Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRELAZAK GRANICE

Pokapaju svoje mrtve u Sloveniji jer nemaju groblje. Zbog koronavirusa to je postalo nemoguće

Foto: Google Maps
1/2
05.02.2021.
u 15:01

Mještani su osuđeni na dobru volju graničnih policajaca - objasnio je.

Stanovnici čak pet naselja u općini Matulji već dugi niz godina su u problemima jer nemaju groblje na svom području, pa su prisiljeni pokapati svoje mrtve u Sloveniji. Upravo zbog toga svoju situaciju mještani opisuju riječima 'Živ Hrvat, mrtav Slovenac'. No, zbog pandemije koronavirusa i novih pravila prelaska granice pokapanje mrtvih pretvorilo se u gotovo nemoguću misiju. 

Na konferenciji o toj temi govorili su Ivica Malec i Nevio Klarić, član županijske koordinacije Mosta u Primorsko-goranskoj županiji.

- Dana 29. siječnja svećenik dviju župa krenuo je u slovensko naselje Jelšane kako bi izvršio odred pokopa jer mještani Brca, Lipe, Pasjaka, Rupe i Šapjana nemaju svoje groblje u 21. stoljeću - kazao je Klarić, navodeći kako zbog loših bilateralnih odnosa dviju zemalja kad je riječ o toj temi, mještani dolaze u neugodnosti prilikom prelaska graničnih prijelaza. 

 

- Pravila i iznimke prelaska granice su napisane tako ih svatko može sebi tumačiti. Mještani su osuđeni na dobru volju graničnih policajaca - objasnio je. 

Malec je pak naveo kako su kontaktirali lokalni stožer civilne zaštite koji su im pak rekli da nije potrebno kontaktirati Nacionalni stožer civilne zaštite, no oni smatraju kako je to nužno. Slovensko Ministarstvo vanjskih poslova, prema Mostovcima, dalo je prijedlog o dozvoljenom prelasku granice i 12-satnom boravku na teritoriju susjedne države bez obaveznog PCR testa, no hrvatski Stožer se nije oglasio po tom pitanju. 

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar rubinet
rubinet
21:39 05.02.2021.

Zašto ne naprave svoje groblje?

DU
Deleted user
18:35 05.02.2021.

Pa nek kazne mrtvaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije