Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najveći znanstveni uspjeh nakon Sumameda

Hrvati otkrili molekulu vrijednu milijune dolara!

Genera
VL
Autor
Diana Glavina
25.11.2009.
u 20:57

Očekuje se da će bolesnicima lijek omogućiti da znatno duže očuvaju funkciju bubrega i odgode početak dijalize.

Prvi put nakon otkrića Azitromicina, odnosno antibiotika Sumamed, vodeća svjetska farmaceutska kompanija preuzima prava za razvoj novoga lijeka od hrvatskih znanstvenika.

Između hrvatske biotehnološke kompanije Genera i američkog Pfizera potpisan je ugovor čija se financijska vrijednost mjeri u milijunima dolara. Američka kompanija kupila je licencirana patentna prava na otkriće o proteinu te će razvijati lijek za bolesnike sa smanjenom funkcijom bubrega.

Očekuje se da će bolesnicima lijek omogućiti da znatno duže očuvaju funkciju bubrega i odgode početak dijalize, za što danas nema specifičnoga lijeka. Bolesnici bi godišnje primili dvije ili tri potkožne injekcije novoga lijeka (antitijela) i duže vrijeme bi normalno živjeli bez dijalize.

Produljuje životni vijek

– Analizirajući uzorke krvi zdravih osoba i bolesnika s kroničnom bolesti bubrega znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu otkrili su da u krvi obiju skupina cirkulira protein astacin-toloid, ali da ga u bolesnih ima znatno više, gdje šteti tkivu bubrega i istovremeno ubrzava oštećenje funkcije bubrega.

Dalje smo dokazali da antitijelo koje smo proizveli potiskuje štetno djelovanje spomenutog proteina u štakora s oštećenom funkcijom bubrega, da znatno produžuje životni vijek, smanjuje smrtnost, a funkcija bubrega ostaje dobro očuvana.

Ukratko, izoliran je astacin-toloidni protein iz krvi bolesnika s kroničnim zatajenjem bubrega, a njegova neutralizacija usporava daljnji gubitak funkcije bubrega! – objašnjava prof. dr. Slobodan Vukičević, a kao jednu od najistaknutijih sudionica istraživanja izdvaja doc. dr. Lovorku Grgurević.

Potvrđeni rezultati

– Riječ je o otkriću svjetskih razmjera koje bi moglo imati golemo značenje za kliničku praksu i revolucionarom koraku u liječenju bolesnika sa smanjenom funkcijom bubrega – istakao je dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Davor Miličić.

Ponosan je jer je istraživanje započelo 2004. u okviru “Tehnologijskog projekta” koje je Ministarstvo znanosti odobrilo prof. Vukičeviću, voditelju Laboratorija za mineralizirana tkiva; suradnjom MF-a i Genere došlo je do otkrića koje je zaštićeno patentom u svim državama svijeta.

U Pfizerovim laboratorijima potvrđeni su rezultati hrvatskih znanstvenika. Štakori s kroničnim zatajenjem bubrega tretirani antitijelima protiv djelovanja astacin-toloid proteina živjeli su tri puta duže od netretiranih štakora. Količina ožiljkastog tkiva u bubregu bila je znatno manja, a funkcija bubrega bolje očuvana.

Komentara 42

BR
BrankoH
21:20 25.11.2009.

Svaka čast pronalazačima! Takve vijesti stavljajte na naslovnice, ljude koji se ponose radom i znanjem, a ne razmažena derišta bogatuna! (Radeljaka & co)

OB
-obrisani-
21:23 25.11.2009.

25.11.2009. u 21:16h EU@Janez je napisao/la: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, .. ali sva ta otkrića se mogu sakriti pred ZLObenskim da je cijela Savudrijska vala njihova i da imaju stik s otvorenim morem :)))))))))))))))))))))).

OB
-obrisani-
21:16 25.11.2009.

Hrvati otkrili molekulu vrijednu milijune dolara! Pa to nije ništa, čak ni Nikola Tesla nije ništa. Največe odkriče Hrvata u istoriji nauke je činjenica \"More je Kopno\"..Tu je čudesno domoljubno odkriče koje če izazvati revoluciju posvuda po svijetu. Naime sada i Švica, Austrija, Mađarska pa čak Srbija imaju more zaslugom otkriča \"More je kopno\"..Tako nešto jednostavno i suštinski može shvatiti samo jedan božji i pošten narod poput Hrvata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije