Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA VEČERNJEG LISTA

Hrvati o božićnim običajima: Otkrili nam zašto neki imaju bor do veljače

Foto: Screenshot
1/4
07.01.2020.
u 17:02

- Ja ga nisam ni slagala. Nisam ga ni imala. Sama sam. Djece nemam. - kazala nam je starija gospođa.

Mnogima je dio obiteljske tradicije skinuti ukrase s bora već na blagdan Sveta tri kralja, dok neki pak puste još koji dan. Kako svaka obitelj ima svoje običake, saznali smo od nekih naših sugrađana kad počnu spremati ukrase. 

- Ja ga nisam ni slagala. Nisam ga ni imala. Sama sam. Djece nemam. - kazala nam je starija gospođa. 

- Ne, mi svoj bor tradicionalno držimo do Svijećnice. To je uobičajno među kršćanima i katolicima, posebno. Tako su me učili roditelji, tako radim i dan danas - istaknuo je jedan od građana, a jedna Zagrepčanka navela je kako su to obavili jučer jer kćer nije morala raditi zbog slobodnog dana

Zašto baš na Sveta tri kralja i zašto neki imaju posebne borove kad su klinci na skijanju, pogledajte u našem videu,

Video:  Hrvati pohitali raskititi bor

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar Django
Django
21:05 07.01.2020.

Dovoljno je ući u bilo koju crkvu i vidjeti da tamo bor stoji do Svijećnice. Ali, koji to “vjernik” još uopće ide u crkvu. Za veliku većinu blagdani nakon bakalara, purice i odojka završavaju sa zadnjom porcijom sarme. Amen.

MT
mtintilinic
18:47 07.01.2020.

Na sveta tri kralja bor skidaju samo ovi koji lijepe jaja za televizor... bor se po tradiciji skida na svijećnicu

MA
Masnica3
19:25 07.01.2020.

Odrasla sam u Vojvodini i kod nas bi svecenik kretao na blagoslov kuca tek poslije blagdana Sveta tri kralja. Pustilo je se na miru da ljudi proslave Bozic, imendane . I borovi su se drzali do svijecnice. Ovo skidanje naa tri kralja je pocelo 90- tih godina , da ne bi netko pomislio da se slavi drugi Bozic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije