Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
socijalna pomoć

Hrvati među najboljim radnicima u Njemačkoj

građevina
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/Ilustracija
04.06.2017.
u 16:25

Pomoć njemačke države dobiva 17.275 Hrvata

Kada se govori o položaju migranata ili općenito stranaca koji novi život traže u Njemačkoj, najčešće se spominje negativni kontekst iz kojeg proizlazi da većina njih živi na račun države, od socijalne pomoći.

No podaci Njemačke savezne agencije za rad pokazuju da to nije baš tako, odnosno kako nije moguće generalizirati i stavljati sve strance u isti koš. Posebno kada je riječ o Hrvatima. Brojke pokazuju kako samo 6,3 posto Hrvata koji žive u Njemačkoj dobiva socijalnu pomoć kroz takozvani program Hartz IV, što je najmanje od svih stranaca u toj zemlji, pa čak i od samih Nijemaca kojih na račun države živi 7,4 posto.

Pretvoreno u brojke, pomoć njemačke države dobiva 17.275 Hrvata. Nijemaca je pak u programu Hartz IV 4,1 milijun. Pogleda li se struktura ostalih naroda koji primaju socijalnu pomoć, daleko je najviše Sirijaca i pripadnika drugih arapskih naroda koji su u Njemačku stigli većinom u posljednjem izbjegličkom valu. Agencija za rad objavila je kako čak 510 tisuća Sirijaca, znači njih gotovo 80 posto, živi na račun države što je porast od 173 posto u odnosu na godinu prije. Slijede ih Turci kojih je u programu Hartz IV 276 tisuća te 110,5 tisuća Iračana koji svaki mjesec dobivaju socijalnu pomoć. Iza Hrvata, kao oni koji najmanje dobivaju od njemačke države su Poljaci i Rumunji, no i njihov je postotak dvostruko veći nego naših iseljenika.

Ovi podaci još su jednom potvrdili ono što Nijemci već desetljećima tvrde, a to je da su Hrvati među najboljim radnicima u toj zemlji. Nemaju, ističe se, problema s asimilacijom jer su kulturološki i socijalno vrlo slični Nijemcima, nemaju problema s učenjem njemačkog jezika te prihvaćanjem načina života i običaja sredine u koju dolaze.  Navedene prednosti naših ljudi u pravilu su glavni problem i nedostaci onih koji dobivaju najveću pomoć, odnosno Sirijaca, Afganistanaca, Iračana i drugih naroda s Bliskog istoka i iz Afrike.

Komentara 67

DH
dalibor.hren
16:47 04.06.2017.

Lako se izrečuna koliko je radno sposobnih Hrvata samo u Njemačkoj! Za to, za iseljavanje, su krive naše vlasti, vlade i poslodavci koji ljudima ne osiguravaju posao, već su prisiljeni ići "trbuhom za kruhom"! Zato, nemojte hvaliti Hrvate dobre radnikee u Njemačkoj, jer bi dobri bili i u Hrvatskoj!

AN
ante55
20:25 04.06.2017.

Nista u tome ja nevjerujem, svi smo mi stranci u Njemackoj ili negdje u EU samo jeftina radna snaga, isto tko za vrijeme sfrj kada su mnogi isli kao gastarbeiteri raditi na zapad, tako je i dan danas, nije visee sfrj nego je sada Hrvatska, i svi kukamo svugdje je bolje nego kod kuce, ali bogami u Njemackoj je rezim, rad i zakon, puno se radi i malo se dobije, i sve je skupo, ne samo u Njemacku, isto u drugim zemljama eu, minimalna placa gdje ja zivim je 1000 euro bruto mjesec, i od toga moras sve platiti, kiriju, rezije, hranu itd, ima dosta Poljaka i istocneeuropljanci koji ovdje skoro dzabe rade, za nista, mnogi i kukaju, ali nemaju nikakva prava, nitko nije briga za njih, to vrijedi i za Hrvata, poneki imam dobar posao i zadovoljan je mozda, ali 80 % Hrvata koji ovdje zive nisu sretni i samo cekaju kada ce u mirovinu u RH ! inace, Njemci i zapadni narod, germanski narod uopce preferiraju samo plavog naroda, arijevci, sve drugo je nisko za njih, to osjetis svaki dan kod njih, od susjeda do skole, posao, policijske kontrole itd, ako izgledas kao mediteranac ili turcin onda ce ti biti jako tesko na zapadu, unatoc vjere, oni samo gledaju na izgled ! isto kod mene je socijalna pomoc za bracni par 1200 euro, prosjecni stan 50 m2 iznosi 700 euro, rezije itd 300 euro, samo ti ostaje 200 euro za hranu i osiguranje itd, nista nemozes ustedjeti ! Ja osobno prokljinjem dan kada sam se rodio i odrastao na zapadu !

GD
Gospon Drug
17:58 04.06.2017.

Ajme lele imamo najbolje radnike a nemamo firme

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije