Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokantno otkriće

Hrvati jedu meso kojem je odavno istekao rok trajanja?!

'gradska....zagreb.....30.07.2009.  plac, trznica, dolac, zatvoreni dio - mesnica, mesari, ljudi kako kupuju meso     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
'Marko Lukunić/PIXSELL
27.08.2010.
u 09:46

Zbog straha od gubitka posla, za javnost je njegov identitet ostao skriven, no poznat je USKOK-u.

Radnik jednog mesnog pogona u emisiji HTV-a "Hrvatska uživo" ispričao je što se sve radi s mesom i mesnim prerađevinama kojima istekne rok trajanja.

- Sve meso kojem je istekao rok trajanja ili s nekom drugom nepravilnosti raspakira se i stavlja ponovno u opticaj. Ponekad se meso zamrzava i prođe nekoliko godina prije nego što se ponovno upotrijebi u proizvodnji - rekao je jučer radnik za HTV. Tvrdi da je još prošle godine sve prijavio MUP-u i USKOK-u. Napisao im je na njihovo traženje sve datume, zbivanja i imena umiješanih, no do danas, kako kaže, nitko nije reagirao.

Zbog straha od gubitka posla, za javnost je njegov identitet ostao skriven, no poznat je USKOK-u.

Odgovornost za to kakvo meso dobivamo u trgovinama, je li zdravstveno ispravno, prema hrvatskim zakonima, ne snosi mjerodavno Ministarstvo poljoprivrede.

Glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić kazao je kako je meso upotrebljivo sve do kad je zdravstveno ispravno.

Komentara 58

CR
croatica888
10:08 27.08.2010.

A dobro jutro! I Lijanović se nije obogatio tako što je plaćao vojnicima za svako grlo stoke koje se razbježalo po planinama po 100 maraka, a onda to meso utapao u Hrvatskoj preko naše divne carine... Al on se snašo,o, znate ono snađi se druže...

KR
krivoustii
13:46 27.08.2010.

Hrv poduzetnik baci radniku mesne splacine kojima je rok proteka prije 10 godina uz prigodno /na ti, zderi!/, dok sebi kupuju bendzole, majbahe, merdze, placaju kurvama apartmane...

KR
krka
15:55 27.08.2010.

Čovjek je vjerojatno u pravu u potpunosti, samo sa 100% vjerojatnosti tvrdim da NIKADA I NITKO takve i slične prijave nije ni provjerio, kamoli istražio.U Hrvatskoj inspekcija NEMA pristupa bez prethodne najave, bar 2 ili 3 mjeseca unaprijed. Do tada se pripremi dokumentacija i punktovi kamo se inspektore odvede, dok se prave stvari \'\'zamagle\'\'. Inspektori veći dio posla odrade u kancelarijama direktora pogona koje bi trebali \'\'snimiti\'\'. Pošto sam i ja dugo i predugo radio u jednoj takvoj industriji znam shemu dolaska i prihvata mesa iz uvoza.Naime svi mesoprerađivači uvoze preko 75% sirovine jer je puno jeftinija od domaće. Domaću proizvodnju uglavnom plasiraju u svježem stanju. Put sirovine je sljedeći: Brazil-puretina, piletina, govedina>>>luka Rijeka, donedavno Hamburg>> hladnjača proizvođača. Brazilac je istaknuo rok trajanja 18 mjeseci.Kod proizvođača- mesoprerađivača ako se ne ugradi odmah stoji. Ako se pretvori u sirovinu više faze ima još 6 mjeseci rok trajanja. Kada se ista sirovina više faze ugradi u finalni proizvod isti dobiva opet rok trajanja zavisi od proizvoda do 18 mjeseci!!!!! Nedavno sam na HTV gledao gospodina iz jednog poduzeća koji je zorno opisivao postupak smrzavanja da bi isti bio kvalitetan, što znamo mi koji smo to radili; tj.šok smrzavanje ( smrzavanje u ekstremno kratkom vremenu da se ne gubi kvaliteta; nutritivne vrijednosti proizvoda ), znači kod malih proizvođača ili kod kuće nemoguće, ispada da do potrošača može doči proizvod star i do 42mjeseca i da \'\'sve bude OK\'\' reći će Vam proizvođač. Inače, notora je bedastoća da rok trajanja nije određen, već se mulja gdje i kak god se stigne. Ne uvozi se samo meso, uvozi se i špek - bez grama mesa da se razumijemo, pileće i pureće kožice, mljeveno meso svih vrsta, uglavnom sirovine kojih se EU želi riješiti. U EU je zakonom određen minimalni % mesa, većinom 70 i više %, što nije slučaj za mesne prerađevine proizvedene u Hr. Tako Vam se događa da djeca u vrtićima jedu parizer i hrenovke gdje završava najmanje mesa, najviše masnoća i sirovina \'\'iz vreća, kanti i bačvi\'\'.Problem je u tome da uvoz ide preko Crotia stočara i koristi ima više strana, kupac normalno najmanje. Jeste li se ikada zapitali zakaj su salame i kobasice tak jako začinjene? E, dragi moji zato da se stvori aroma dobra okusa proizvoda od loše sirovine. Postupak analize sirovinskog sastava tih proizvoda je dosta skup i složen, pošto Spektrograf ima samo par subjekata i državi, a ti subjekti traže da uzorak proizvoda dostavi nadležna ili veterinarska ili tržišna inspekcija, koje postupaju kak je gore napisano! Kak si morete pomoći? Nikak, krupni kapital i globalizacija uzima danak i uzimati će ga i dalje.Najdite babicu na selu koja ima vrt, polje, okučnicu i hrani životije bez smjese sa proteinima, antibioticima, hormonima...i živite dugo, sretno i zdravo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije