Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Deblokirati program

Hrvati iz BiH traže pomoć hrvatske Vlade u obnovi kuća

josip jerković
Foto: Ured dopredsjednika RS
1/2
08.04.2016.
u 14:13

Program pomoći darovanjem osnovnog građevinskog materijala za obnovu u ratu oštećenih obiteljskih kuća, kojeg provodi Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u međuvremenu je obustavljen i ne provodi se.

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković dogovorio je s predstojnicima državnih ureda za Hrvate izvan Hrvatske te obnovu i stambeno zbrinjavanje, Zvonkom Milasom i Nikolom Mažarom, suradnju oko oživljavanja i nastavka pomoći Hrvatima u BiH.

Na sastancima u Zagrebu razgovaralo se o programima Vlade RH za Hrvate u BiH koje provode ova dva ureda te o programu regionalnog stambenog zbrinjavanja. Prema Jerkovićevim riječima, hrvatska je Vlada do prije nekoliko godina bila najveći pojedinačni donator za Hrvate u BiH.

Međutim, program pomoći darovanjem osnovnog građevinskog materijala za obnovu u ratu oštećenih obiteljskih kuća, kojeg provodi Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, u međuvremenu je obustavljen i ne provodi se.

– U nekoliko smo navrata nudili pomoć u rješavanju problema kod nadležnih tijela u BiH, ali ona nije prihvaćena. Stoga se sada nadamo kako će novo vodstvo državnog ureda prihvatiti tu pomoć i kako će ponovno krenuti isporuka građevinskog materijala krajnjim korisnicima – rekao je Jerković, zamolivši pritom da prioritet kod dodjele materijala za gradnju kuća dobiju mlade obitelji koje su odlučile ostati u BiH.

On je zamolio i za reviziju i obustavu pokrenutih tužbi prema korisnicima programa, istaknuvši kako one prognanicima donose novu traumu. Predstojnik Mažar zatražio je Jerkovića da im se pomogne kod nadležnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kako bi se trenutačno obustavljeni program donacija za obnovu obiteljskih kuća Hrvatima u BiH od strane Vlade RH nastavio provoditi. Milas je, pak, izjavio kako mu je iznimno važno imati partnera u BiH, posebno u entitetu RS, radi što kvalitetnije i transparentnije provedbe projekata iz nadležnosti ovoga ureda.

>> Nijedna kuća Hrvata u Republici Srpskoj u 4 godine nije obnovljena

Komentara 8

RI
rikavac
14:33 08.04.2016.

koja pomoc za obnavljanje kuca zadnji deset godina salju se pare za obnov,saljr se gradjevinski materijal a dobijaju samo on koji su u stranci isti ljudi deset godina ,pa prodaju materijal uzimaju novac.

LI
linalena
15:22 08.04.2016.

Hrvati iz BiH imaju svoju državu. U našem Ustavu piše da trebamo pomoći Hrvatima u BiH , ali ne spominju se nikakva materijalna davanja. Pa puna ih je Hrvatska, dobili su cijeli Knin, sve od kuda su otišli Srbi, kaj bi još htjeli. Gule nas već 20 godina.

MR
mladen.rados.71
14:54 08.04.2016.

da ovo je istina podobni i lopovi imaju prednost ostali MUPM službeni stav umorio sam se od zahtjeva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije