Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Hrvati i Srbi prosvjeduju zbog bojenja sarajevskih ulica u zeleno

sarajevo-txt.jpg
Foto: Zvonimir Ćorić
21.08.2008.
u 08:15

Jedna od središnjih ulica u Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, nedavno je obojena u zelenu boju što je izazvalo prosvjede Hrvata i Srba jer u takvom činu gradskih vlasti vide jasnu provokaciju i inat.

Odlukom gradonačelnice Sarajeva Samihe Bohovac, novo, zeleno ruho dobio je pločnik u Ulici branilaca Sarajeva.

'Zelena je europski hit'
Bohovac u tome ne vidi ništa sporno, štoviše, ističe da u Sarajevu ionako manjka zelenila. Građani koji se slažu s odlukom gradonačelnice ističu da je zelena boja pravi hit u Europi, a pogotovo u Sloveniji.

Ipak, ulice Ljubljane nisu obojene u zeleno.

U nekim strukturama kantonalne vlasti također odobravaju "pozelenjele ulice" jer tvrde da će Sarajevo uskoro dobiti crvene biciklističke staze pa će prolaznici po boji moći razlikovati biciklističku stazu od pločnika.

'Poruka netolerancije'
Nevladina udruga Croatia Libertas, koja često u javnom istupima traži neovisnost tzv. Herceg-Bosne, upozorila je da je bojenje pločnika u zelenu boju čista provokacija, piše današnja "Politika". Smatraju da tim činom Bošnjaci šalju poruku da Sarajevo nije glavni grad BiH već isključivo bošnjački grad.

- Riječ je o poruci netolerancije i scenariju etničkog čišćenja koji je na smišljen način proveden u Sarajevu kako bi se građani drugih nacionalnosti i vjeroispovijesti otjerali - rekao je predsjednik ove organizacije Leo Pločkinić i dodao da nigdje u svijetu, pa čak ni u Teheranu, pločnici nisu obojeni u zeleno.

Provokacije političara
Neki političari u BiH i dalje funkcioniraju "po načelu provokacije". Odluka bošnjačkih političara o bojenju sarajevskih ulica u zeleno dolazi samo godinu dana nakon najava bosanskih Srba da će na brdima iznad Sarajeva, odakle su njihovi topovi bjesomučno razarali grad gotovo četiri godine, podići križ u spomen srpskim žrtvama u Sarajevu.

(A.Be.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije