Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propali pregovori

Hrvati i Bošnjaci ne mogu se dogovoriti

Lideri BIH stranaka
Foto: Zoran Grizelj
01.11.2013.
u 21:45

Na pregovorima nije bilo nikakvih konkretnih i konstruktivnih prijedloga pa će se u proces uključiti stručnjaci

Sastanak lidera stranaka iz FBiH, koji je održan u Budimpešti s europskim povjerenikom za proširenje Štefanom Füleom, ni ovoga puta nije uspio. Dragan Čović (HDZ BiH), Martin Raguž (HDZ 1990), Fahrudin Radončić (SBB), Zlatko Lagumdžija (SDP) i Bakir Izetbegović (SDA) nisu se mogli dogovoriti o modelu implementacije presude Sejdić – Finci.

Na sastanku nije bilo prijedloga koji se do sada već nisu čuli. Jedini dogovor koji je postignut jest da se razgovori nastavljaju na razini eksperata koji će razmatrati ono što je bilo pred liderima i pokušati pronaći dijelove oko kojih se lideri mogu usuglasiti, a o svim onim pitanjima o kojima se ne mogu usuglasiti da se ponovno razgovara. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazio razočaranje time što pojedini lideri praktično ne žele da dogovor važan za euroatlantski put BiH bude postignut.

Na sastanku u Budimpešti ponovno je, kao i nedavno u Bruxellesu, bilo negodovanja pojedinih lidera zbog načina na koji se birač član Predsjedništva BiH u Federaciji. Bošnjačke stranke ne mogu postići zajednički stav o tomu koji bi model bio rješenje, a u svemu prednjači SDP, koji je odbio sva predložena rješenja. Europski pregovarači pozivaju strane da se dogovore te razgovori urode rješenjem, a ne odugovlačenjem.

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Mučki provokator
Mučki provokator
09:49 02.11.2013.

Svatko svojim putem i svima lijepo. Eto vam vaših 23% i Bog vas veselio. Mi svojim putem, Srbi svojim. U čemu je problem.

DU
Deleted user
10:51 02.11.2013.

Ako bi se Daytonski sporazum primjenjivoao umjesto nakaradno i politikantski tumačio od strane bošnjačkih poliitčara i Međunarodnog visokog predstavnika za BiH, ond u tom slučaju problem Sejdić - Finici ne bi ni postojao.

DU
Deleted user
10:59 02.11.2013.

Naime, nasuprot tvrdnjama bošnjačkih političara, Viskogog predstavnika, ali i našeg odvjetnika Nobila, u dijelu Daytonskog sporazuma koji se odnosi na izbore u Predsjedništvu BiH stoji kako svoje predstavnike biraju tri naroda (hrv. bošnj, i srpski) ali nigdje ne stoji kako ti predsjednički kandidati moraju biti Hrvati, Bošnjak, ili Srbin. Znači. Npr. kao kandidat u kvoti sva tri naroda može se kandidirati bilo tko (Židov, Rom, ili Bošnjak Hrvatima, Srbin Bošnjacima, Hrvat i jednim i drugim i sl.) ali ako se kao građanin kandidirao ispred jednog naroda kojem pripada jedno mjesto u Predsjedništvu, onda može biti biran samo glasovima tog naroda. Prema tome. Problem Sejdić - Finici je umjetno stvoren ne bi li velikobošnjački političari dokrajčili namjere Hrvata birati sami sebi predstavnika. U to ime spremni su uvesti i četvrtog člana (za ostale) i time pokazati sebe kao dobričine: Evo Hrvatima nek biraju koga žele a mi ćemo i dalje vladati jer uz bošjačkog člana birat ćemo sebi podobnog člana iz "ostalih" kao što smo to do sada činili Hrvatima sa Željkom Komšićem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije