Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDSTVO Odluka za pet dana, Barašinu najviše izgleda za čelnu poziciju

Hrvati i bez glavnog tužitelja

24.01.2009.
u 23:00

Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće raspisalo je natječaj i napravilo izbor kandidata za glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH. Službena odluka o izboru bit će donesena na sjednici Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH koja je zakazana za 28. i 29. siječnja. Kako neslužbeno doznajemo, najviše izgleda za ovo imenovanje ima Milorad Barašin, koji trenutno obnaša dužnost vršitelja dužnosti glavnog tužitelja državnoga Tužiteljstva.

Njegovim izborom ponovno bi bila nanesena šteta Hrvatima u pogledu nacionalnog balansa na vodećim državnim pozicijama, jer je ovu dužnost unatrag nekoliko mjeseci obnašao Marinko Jurčević. On je nakon pritisaka OHR-a napustio spomenutu dužnost, međutim, čini se da Hrvatima neće biti vraćena jedna od najvažnijih dužnosti u državi. Istodobno, izgleda da je u BiH postala praksa da se zanemaruje pitanje nacionalne zastupljenosti kada na određene dužnosti trebaju doći osobe iz reda hrvatskoga naroda.

Tada se samo postavlja pitanje navodne stručnosti, koja je u mnogim ranijim situacijama, kod određenih izabranih kandidata iz reda druga dva naroda, bila itekako upitna. Među prijavljenim kandidatima za čelno mjesto u Tužiteljstvu BiH nalazi se i Vesna Budimir, hrvatica po nacionalnosti. Inače je riječ o sestri Lidije Korač, nekadašnje predsjednice Izbornog povjerenstva BiH.

No, usprkos činjenici da je na čelu Tužiteljstva ranije bio Hrvat, te da će mogućim izborom Barašina bh Hrvatima biti, po tko zna koji put, nanesena šteta u pogledu ravnopravne zastupljenosti, vidljiva je i inertnost hrvatskih kadrova. Ako je suditi po činjenici da je na spomenutu poziciju prijavila, od hrvatskih kadrova, samo Vesna Budimir, ispada da su se Hrvati odrekli tog mjesta.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije