Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pripreme za brexit

Hrvati će u Britaniju i dalje bez vize i vrijedit će im vozačka

Theresa May, Brexit
Foto: Peter Nicholls/REUTERS/PIXSELL
1/4
27.03.2019.
u 06:43

Hrvatska Vlada analizirala je posljedice neuređenog Brexita i zaključila kako bi on imao samo ograničene posljedice

Europska komisija objavila je kako je sve vjerojatnije da će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU 12. travnja bez dogovora te je ovoga tjedna dovršila pripreme za neuređeni Brexit. Za takav scenarij spremna je i Hrvatska – Vlada i njezina ministarstva pripremaju se od 2017. te su i analizirali posljedice neuređenog Brexita i zaključili kako bi on imao tek ograničene posljedice, s iznimkom turizma, no i te bi se nestabilnosti brzo smirile. Situacija s Brexitom još se može promijeniti, no ako dođe do “ispadanja” Britanije iz EU, odnosno izlaska bez dogovora, Hrvate i ostale građane EU čekaju promjene.

Robna razmjena Hrvatske i Britanije vrlo je mala. Izvoz hrvatskih tvrtki na britansko tržište 2017. godine činio je samo 1,5 posto ukupnog hrvatskog izvoza, dok je iz Britanije dolazilo samo jedan posto hrvatskog uvoza. Izravna ulaganja iz UK od 1993. godine činila su manje od 4 posto ukupnih ulaganja u RH, stoji u Vladinu dokumentu. Neuređeni izlazak osjetio bi se najviše u području turizma, zbog pada vrijednosti funte te smanjenje potrošnje Britanaca, no i te bi se nestabilnosti brzo smirile, a dugoročno se očekuje rast broja turista, procjenjuju.

Hrvatski građani, kao i ostali EU građani, za ulazak u Ujedinjeno Kraljevstvo trebat će putovnicu, a do 31. 12. 2020. moći će ući i s osobnom iskaznicom. UK je najavila da građani EU neće trebati vize za boravak do tri mjeseca. Uvode se carinske kontrole kao prema trećim državama – prtljaga i druga roba podlijegat će provjerama. Putnici koji ulaze u EU neće moći unijeti određenu robu ili će to moći učiniti tek u ograničenim količinama. To vrijedi za proizvode životinjskog podrijetla kao što su meso, mlijeko, šunka i sir, gotovinu u iznosu većem od 10.000 eura, neka kulturna dobra, biljke, biljne proizvode i određene životinje. Slična ograničenja možda će se primjenjivati na građane EU koji putuju u UK.

Prava putnika ovise o “nacionalnosti” avioprijevoznika. Putnike koji putuju iz zračne luke u UK u EU i obrnuto europskim prijevoznom i dalje štite prava utvrđena zakonodavstvom EU. No ako putuju zrakoplovom prijevoznika treće zemlje, prava će vrijediti samo na letovima iz EU u UK, ali ne i na letovima iz UK u EU. Putnicima koji su već rezervirali letove iz EU u UK i obratno karte će vrijediti, no preporučuje se da detalje provjere s avioprijevoznikom. Kad je riječ o zdravstvenom osiguranju, u Velikoj Britaniji više neće vrijediti europska kartica zdravstvenog osiguranja.

Građanima se stoga savjetuje da provjere pokriva li njihov pružatelj usluga zdravstvenog osiguranja troškove hitnog liječenja u trećoj zemlji. Ako to nije slučaj, preporučuje se ugovaranje privatnog putnog osiguranja. Ujedinjeno Kraljevstvo najavilo je da će i dalje priznavati vozačke dozvole iz EU. Davatelji mobilnih komunikacijskih usluga, kao što su glasovni pozivi, SMS-ovi ili podaci, više neće biti vezani pravilima EU o roamingu kada posluju u UK. To znači da mogu primijeniti dodatne naknade na korisnike u UK koji koriste usluge roaminga u EU i putnicima EU koji koriste usluge roaminga u UK.

Razmjene u svrhu učenja koje su u tijeku, odnosno koje su počele prije datuma povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU, neće biti prekinute. Ta bi se uredba primjenjivala na studente u visokom obrazovanju, naučnike i učenike u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, mlade ljude koji sudjeluju u neformalnim aktivnostima učenja, osoblje u obrazovanju i osposobljavanju, osobe aktivne u radu s mladima i voditelje rada s mladima. No što s onima koji su planirali u okviru programa Erasmus+ otići na sveučilište u UK? To još ovisi o nizu faktora, primjerice hoće li UK nastaviti uplaćivati u proračun EU za 2019., o organizacijama domaćinima u UK i o tome završavaju li vaše planirane aktivnosti prije 31. prosinca 2019. Savjet je da se o tome potencijalni studenti raspitaju izravno na sveučilištu.

Prema pravu EU, ako kupac sklopi ugovor s trgovcem iz druge zemlje i ako se može dokazati da taj trgovac komercijalnu djelatnost usmjerava na državu članicu EU u kojoj kupac ima boravište, tada se primjenjuje pravo te države članice. Ako živite u državi članici EU i na internetu kupite robu koja se mora uvesti iz UK, morat ćete platiti uvoznu carinu i druge neizravne poreze (npr. PDV). Carinske kontrole, što obuhvaća primjenu mjera zabrane i ograničenja uvoza, provodit će se na svoj robi koja se uvozi iz UK u EU.

Britanska vlada izjavila je da su građani EU i članovi njihovih obitelji koji tamo žive i dalje dobrodošli u slučaju izostanka dogovora. Ako ste građanin EU koji je u UK došao prije datuma povlačenja i želite nastaviti živjeti u UK nakon 31. prosinca 2020., morat ćete podnijeti zahtjev za novi useljenički status u UK (tzv. settled status, odnosno pre-settled status). Stjecanje tog novog useljeničkog statusa bit će potrebno čak i ako ste prethodno imali status stalnog boravka na temelju propisa koji su se tada primjenjivali. Ako ste građanin EU koji je u UK došao nakon datuma povlačenja, na vas će se primjenjivati propisi UK o useljavanju i morat ćete imati dozvolu za ulazak u UK ili ostanak u njemu, poručuju.

Nakon povlačenja UK iz EU, proizvođač ili uvoznik poslovno nastanjen u UK neće se smatrati gospodarskim subjektom iz EU, a ovlašteni zastupnici u Britaniji neće biti priznati. Gospodarski subjekti stoga moraju voditi računa da nakon datuma povlačenja imaju ovlaštene zastupnike u EU državi članici ako ih na to obvezuje sektorski propis, poručuju iz Hrvatske gospodarske komore. U slučaju neuređenog izlaska UK iz EU na isporuke dobara između država članica EU i UK primjenjivat će se PDV pravila za uvoz odnosno izvoz.

To znači da će porezni obveznici biti obvezni platiti PDV pri uvozu dobara iz UK u EU, te da će za njih biti obvezan carinski postupak pri izvozu dobara iz EU u UK. Kreditna institucija sa sjedištem u RH koja želi pružati usluge u UK nakon njenog izlaska iz EU morat će u UK osnovati podružnicu, za što treba dobiti odobrenje Hrvatske narodne banke. Zasnivanje podružnice, morat će ishoditi i odobrenje nadležnog tijela u UK.

>>Masovni prosvjed zbog Brexita

Ključne riječi

Komentara 6

SA
sani1
08:47 27.03.2019.

Hrvatska vlada analizirala? Sve lumen do lumena. Moš’ si mislit koji su to kapaciteti

Avatar pendreck
pendreck
07:45 27.03.2019.

Nij e dobro ni ja njih Ni za EU....

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
15:44 27.03.2019.

Vrijeme je da uđemo u Šengen pa formiramo treću izlaznu traku za balkanske narode te izravno pomognemo prijateljskom srpskom narodu da sporim viznim režimom usporimo odlazak njihovih na privremeni rad u ino zemlje jer sad dok trebaju vize to je uzelo maha kako navode njihova opozicija a šta li će tek kasnije bit ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije