Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
4 puta skuplji

Hrvati 13, a Slovenci 3,6 milijuna kuna plaćaju za blindirana vozila

vozilo
Foto: TYRONE SIU/REUTERS/PIXSELL
28.10.2017.
u 16:30

A Hrvatska namjerava dvije blindirane limuzine platiti 13 mil. kn

Hrvatsko Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je ovaj tjedan javno nadmetanje za nabavu dva blindirana vozila visoke klase, a procijenjena vrijednost te nabave je 10,4 milijuna kuna bez PDV-a odnosno oko 13 milijuna kuna s PDV-om. U MUP-u su pri tome novinarima objasnili da ta skupocjena vozila kupuju za potrebe osiguranja štićenih osoba i stranih delegacija, da kupnja takvih limuzina nije hir već potreba te da takvim vozilima raspolažu sve europske policije, a da je naš vozni park pregazilo vrijeme.

Nisu svi tako skupi

Premijer, predsjednica i predsjednik Sabora su pak javno izrekli obećanje da oni neće koristiti ta vozila, vrijedna po 6,5 milijuna kuna, a koja prema specifikaciji iz javnog nadmetanja odgovaraju limuzinama BMW-u 7, Audiju A8 i Mercedesu S klase. U MUP-u tvrde da blindirana vozila imaju sve europske policije, što je točno.

vozilo
1/4

No u drugim zemljama ne nabavljaju tako skupa vozila s balističkom zaštitom, a za potvrdu toga dovoljno je pogledati u susjednu Sloveniju. Tamošnji MUP upravo je u postupku nabave dvaju blindiranih vozila, terenaca za policijske svrhe, koje će Slovenci platiti 482.710 eura (3,6 milijuna kuna), koliko je tražio najpovoljniji ponuđač na natječaju, tvrtka Movo.

Prema pisanju slovenskih medija, rok za isporuku tih vozila je 15. studenoga, a koja su točno vozila kupljena javnost još ne zna jer je policija njihove detaljne karakteristike otkrila samo ozbiljnim ponuđačima. Po objavljenim tehničkim specifikacijama, vozila moraju imati motore obujma od 4000 kubnih centimetara, a od dodatne opreme moraju imati digitalnu radiostanicu TETRA. Vozila ne smiju imati instalirane oznake motora.

Slovenci su još prošle godine htjeli nabaviti blindirano vozilo koje će im služiti i za osiguranje domaćih i stranih dužnosnika, no taj je natječaj obustavljen. Tad se procjenjivalo da će to vozilo koštati između 150 i 300 tisuća eura. Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić pak vozi se u blindiranom terencu Mercedes 500 GL vrijednom milijun eura. Srbija ima ukupno tri takve blindirane limuzine, ali nije ih kupila nego ih je dobila 2013. od šeika Abu Dhabija, Mohammeda bin Zayeda Al Nahyana. On je odlučio darovati Srbiji ta vozila nakon što je posjetio tu zemlju jer, kako izvješćuju srbijanski mediji, državne vlasti u toj zemlji nemaju bogzna kakav vozni park. Srbija je pak zadnji luksuzni blindirani automobil, i to Mercedes S klase, kupila 2010. godine za tadašnjeg predsjednika Borisa Tadića, a platila ga je oko 750.000 eura.

Bez odgovora iz MUP-a

Što se pak tiče nabave blindiranih limuzina u Hrvatskoj, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić izjavio je da se radi o potpuno promašenoj investiciji. Smatra da je u situacijama u kojima u Hrvatsku bude dolazilo mnogo državnika, kao što će to biti kad budemo predsjedali Europskom unijom 2020. godine, puno bolje takva vozila unajmiti. Prema Ostojićevu mišljenju, to je racionalniji način nego da se sad kupe ti automobili, koje očito ni oni kojima bi u međuvremenu trebali biti na raspolaganju ne žele koristiti. Iz MUP-a nam do zaključenja ovog izdanja nisu poslali odgovore na pitanja zašto su se odlučili za kupnju blindiranih limuzina, a ne za najam prema potrebi.

Također, nisu nam odgovorili ni na pitanje kako objašnjavaju to da Slovenci kupuju dva blindirana vozila za 500.000 eura, a mi gotovo za dva milijuna eura. Inače, dva najskuplja blindirana vozila imaju dva najmoćnija državnika na svijetu – američki i ruski predsjednik, Donald Trump i Vladimir Putin. Cadillac One koji koristi Trump vrijedan je oko 1,5 milijuna dolara, a Putin se vozi u Mercedesu S-600 Pulman, no trenutačno za njega razvijaju poseban automobil iz projekta Cortege.

Komentara 88

DU
Deleted user
17:14 28.10.2017.

Evo primjer javne nabave kako to funkcionira kod nas u Hrvatskoj. Amerika raspiše natječaj da traži pilota za let u svemir. Jave se Njemac,Rus i Hrvat. Na razgovoru Njemac kaže da je bivši vojni pilot i da bi letio za milion dolara. Rus kaže da je bivši astronaut i da bi letio za 2 miliona eura. Dođe Hrvat kaže ja neznam ni ući u avion ali evo letio bi za 3 milina eura. Pita ga Amer kako ti 3 miliona ,a neznaš ništa.I kaže Hrvatu koliko ostali traže. Kaže Hrvat evo ovako,milion meni što sam se javio na natječaj,milon tebi(Ameru) što si mi da posao,i milon Njemcu i neka leti u svemir i tako je rekao da će letjeti za milon. Eto zašto je kod nas sve troduplo skuplje kod javnih nabava.

Avatar Hrvatska.Na.Balkanu
Hrvatska.Na.Balkanu
16:49 28.10.2017.

Tile se vozio u kabrioletu.A ovi se boje nečeg.

Avatar FalusBonus
FalusBonus
17:43 28.10.2017.

i iz najbolje blindiranog auta moraš jednom izaći, to smo vidjeli prije par godina u srbiji, Đinđić je svjedok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije