Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bleiburg

Hrvat uhićen u Bleiburgu osuđen na 15 mjeseci zatvora: Ispričavam se, bio sam pijan

Bleiburg
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/3
19.06.2018.
u 12:17

Sud je uzeo u obzir iskaze četiri policijaca koji su uhitili optuženog, a koji se nisu pojavili na suđenju zbog obaveza

Hrvat (51) koji je zbog zabranjenih povika na komemoraciji u Bleiburgu uhićen, proglašen je krivim u utorak na regionalnom sudu u Klagenfurtu  i osuđen na 15 mjeseci uvjetne kazne uz rok kušnje od tri godine, javlja Die Presse

Podsjetimo, u pritvoru u Klangenfurtu završili su zbog osnovane sumnje da su na skupu u Bleiburgu prekršili austrijski zakon o zabrani isticanja fašističkih i nacističkih simbola, javljaju austrijski mediji.

Danas se sudilo Hrvatu iz Vukovarsko-srijemske županije.

"Žao mi je zbog mog ponašanja. Osjećam se krivim, previše sam popio tog dana, a na Bleiburgu su mi stradali djed, rođak i ujak", izjavio je jedan od optuženih kojeg se tereti da je uzvikivao "Za dom spremni" kao i da je s visoko dignutom desnom rukom pozdravljao zastavu HOS-a.  Dodao je kako to ipak nije glavni razlog zbog kojeg se pojavio na komemoraciji, već da je tamo otišao na nagovor prijatelja.

Sud je uzeo u obzir iskaze četiri policijaca koji su uhitili optuženog, a koji se nisu pojavili na suđenju zbog obaveza. 

"Časni sude, iskreno mi je žao što sam to učinio. Kriv sam i kajem se, znam što se dogodilo u prošlom stoljeću i da mogu vratiti vrijeme, do ovog suđenja ne bi ni došlo", dodao je na kraju.

Tužiteljstvo je za okriveljenika zatražilo zatvor, a odvjetnica blažu kaznu jer dosad nije osuđivan, jer je bio alkoholiziran i jer je priznao krivnju.

Bleiburg
1/14

Komentara 263

JO
jocoudriga
17:39 19.06.2018.

Eto jasne razlike između uređene pravne države i balknskog vilajeta.

Avatar istovari
istovari
12:54 19.06.2018.

Netko u Hrvatskoj ikad dobio 3 godine za naci pozdrav i za dom spremni?Umjesto kazne dobio je tapšanje po ramenu...

DU
Deleted user
13:56 19.06.2018.

ovo je glupost, srbija rehabilitirala cetnike premda su jednako zlo kao ustase, mi i dalje zivimo u uvjerenju da su ustase stvarnost - hrvatska se s ustasama obracunala kao i sa svakim okupatorom dosad. nama predbacivat da smo ustase je kao da nelsonu mandeli netko kaze da je kukluksklanovac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije