Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAMA NA ANTLANTIKU

Hrvat s jahte koja je potonula: Jedva smo ostali živi, a satima nisu reagirali na poziv za pomoć

Megajahta potonula nakon požara
Foto: YouTube
1/3
27.08.2020.
u 17:04

- Tek kad smo bili na nekoliko milja od obale Sardinije preletio nas je helikopter koji su digli - ispričao je pomorac dodajući da kad se slične situacije dogode u Hrvatskoj, odmah se ide na teren

Motor se zapalio meni pred očima, doslovno smo jedva ostali živi, ja i glavni inženjer. Potrošio sam odmah dva vatrogasna aparata da pokušam to ugasiti, no bilo je toliko crnog gustog dima da smo morali izaći. Nakon toga obavili smo sve po propisima u takvim situacijama. Ja sam uspio otići po putovnicu, vjenčani prsten i neke papire - govori član posade luksuzne jahte Lady MM koja se danas nedaleko Sardinije zapalila i potonula.

Za Dnevnik.hr je kazao da talijanske službe nisu reagirale na poziv za pomoć punih pet sati.

Jahta je imala i brod za spašavanje, ali ga nisu mogli spustiti u more jer više nije bilo električne energije pa su se ukrcali u gumenjak, tzv. tender, koji inače služi za vožnju gostiju nakon sidrenja. Tvrdi da je poziv za pomoć poslan odmah, oko 5:15.

- Javili su nam se i mi smo nakon toga očekivali da će naići netko u pomoć. Brod smo napustili prije 7 sati, oko broda smo u tenderu bili još oko pola sata, no nitko se nije pojavljivao. Valovi su bili 3,5 do 4 metra i odlučili smo u gumenjaku od 8 metara, nas 17 unutra, sa 140 litara goriva krenuti prema Sardiniji u nadi da ćemo naići na brod koji je navodno krenuo prema nama. Tek kad smo bili na nekoliko milja od obale Sardinije preletio nas je helikopter koji su digli - ispričao je pomorac dodajući da kad se slične situacije dogode u Hrvatskoj, odmah se ide na teren. Neugodno ga je iznenadilo da je Italija, koja je odlično opremljena i puno veća od Hrvatske, dopustila ovakvo nešto.

- Uzeli smo kurs i vozili prema Sardiniji te očekivali da će netko doći. Osobno sam bio na radiju i svakih nekoliko minuta slao mayday. Signal na mobitelu uspio sam dobiti tek na oko tri-četiri milje od Sardinije i onda sam nazvao kolegu da mu kažem što se događa - prepričava pomorac.

Kad su uplovili u luku na gumenjaku, dočekala su ih tri vozila hitne pomoći.

- Bili su odjeveni u ogrtače, s maskama, vizirima i prvo nam išli mjeriti temperaturu. Bili smo na moru šest sati, neki goli i bosi, a oni prvo to mjere. Znam da je epidemija koronavirusa, ali ovo je dramatična situacija - smatra ovaj pomorac.

Trenutačno su smješteni u hotelu u gradu Olbia na obali Sardinije i još ne zna kada će moći kući u Zadar.

Petero hrvatskih državljana koji su plovili na jahti koja se u utorak zapalila u blizini Sardinije nije ozlijeđeno, priopćilo je u četvrtak ministarstvo vanjskih poslova.

Sedamnaest ljudi spašeno je u utorak s 50 metara duge jahte koja se zapalila u blizini Sardinije, prenijela je talijanska novinska agencija Ansa.  Na jahti je bilo devet članova posade i osam kazahstanskih turista.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u četvrtak je priopćilo Hini kako je na brodu bilo pet hrvatskih državljana članova posade, te da „nisu ozlijeđeni i dobro se osjećaju“. Jahta imena Lady MM plovila je pod zastavom Kajmanskih otoka te je bila na putu od Sardinije do otoka Caprija. Zapalila se dok se nalazila oko 50 nautičkih milja od rta Comino, na sjeveroistoku Sardinije.

U operaciji spašavanja sudjelovala su dva broda obalne straže i helikopter, a pri njihovom dolasku na mjesto nesreće putnici broda već su bili evakuirani u gumenjak, pa su odvedeni u Siniscolu na Sardiniji, dodaje Ansa.

Hrvatsko veleposlanstvo u Rimu u kontaktu je s hrvatskim članovima posade te stoji na raspolaganju za svu potrebnu konzularnu i drugu pomoć u okviru svoje nadležnosti, dodao je MVEP. 

 

Ključne riječi

Komentara 4

ZA
zagabria4
18:44 27.08.2020.

Talijani i dobra organizacija, dva suprotna pojma

Avatar barba_barba
barba_barba
00:06 28.08.2020.

Jos, da se storija dogodila u Splitu- bilo bi vec 198 Komentara, uglavnom Kontra Splita i Dalmacije

ST
starlord
19:30 27.08.2020.

talijani su dobro poznati po svojoj sposobnosti, organiziranosti i hrabrosti, to se vidi i u ovom slučaju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije