Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONOBAR

Hrvat na sezoni u Tirolu: 'Ovdje je žarište, kolege obolijevaju, a šefovi to skrivaju '

Foto: Pixsell
1/2
03.04.2020.
u 08:28

Odlučan je nakon svega tužiti svoje šefove za nemar. Kod kuće ima dijete, a s njima živi i njegov otac koji ima 70 godina. Kaže kako ne zna što ga čeka nakon što dođu nalazi testiranja, ali se nada da će moći ostati u Austriji ako je pozitivan.

Za Ischgl se nedavno doznalo da je žarište epidemije koronavirusa u Austriji te se uz to i ostala okolna mjesta ovog poznatog skijališta vežu brojne nepravilnosti prilikom njihova zatvaranja 13. ožujka. Zbog svega je cijeli Tirol pod istragom. O svemu svjedoči i Hrvat iz Galtüra koji je htio ostati anoniman.

"Upravo čekamo epidemiologa koji će nas napokon testirati iako nama test i nije potreban. Svi smo zaraženi, svi imamo simptome već neko vrijeme, kašljemo i imamo glavobolje", rekao je Hrvat (22) koji radi kao konobar u tirolskom Galtüru koji je osam kilometara udaljen od austrijskog grada Ischgla.

Zajedno s još 11 radnika, od kojih je osmero iz Hrvatske, smješten je u kući, 50 metara od hotela u kojemu rade. Svaki ima svoju sobu, međutim, sve je ostalo u kući zajedničko pa su, kaže, neprestano svi zajedno jer nemaju izbora. U Galtür je došao 18. prosinca 2019. kao sezonski radnik. Sezona na skijalištu traje do 1. svibnja.

Foto: Promo

"Već početkom siječnja ovdje se počelo pričati o koroni, ali sve su to bile slabe i neprovjerene informacije. A onda smo 28. veljače doznali iz pouzdanih izvora da je Norvežanin koji je radio kao konobar u Ischglu zaražen. Testirali su ga tada i sve je bilo crno na bijelo. Međutim, šefovi su nam tada rekli da to nije ništa strašno i da ne dižemo paniku. Nitko u cijelom Tirolu nije ni pomišljao o svemu obavijestiti goste i poslati ih doma", rekao je za 24sata..

Tek 10. ožujka zatvorili su kafić u kojem je radio zaraženi Norvežanin, a tri dana kasnije cijelo je skijalište, koje je uključivalo mjesta Ischgl, Paznaun, St. Anton am Arlberg, Sölden i Zillertal, stavljeno u karantenu. Ni tada šefovi našeg konobara nisu za svoje radnike omogućili da se svaki zasebno izolira, već su ih potjerali natrag u zajedničku kuću.

"Uslijed svega toga uslijedio je novi šok. Doznali smo da se Rumunj, koji je kuhar u našem hotelu, također zarazio, a gazde su to tajili. Sakrili su ga u našem hotelu i o tome nitko nije smio ništa znati. On se cijelo vrijeme motao među nama. Dijeli ga samo zid od moje sobe. Stalno sam ga viđao. Kasnije smo saznali da je zaražen i pomoćni kuhar koji nam je svakodnevno  spravljao obroke prije nego što smo završili u karanteni. U karanteni pak, kako nismo radili, nismo dobivali ni poštene obroke. Hranili su nas kao pse. Davali su nam svaki dan samo kruh i salamu", ogorčeno je prepričao za 24sata

Prije dva dana doznao je kako je zaražena i šefica njegova hotela.

"Naš konzulat u Beču dogovorio je da nas epidemiolog dođe testirati, inače ovi Austrijanci ne bi poduzeli ništa. Nije ih briga za nas. Samo su nam konzulat i naša Vlada pomogli", rekao je.

Odlučan je nakon svega tužiti svoje šefove za nemar. Kod kuće ima dijete, a s njima živi i njegov otac koji ima 70 godina. Kaže kako ne zna što ga čeka nakon što dođu nalazi testiranja, ali se nada da će moći ostati u Austriji ako je pozitivan sve dok se ne izliječi. 

Ključne riječi

Komentara 7

VH
volim.hrvatsku65
09:17 03.04.2020.

Ja sam mislio da svi nasi radnici u austriji imaju visokokomforne stanove, ... kad ono njih osam zajedno zive i imaju zajednicku kuhinju + wc... A mi u hr los standard imamo .... Ne zive svi i hr dobro, ali ne zivi niti u Svicarskoj svi dobro.... Zivila meni moja Hrvatska !!!!

ZU
Zuzana
16:35 04.04.2020.

Pozdrav, tesko mi je povjerovati u istinu clanka,sa obzirom da sam cca 50km dalje od ,,zarista,,. Sama svjedocim potpuno drugoj situaciji.

FL
Flodur
20:43 03.04.2020.

Da i kod nas na moru sezonski radnici imaju na raspolaganju komforne stanove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije