Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'etnički motivirano'

Hrvat brutalno pretučen u Vojvodini: 'Izgrižen je po leđima'

Apatin
Foto: Screenshot/ YouTube
11.07.2016.
u 19:49

Mladiću su nanijete tjelesne ozljede, čak i u predjelu leđa gdje je izgrižen, neslužbeno nam je rečeno u stranci i mladićevu rodnom mjestu Sonti

U vojvođanskom mjestu Apatinu brutalno je jučer navečer prebijen mladić J.B. iz Sonte za kojega u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini (DSHV) navode da je bio žrtva etnički motiviranoga napada.

Mladiću su nanijete tjelesne ozljede, čak i u predjelu leđa gdje je izgrižen, neslužbeno nam je rečeno u stranci i mladićevu rodnom mjestu Sonti. – Ovaj napad na nedužnoga mladića hrvatske nacionalnosti očito pokazuje da u srbijanskom društvu i dalje postoji raširena netrpeljivost i negativne predodžbe kada je u pitanju hrvatska nacionalna zajednica, što se u posljednje vrijeme znade manifestirati fizičkim nasiljem – stoji u priopćenju DSHV-a koje je izdano u povodu napada koji se dogodio na apatinskim Ribarskim večerima.

Predsjednik Povjerenstva za praćenje kršenja prava nacionalne manjine pri Hrvatskom nacionalnom vijeću Darko Baštovanović navodi kako ovo nije prvi napad na toga mladića. – Nasrtaja na njega je bilo i prije – na katolički Božić i tijekom šokačkog običaja kirbaja. I tada su mu nanijete teže tjelesne ozljede. Kako mi je rečeno, vinovnici toga odgovorni su i za ovaj napad – rekao je Baštovanović.

Dodao je da primjerene reakcije državnih tijela tada nije bilo, a i da vodstvo hrvatske zajednice sada čeka zapisnik iz policije i liječnički nalaz kako bi dalje postupali. U povodu toga reagirao je zastupnik i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov koji zahtjeva od mjerodavnih državnih tijela da se slučaj brutalnog prebijanja građanina J.B. pod hitno istraži i da se vinovnici ovog jezovitoga napada hitno pronađu i kazne.

– Veoma je zabrinjavajuće to što se za manje od pola godine pojavilo nekoliko slučajeva etnički motiviranih napada, čije su žrtve bile osobe hrvatske nacionalnosti, i to što su svi napadi kao sredstvo koristili fizičko nasilje – naveo je Žigmanov. Istaknuo je i da nije primjereno da jedno društvo koje sebe smatra demokratskim i koje pretendira na članstvo u Europskoj uniji dopušta i tolerira ovakve slučajeve.

– I ovom prigodom podsjećam da je hrvatska nacionalna zajednica u Republici Srbiji izuzetno ranjiva i da je od svih drugih nacionalnih zajednica, zbog negativnog nasljeđa iz 1990-ih, i dalje u javnosti objektom najnegativnijih predodžbi koje u posljednje vrijeme rezultiraju fizičkim nasiljem – zaključio je predsjednik DSHV-a. U mjestu Sonti, blizu granice s Hrvatskom, živi brojna zajednica šokačkih Hrvata. Obitelj napadnutoga mladića, kao i on sam, bili su aktivni članovi mjesnog hrvatskog kulturno-umjetničkog društva.

>> Porfirije: Vjerujem da je cilj bio pljačka, a ne nacionalistički ispad

Komentara 100

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
20:21 11.07.2016.

Di je sad pupovac?dajte njegovu izjavu!

AR
ArsenT
20:29 11.07.2016.

Svaka podrška vojvođanskim Hrvatima, čuvarima kulturnog nasljeđa čime oplemenjuju taj prostor. Očita je njihova nepokolebljivost.

DA
Darko22
20:17 11.07.2016.

Životinje...doslovce...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije