Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRT o pokretanju ERT

HRT: Pozdravljamo odluku jer je uloga javnog servisa nezamjenjiva

ert,grčka televizija
Reuters/PIXSELL
18.06.2013.
u 17:11

HRT odluku o ponovnom pokretanju grčke javne televizije smatraju izuzetno važnom jer je, kažu, u današnje vrijeme uloga javnog servisa kao medija koji zastupa interese svih segmenata društva apsolutno nezamjenjiva

Odluku grčkog suda o poništenju odluke vlasti o zatvaranju javne televizije ERT pozdravila je i Hrvatska radiotelevizija.

U svom priopćenju HRT navodi kako ovu odluku smatraju izuzetno važnom jer je u današnje vrijeme uloga javnog servisa kao medija koji zastupa interese svih segmenata društva apsolutno nezamjenjiva, a posljedice gubitka javnog servisa dalekosežne.

Navode kako je HRT jedina hrvatska televizija koja ima obrazovni, školski, znanstveni, domaći dokumentarni, religijski i program za manjine, te kako samo četiri HRT-ova kanala mjesečno emitiraju u prosijeku 180.000 minuta programa te 15.000 minuta satelitskog programa. HTV3 i HRA3, kažu, gotovo da su postali jedinim medijskim utočištem „zahtjevnijeg“ dijela hrvatske publike. Arhiv televizijskog programa, arhiv radijskog programa i zbirka notnih zapisa glazbene proizvodnje 2012. godine dobili su status kulturnog dobra.

Relativiziranje važnosti i uloge HRT-a vrlo je opasno, upozoravaju, jer bi bez HRT-a hrvatski medijski, a posebice televizijski i radijski prostor ostao bez javnih sadržaja. Nadalje objašnjavaju kako komercijalni mediji, legitimno i razumljivo svoje sadržaje kreiraju prije svega na način da privuku oglašivače te nisu dužni voditi brigu o potrebama specifičnih društvenih skupina poput mladih, branitelja, invalida, manjina i ostalih, što je, naglašavaju, jedna od zadaća javnog servisa. HRT je kao javni servis radio i televizija za sve, neovisno o dobi, spolu ili primjerice kupovnoj moći, što je pak jedan od elemenata kojim se rukovode komercijalni mediji kada kreiraju svoje sadržaje, vodeći računa o tome da budu najgledaniji u terminu kada su pred malim ekranima gledatelji koji su najzanimljiviji oglašivačkoj industriji zbog svoje kupovne moći.

HRT podsjeća kako javna televizija ne vodi brigu o interesima dioničara nego o kulturi, znanosti, obrazovanju, informiranju i promicanju trajnih društvenih vrijednosti.

Iznos pristojbe od 80 kuna, kojim se HRT najvećim dijelom financira, nije se mijenjao posljednje tri godine. HRT je za isti iznos pristojbe značajno povećao svoju proizvodnju pokretanjem dvaju novih televizijskih kanala HRT-a 3 i HRT-a 4, poručuju u priopćenju.

Hrvatska radiotelevizija ističe da je njezino financijsko poslovanje stabilno. Prema posljednjim podacima o poslovanju, za prva četiri mjeseca ove godine ostvarena je dobit, a za cijelu 2013. očekuje se također pozitivan poslovni rezultat.

>>Poništena odluka: Grčki javni servis ponovno u pogonu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije