Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Saborski zastupnik

Hrelja pozvao na povećanje cenzusa za plaćanje dopunskog zdravstvenog osiguranja

Silvano Hrelja
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/2
19.02.2019.
u 12:10

Saborski zastupnik Silvano Hrelja u utorak u Saboru još jednom je pozvao Vladu da poveća cenzus za oslobođenje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja

Saborski zastupnik Silvano Hrelja (Klub zastupnika Glas-a i HSU-a) u utorak u Saboru još jednom je pozvao Vladu da poveća cenzus za oslobođenje od plaćanja dopunskog zdravstvenog osiguranja budući da se bliži još jedno usklađivanje mirovina zbog kojeg će desetak tisuća umirovljenika preći cenzus i morati plaćati police osiguranja.

"Približava nam se ožujak kada bi trebalo biti ponovno usklađivanje mirovina i vjerojatno će se mirovine uskladiti za oko jedan posto. Vjerojatno će to biti 30-ak kuna na prosječnu mirovinu, međutim i s tim povećanjem odnosno usklađivanjem više desetaka tisuća umirovljenika priječi će cenzus koji stoji još od 2004. i iznosi 1516 kuna za člana obitelji, odnosno 1936 kuna ako osoba živi samostalno".

"Dakle, ti ljudi će za 10, 15, 20 kuna prijeći taj cenzus i morat će početi plaćati policu dopunskog zdravstvenog osiguranja, 70 kuna mjesečno ili 840 kuna godišnje", dodao je Hrelja podsjetivši da su ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar rada i mirovinskog sustava obećali da će naći rješenje, ali da još nisu učinili ništa.

HSU, ističe Hrelja, već dvije godine predlaže da se taj cenzus poveća na 1800 kuna po članu obitelji, odnosno 2200 ukoliko osoba živi kao samac. "To bi bilo nešto skuplje za proračun, ali dobit za građane", kazao je. Ivan Vilibor Sinčić (Klub Živog zida ) tijekom slobodnog iznošenja stajališta upozorio je na krizu u hrvatskoj brodogradnji posebice se osvrnuvši na Uljanik i vlasnika Brodosplita Tomislava Debeljaka koji je izabran za strateškog partnera.

Kada je preuzeo Brodosplit Debeljak se obvezao napraviti 14 brodova u 27 mjeseci, a nije napravio niti jedan, obvezao se 2,4 milijarde kuna svojeg novca dati u poslove, a nije dao niti jednu kune, osnovao je 10-ak tvrtki na Maršalovim otocima. nabrojio je Sinčić.

“Ako gospodin Debeljak kao neozbiljan poduzetnik slučajno dobije Uljanik, sukladno ovome što je radio u Brodosplitu, bojim se da neće napraviti niti jedan brod, uložiti niti jednu kunu. To je nedozvoljivo i pozivam institucije da uđu napokon u cijelu priču", ustvrdio je Sinčić i založio za raskidanje ugovora "sa svim kontroverznim poduzetnicima i kazneni progon tih poduzetnika”.

Tomislav Žagar (Klub nezavisnih zastupnika) i Sonja Čikotić (Klub Mosta) upozorili su na loše povlačenje sredstava iz EU fondova, a Boris Milošević (SDSS) na lošu i nepravednu praksu osporavanja hrvatskog državljanstva osobama čiji su roditelji hrvatski državljani, ali su pogreškom matičara upisani u drugo državljanstvo  što, kaže, treba ispraviti izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu.

>>Silvano Hrelja

Komentara 2

KO
koki
13:02 19.02.2019.

Druze, koliko imas godina i od kad si u mirovini? Najprije o tome a onda moze i ostalo

Avatar neidemdalje
neidemdalje
12:32 19.02.2019.

bolje da ih je pozvao da ne mogu napraviti policu bez da si je tražio pa čak niti bio kod njih , niti mi ista treba i sad imam peripetije da je poništim i traže da podnesem zahtjev da se poništi nešto što nisam nikad ni tražio ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije