Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HPB dao 90 milijuna kuna kredita za zemljište vrijedno 755 tisuća kuna?

policija pred hpb-om
Patrik Macek/PIXSELL
23.02.2010.
u 18:53

HPB je 2007. i 2008. godine dao 88,8 milijuna kuna kredita tvrtki Nominat uz založno pravo na zemljište u Dugoj Uvali koje je službeno procijenjeno na svega 755.900 kuna.

Istraga o malverzacijama u Hrvatskoj poštanskoj banci, čiji su čelnici osumnjičeni za plasiranje rizičnih kredita u toj banci, prema svemu sudeći, uskoro bi trebala dobiti svoj nastavak.

Naime, kako piše internetski portal iPress, HPB je 2007. i 2008. godine dao 88,8 milijuna kuna kredita tvrtki Nominat d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu, uz založno pravo na zemljište u Dugoj Uvali, u neposrednoj blizini već izgrađenog hotela i turističkog naselja Croatia, koje je službeno procijenjeno na svega 755.900 kuna.

Portal nadalje navodi da je jedan od sumnjivih poslova koji se dogodio u Dugoj Uvali i kupovina, odnosno knjiženje javnosti malo poznate tvrtke Nominat na 94.283 četvornih metara šumskog zemljišta, kojim se potom baratalo kao pokrićem za višemilijunske kredite kod HPB-a.

Tvrtku Veris Trgovina osnovao je stanoviti Mario Ježić iz Zagreba, a on je naručio elaborat procjene tržišne vrijednosti zemljišta u Dugoj Uvali. U listopadu 2006. godine procjenitelj Mirko Kožulj tada je zemljište koje je Veris kupio u Dugoj Uvali procijenio na 755.900 kuna, nakon čega je Veris osnovao tvrtku Nominat i te nekretnine unio u njen temeljni kapital.

Za direktora Nominata imenovan je Željko Brekalo iz Sesveta, nakon čega su u kapital Nominata uz standardnih 20.000 kuna, unesene i navedene nekretnine u vrijednosti od 755.900 kn. Iz ugovora Verisa i Nominata iz prosinca 2006. godine, navodi iPress, vidljivo je da je vrijednost unesenih nekretnina porasla na 33 milijuna kuna, od čega je 32,2 milijuna kuna iznos potraživanja Hrvatske poštanske banke d.d. s osnova upisanog založnog prava na nekretnini pod brojem Z-949/06. Pod tim su brojem zapravo skrivene sve zemljišne čestice iz Duge Uvale s kojima je cijeli posao i pokrenut.

Na zemljištu je u početku postojala hipoteka za kredit HPB-a od 4,350.000 eura, što je kasnije brisano, potom slijedi hipoteka zagrebačke Nava banke za kredit u visini od 9 milijuna kuna, što je također brisano, a zatim u prosincu 2007. godine slijedi HPB-ovo založno pravo za kredit od 55,8 milijuna kuna te još jedno, u listopadu 2008., na 33 milijuna kuna, što je i dalje aktivno, dodaje portal iPress.

Ključne riječi

Komentara 7

CA
Capolo
20:23 23.02.2010.

Ja sam siguran da ako ovdje ima imalo istine i da je itko za nešto kriv da će za to biti optužen i odgovarati, ali nisam siguran da će Linić ikad ogovarati za prodaju Jadranskog pomorskog servisa iz INE, za dokapitalizaciju Riječke banke držanim novcem. Za njih očito zakon ne vrijedi.

OB
-obrisani-
20:43 23.02.2010.

jadna majko prije su krali po miljon dva a sada se sve pise 90 miljona.Koliko bi mogli spasit zivota za taj njihov lopovluk. oni je provaljiva da mu beba neplace jer je gladna ,stalno se ljudi javljaju po novinama zaza neke operacije ,di su familije bez domovo.Samo se zna za velike gradove Split Zagreb itd a sta je sa unutrasnjosti jad i bjeda .Samo racunajte sta se moglo sa tim Zuzul ,Podrvaka HPB itd novcima tisuce zivota spasit a moza i jos napravit koji zatvor vise

OB
-obrisani-
19:39 23.02.2010.

Jedne večeri doša iz Zagreba naš čov\'k, direktor banke. Posija ti un nas u vatren\'cu i \'nako uz bevandu i tuku ispod peke s kumpirin nam počeja govor\'t. Kaže vako Ti Jole imaš ono zer trgovin\'ce el? Je, kaže Jole. Dobro j. Unda ćeš ti u trgov\'nu. Dob\'ćeš novce pa ćeš naprav\'ti vel\'ki trgovački centar i nikol\'ko mali trgovina. Ti mali Stipanov ćeš kup\'ti kamijon pa ćeš Joli voz\'ti robu. Diže se Mate i pita ga A gazda šta ć ja? Iman četvoro dič\'ce, su čin ću i priran\'ti? Ee, misli t\' se Gazda pa unda kaže Vako ćemo, ti ćeš naprav\'ti pekaru a Jole će od tebe kupovati kruv i prodavat u svojin dućan\'n. I svaki od vas da je taula one ograde šta ima u kršu. Na nji ćemo unda udar\'ti ipoteku. Napisat ćemo da vridi svaka 2 miljuna maraka. El vridi? Vridi k..ac! Ne bi njanci marke da za oni vaš krš. Ni smrike poštene na njem.Al nema veze tako ćemo napisat\'. Dvi god\'ne počeka za svakoga i rad\'te ljudi. Tako je i bilo. Poslin je Jole kupija mercedesa mclarena, brabusa, štatijaznan, obogat\'li se svi. Unda t\' je doša\' Todor\'ć i sve to lipo kupija. Niko nije propa. E, ovo je po sjećanju od čovjeka koji mi je prepričao istiniti događaj iz Drniša. A i mali Protega je iz ovog kraja. Tako da mjesta čuđenju nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije