Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVORI U TIJEKU

HP želi povisiti cijene zbog većih troškova i ulaganja, HAKOM privremeno zabranio poskupljenje

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
11.09.2019.
u 18:38

Hrvatska pošta traži povećanje usluga za 15 posto. Razlog su povećana ulaganja u poslovanje i veći troškovi poput viših plaća poštara. HAKOM za sada ne pristaje

Hrvatskoj pošti privremeno je zabranjeno da poveća cijene nekih univerzalnih usluga, odnosno cijena za dopisnice te pisma do 50 grama. Tako je odlučilo Vijeće HAKOM-a na sjednici krajem kolovoza, gdje se vijećalo samo o toj točki.

HP je, naime, obavijestio HAKOM da će povećati cijenu usluge dopisnica, u što spadaju čestitke i razglednice, te pisma do 50 g za oko 15 posto. Danas cijene za te usluge koštaju, kazali su nam u HP-u, 3,10 kuna.

Kako objašnjavaju u HAKOM-u, cijene univerzalnih usluga regulirane su Zakonom o poštanskim uslugama (ZPU). S obzirom na to da Hrvatska pošta jedina ima pravo i obvezu obavljanja univerzalnih usluga u razdoblju od 2013. do 2028. te da ima dominantan položaj u pismovnom segmentu poštanskog tržišta, HAKOM je donio Odluku o najviše dopuštenom prosječno ponderiranom povećanju cijena za košaricu usluga te unaprijed regulirao dozvoljeno povećanje cijena za razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Košaricu usluga čine pismo do 50 grama u unutarnjem i međunarodnom prometu te preporučene pošiljke do 50 grama u unutarnjem i međunarodnom prometu. To predstavlja više od 85 posto univerzalnih usluga. Kako se predložene nove cijene HP-a nisu uklapale u ograničenje, tzv. price cap, koji je postavljen na povećanje od 4,44 posto unutar tri godine, Vijeće je donijelo privremeno rješenje i u ovome trenutku zabranilo izmjenu cijena univerzalne usluge HP-a. Izračun je pokazao da su cijene košarice ukupno povećane više od propisanog te za krajnjeg korisnika predstavljaju znatno povećanje, stoji u rješenju.

Pitali smo i HP da objasni planirano povećanje cijena, a oni kažu:

– Korekcija se traži radi rastućih troškova te značajnih ulaganja koja je Hrvatska pošta imala u prethodnom razdoblju, vezano uz automatizaciju i modernizaciju procesa što će dovesti do kvalitetnije usluge krajnjem korisniku. Radi se o uslugama koje nisu poskupjele od 2010. , dok se većina troškova u navedenom 9-godišnjem razdoblju više puta povećavala (primjerice, troškovi osoblja, energija, gorivo i sl.). Primjera radi, u protekle dvije godine prosječna mjesečna primanja poštara za opću dostavu povećana su čak 25 posto. Očekujemo da se konačna odluka donese u što kraćem razdoblju, kažu iz HP-a.

Trenutačno su u tijeku razgovori između Hrvatske pošte i HAKOM-a, tijekom kojih će Hrvatska pošta dostaviti dodatne izračune i projekcije traženog povećanja, ističu iz HP-a. Korekcija cijena prisutna je i kod ostalih poštanskih operatora, dodaju iz Hrvatske pošte.

Inače, univerzalne poštanske usluge čine 60 posto svih poštanskih usluga, a u 2018. je ostvareno ukupno 185,8 milijuna univerzalnih poštanskih usluga ili prihodi su bili 865,8 milijuna kuna

>> Pogledajte i ovaj video: HAKOM o sklapanju ugovora na daljinu

Komentara 3

MI
mikulan
20:42 11.09.2019.

A usluga vrlo loša i nikakva, nažalost!

Avatar rubinet
rubinet
19:10 11.09.2019.

Ja žurno ,prije par godina, HP ekspresom pošaljem djetetu paket s hranom u Zagreb. I platim više. I posebno naglasim "hrana-kvarljivo! Vele oni meni: "Ne brinite se ništa" I što se dogodilo? U nekom zagrebačkom skladištu paket se "zagubio". I hrana se pokvarila....Kasnije su mi platili odštetu...Što jest-jest. Ali ipak gorak okus ostaje. Student ostao gladan. Puno neprofesionalno. Neozbiljno. Da su tom skladištaru dali otkaz ne bi se ovo događalo.

ZO
Zooltan
18:58 11.09.2019.

A1 je poskupio 20 kuna logično da će sad svi koji mogu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije