Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

Hotelijeri: Iduće mjere trebaju biti poticaji za hrvatske goste

Luksuzni hotel Valamar Lacroma
Foto: Zvonimir Pandza/Pixsell
1/2
03.04.2020.
u 21:23

U turizmu su zadovoljni najnovijim potezima Vlade, ali napominju da treba napraviti i plan za dulje razdoblje

Mnogi su u turizmu nakon jučerašnje sjednice Vlade odahnuli. Iako, svjesni su da njihov sektor zbog sezonalnosti i dinamike turističkog prometa čekaju i neke sasvim specifične okolnosti koje ga stavljaju u nepovoljniji položaj u odnosu na mnoge druge gospodarske grane.

Kad gospodarska aktivnost živne, za mnoge djelatnosti to će značiti da većinu problema ostavljaju iza sebe. Turizam, pak, čak i da gosti tijekom ljeta počnu pristizati u osjetnijim brojkama, ostaje suočen s činjenicom da ga nakon toga čeka, kako će reći direktor Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić, duga i teška zima. Zato iz HUT-a traže da se mjere za turizam propišu za dulje razdoblje.  

Što s radnicima na čekanju?

- Najnovije Vladine mjere, naravno, pozdravljamo. One su bitno konkretnije i snažnije od prethodnih i odgovaraju i vremenu i okolnostima u kojima se gospodarstvo našlo. U tom smjeru išli su i naši prijedlozi; kada ima prometa, obveze se plaćaju; kada nema, ništa. Ali očekujemo i daljnje aktivnosti. Konkretno, oko smanjivanja i ukidanja dijela parafiskalnih nameta. Također, Vlada treba formalizirati i status radnika na čekanju, a očekujemo i da jedinice lokalne samouprave svojim mjerama iziđu ususret gospodarskim subjektima. Pri tom, u svjetlu sadašnjih izgleda za glavni dio turističke sezone i sezonalnost turizma, očekujemo za našu djelatnost mjere s minimalnim rokom trajanja od 12 mjeseci - kaže Ostojić, koji smatra da bi dio nekog budućeg paketa Vladinih mjera svakako trebale biti i mjere za poticanje domaćeg turističkog prometa u ovoj i idućoj godini.

To i ne bi trebao biti preveliki problem. U tom se smjeru već krenulo osmišljavanjem tzv. CRO kartice, koja zbog koronavirusa nije stigla zaživjeti. U svakom slučaju, masovnija putovanja naših građana za mnoge bi domaćine mogla biti spas. Ideja se sviđa i konzultantu u turizmu i bivšem predsjedniku Zajednice obiteljskog smještaja Nedi Pineziću koji hvali Vladine mjere, ali kaže da slične poteze brzo moraju povući i jedinice lokalne samouprave.

Čeka se reakcija lokalne uprave

- Naravno, očekujemo od Vlade da uskoro objavi i što će s četiristotinjak parafiskalnih nameta. Premijer je rekao da je u pripremi prijedlog prema kojem bi se dosta njih ukinulo, a u obiteljskom smještaju priželjkuju da to svakako bude naplata sezonske RTV pretplate, naknada za šume i vode, pa čak i članarina Turističkim zajednicama budući da iznajmljivači ionako nisu razmjerno zastupljeni u tijelima TZ-a. I, da, sada očekujemo da reagira lokalna samouprava i snizi paušalni porez koji iznajmljivači plaćaju po krevetu, ali i da korigira iznose komunalnih davanja - kaže Pinezić i hvali ministra Cappellija koji je bez puno pompe prepolovio iznose boravišne pristojbe koja turističkim domaćinima na naplatu stiže u srpnju.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak, koji je i sam bio vrlo aktivan unutar inicijative Glas poduzetnika, zahvaljuje Vladi u ime kolega, kaže da su prezadovoljni. No zadržava i zrno opreza.

- Mjere zvuče odlično, ali ozbiljniji komentar bit će moguće dati kad vidimo pravilnike i provjerimo kako su te odluke usklađene s drugim propisima - kaže Medak.

Ključne riječi

Komentara 4

SO
Sir Oliver
07:41 04.04.2020.

Do jucer smo vam mi domaci gosti bili lijeva smetala, castili ste nas izrazima, bijedni pastetari i sl., ali vidi cuda kako sad i nase kune naglo postadose vrijedne, kad vam je postalo jasno da "pravih" stranih turista, u vasem zargonu ovaca za sisanje, ove godine nece biti. Samo zaboravite da cete nama, domacima, obicnu pizzu moci naplatiti 120 kn ili cevape 100 kn, mi strane ovce ipak nismo.

Avatar RocoBaroco
RocoBaroco
11:47 04.04.2020.

Kad krenu dolaziti gosti iz Italije...

MC
Mrrrr.Corona
17:34 04.04.2020.

ovoga ljeta mozete zvati "bracu po oruzju" sa kosova da vam docu u posjetu na more kao turisti...kazu da ih ima 2 miliona

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije