Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HOĆE LI POSTATI NOVA ŽARIŠTA?

Noćna mora epidemiologa: Hoteli zovu na doček Nove godine, ali bez plesa, tambura i pića

Nel Pavletic/PIXSELL
15.12.2020.
u 06:29

U Opatiji će 2021. čekati uz bezalkoholni šampanjac, u Petrčanima na svježem zraku, svi su spremni i otkazati doček

Predstojeći blagdani, Božić i Nova godina, noćna su mora svakog epidemiologa. Okupljanje, slavlja, pa još alkohol bez kojeg takvi dani kod nas teško mogu proći, rizična su kombinacija sami po sebi, a ovih su dana neki hotelijeri na epidemiološke muke još malo dosolili. Bez obzira na velik broj novozaraženih, pojedine hotelske kuće oglašavaju, naime, ponudu za Novu godinu kao da je sve normalno pa potencijalne goste prizivaju bogatim novogodišnjim programom, šampanjcem u ponoć, čak i tamburašima!

Ljudi jesu željniji nego ikad opuštanja, promjene sredine i provoda i hotelski domaćini s time računaju. Trenutačno je od oko 1175 domaćih hotelskih objekata otvoren 181 hotel, a broj gostiju penje se do deset tisuća. Bitno veće brojke, možda tek za koju tisuću, ne očekuje se ni za Novu godinu, ali interesa ima, a time i mjesta za brigu. Je li hotel s tamburašima u najavi samo izuzetak ili prijeti da sad i hoteli, koji su se ljetos odlično pokazali, postanu rasadište koronavirusa?

Za početak, dobra je vijest da je hotel iz Stubaka, koji je planirao svoje novogodišnje goste razveseliti tamburaškim nastupom, odustao od te ideje.

– To s tamburašima bilo je u listopadu, kad je epidemiološka situacija bila puno povoljnija – odgovaraju nam u hotelu, ne precizirajući kad su točno odlučili otkazati tamburice, i poručuju da će u novogodišnjoj noći ispoštovati sve propisane mjere.

Kao i u Falkensteiner resortu Punta Skala, gdje kažu da klasične proslave i dočeka Nove godine na kakav smo navikli neće biti. Tema dočeka je usporavanje, tzv. slowing down, a sve je okrenuto boravku s najbližima i u prirodi pa su tako osmislili cijeli niz aktivnosti u malim grupama i na svježem zraku. I to od jutarnje rekreacije, pečenih kestena i vina na terasi bara do zalogaja na otvorenom uz novogodišnje šlagere iz zvučnika.

Zdravica s balkona

U Falkensteineru računaju pretežito na domaće goste, kao, recimo, i u Termama Topusko, gdje dvodnevni novogodišnji aranžman nude za 970 kuna. Zasad, kažu u Topuskom, imaju 14 prijava, ali još dvoje hoće li dočeka na kraju biti s obzirom na to da je moguće i pooštravanje sadašnjih epidemioloških mjera.

– Nešto interesa ima, dnevno primamo tri do pet upita. Novac ne uzimamo unaprijed, jer nema smisla, situacija se mijenja iz dana u dan. Ali u skladu s mjerama osmislili smo i novogodišnju noć, imamo prostorne uvjete za potreban razmak i da u zasebnim prostorima na večeri može biti do 20 ljudi. Bit će to praktički večera kao i svaku drugu večer, samo malo svečanija i obilnija, neće biti ni plesa ni žive glazbe, a u ponoć ćemo našim gostima, s obzirom na zabranu točenja alkohola nakon 22 sata, ponuditi bezalkoholni šampanjac – kazuje Mia Josić, direktorica opatijskog hotela Paris, u kojem zadnjih tjedana u 90 posto slučajeva ugošćuju Zagrepčane, Puljane, Splićane, Velikogoričane, Slavonce..., a vjeruje da će takva struktura biti i za Novu godinu.

Pribojavaju se jedino ograničenja za putovanja između županija. Direktor Hrvatske udruge turizma Veljko Ostojić kaže da bi hotelski vaučer u takvom scenariju vjerojatno bio dovoljan da se dozvole dobije. Ali neki velik broj novogodišnjih gostiju u hotelima ne očekuje.

– Prije bih rekao da novogodišnje goste možemo brojiti u stotinama nego u tisućama, ali vidjet ćemo. Kolege s kojima sam u kontaktu itekako su svjesni situacije i svakako će se pridržavati svih propisanih mjera. Nova godina bit će zapravo dva, tri ili četiri dana odmora, opuštanja u novom ambijentu i bijega od svakodnevice, a nikakav veliki provod. Nemam informacija da se spremaju slavlja i plesovi. Recimo, jedan hotelijer kaže da će gosti biti pozvani da u ponoć iziđu na balkone svojih soba i da svi tako zajednički nazdrave novoj godini. Vjerujem da svi ozbiljni hotelijeri razmišljaju na sličan način. Ali, iskoristit ću priliku da još jednom na sve apeliram i podsjetim koliko je važno držati se svih mjera koje su propisali naši epidemiolozi. Apeliram da razmišljaju unaprijed i da imaju na umu kako je od jednokratnog prihoda važnije ono što nas čeka u nadolazećim mjesecima te da bi svaki ispad štetio ne samo njima nego cijelom sektoru – jasan je direktor HUT-a V. Ostojić.

Doma ili maksimalan oprez

Iz HUT-a poručuju kolegama, ako imaju nedoumica ili nejasnoća oko epidemioloških mjera, da im se jave, a ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar ne krije da bi najviše volio da za predstojeće blagdane nitko nigdje niti ide niti putuje.

– Uvijek je teško pomiriti ljudske želje, potrebe gospodarstva i mjere koje nalaže epidemiologija. Teško je naći balans – priznaje Z. Šostar.

– Brojke, nažalost, nisu dobre, a ako se ne budemo pridržavali mjera, situacija će biti još i gora. Istina je, mi liječnici bismo najviše voljeli da u ovakvoj situaciji nitko nikamo ne putuje. Recimo, moja supruga i ja ćemo i Božić i Novu godini provesti sami, u svome domu. Tko ipak odluči putovati, apeliram na maksimalnu pažnju i pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Moramo svi skupa biti iznimno oprezni i obzirni za ove blagdane kako bismo dogodine mogli biti opušteniji i na koncu konca iduću Novu godinu slaviti kako smo navikli – poručuje ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

 

Ključne riječi

Komentara 50

Avatar niwrad
niwrad
08:54 15.12.2020.

U ovom korona scenariju napisana su nova pravila igre. Prvo je da smo širenjem zaraze bioteroristi. Shodno tome prijeti nam i zatvorska kazna. A zašto? Koji zločin smo počinili? Pa isti onaj koji smo činili uvijek, do ove godine - zločin imunizacije stanovništva prirodnom metodom. A po novom pravilu to je zločin zato što ta metoda može izazvati štetne nuspojave, pa i smrt za dio osjetljivog puka. Drugo pravilo, koje najviše i kriminalizira prvo, jest sljedeće: dio puka koji umre tijekom te prirodne imunizacije, nije umro zbog starosti i komorbiditeta, nego upravo zbog te metode. Ok, to su pravila igre. S tim u vezi, krenimo na drugu metodu imunizacije - umjetnu. Ona se provodi cjepivom. Pa postavimo sljedeće pitanje: kad nakon cijepljenja umru pojedinci iz osjetljivog dijela puka, jesu li oni umrli "od cjepiva" ili od starosti i komorbiditeta? Hm... Pa pošto imamo nova pravila igre, oni su umrli od cjepiva - od umjetne imunizacije. I prema prvom pravilu "širitelji cjepiva"su bioteroristi. A kako će se cjepivo "širiti" u populaciji, imat ćemo više "umrlih od cjepiva". Dok će nas političari i mediji svaki dan izvještavati o "crnim brojkama", "novim rekordima" i u skladu s tim tražiti lockdown i zatvor za one koji "šire cjepivo". Je l' tako? NEEE!! Pa ta pravila važe samo za puk. Samo puk može biti zao i bioterorizirati. Zato kad cijepljeni umru, oni su sigurno umrli od starosti i od komorbiditeta. A "širitelji cjepiva" nisu "bioteroristi". Oni su humanisti i filantropi.

ZP
Zabranjen pristup
08:43 15.12.2020.

pa svi biraju za sebe,neznam sto drugima smeta ako ce netko u hotel? pa nece ici s tim osobama u hotel. bili doma ili po hotelima,ducanima. svi napustaju svoje domove nece se zatvoriti

Avatar old_habits_die_hard
old_habits_die_hard
07:28 15.12.2020.

da! velike muke za epidemiologe, nikako da shvate elementarnu matematiku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije