Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obnovljen kultni hotel

Jadran gradili zarobljenici

Foto: TUI BLUE Jadran
12.07.2017.
u 11:57

Obnovljeni hotel filmske povijesti prvi je u lancu Bluesun s pet zvjezdica, kaže Tonči Boras, predsjednik uprave Sunce koncerna

Ciglu po ciglu gradili su ga njemački ratni zarobljenici nakon Drugog svjetskog rata, od 1948. bilo je to najprije odmaralište za jugoslavensku tajnu policiju.

Jedinstvena i u to doba nezamislivo luksuzna građevina nastala je po nacrtima arhitekta Branka Bona. Hotel “Jadran” u Tučepima započeo je tako svoju slavnu i burnu prošlost. Potpuno renoviran, svoja je vrata turistima otvorio protekli vikend, nakon 20 godina, pod imenom hotel “TUI Blue Jadran”.

Za vrh jugoslavenske politike

Kročiti u hotel “Jadran” prvih je godina mogao isključivo vrh jugoslavenske politike. Za turiste je otvoren sredinom 50-ih i početak je to luksuznog turizma na jadranskoj obali.

Gostovali su u njemu i pojedini zarobljenici koji su ga zidali. A dok su ga gradili, dovođeni su iz zatvora u Sarajevu, no brzo su se, po pričama, prilagodili pa su svirali u lokalnoj glazbi ili, kao ispomoć, igrali za mjesni nogometni klub. Hotel “Jadran” 40 je godina bio zaštitni znak Makarske rivijere i jedan od najprestižnijih hotela na našoj obali. Legendarni Mate Mišo Kovač održao je svoj debitantski koncert baš na terasi “Jadrana”. A za svoj prvi nastup, pričaju mještani, prvi je put pustio – brkove.

1/12

Prvi telefon u Tučepima zazvonio je baš u tom hotelu. Kompleks je bio operativan do Domovinskog rata, kada su krov nad glavom na njegovoj adresi našli izbjeglice. Nakon njihova odlaska, dva je desetljeća propadao i urušavao se. Za 12 milijuna eura kupio ga je 2013. Sunce koncern d.d. Građevinari su ga zaposjeli prije devet mjeseci. Preuređeni hotel ima 161 sobu i 11 junior apartmana s izravnim pristupom bazenu. Tri su bazena – swimm up, bazen na terasi i infinity bazen. Uređena su i tri restorana, tri bara, Bluefit park za vježbanje na otvorenome pod budnim okom osobnih trenera, kao i luksuzni wellness. Adaptacija je stajala 15 milijuna eura, a vođena je pod palicom splitske arhitektice Lee Aviani. Hotel je i zaštićeni spomenik kulture, pa su sve nadgledali i konzervatori.

1/27

Već rasprodan

– Obnovljeni hotel gotovo filmske povijesti i jedinstvene arhitekture prvi je u lancu Bluesun koji ima pet zvjezdica te će, temeljem ugovora s najvećim i najuglednijim svjetskim turoperatorom TUI-jem, sljedećih pet godina poslovati pod njegovom luksuznom franšizom TUI Blue – ponosan je Tonči Boras, predsjednik uprave Sunce koncerna d.d.

Ujedno je to i prvi hrvatski hotel franšize TUI Blue. Već u prvom tjednu potpuno je rasprodan.

Komentara 80

JU
juma
12:49 12.07.2017.

Do prije dvije godine jeziva u korov zarasla rusevina na kraju mjesta u kojoj su se skupljali stakori i narkomani, a sada prekrasan hotel sa sarmom prohujalih vremena. Privatni kapital moze naciniti puno, ukoliko postoji ekonomski interes. Tamo gdje je vlasnik drzava uglavnom sve propada.

KO
koraknaprijed
12:30 12.07.2017.

Da sad to netko pokuša gradit sa zatvornicima "ugroženi" Stazić i Grbin bi digli revoluciju.

SC
schwertransport
12:13 12.07.2017.

Kad bi bilo pravde nasi politicari bi izgradili kompletnu Hrvatsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije