Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDS predlaže zakon

Zatvor za isticanje simbola fašizma, HNS nas podržava

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/2
19.09.2017.
u 08:11

– Budemo li imali većinu u Saboru, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo – kaže Boris Miletić

Oporbeni IDS izradio je prijedlog izmjena i dopuna Kaznenog zakona u sklopu kojeg predlažu zatvorsku kaznu za isticanje fašističkih simbola, što naravno podrazumijeva i isticanje simbola, pa i pozdrava “za dom spremni”, koji se vežu za ustaški režim.

Još ne otkrivaju koliku zatvorsku kaznu predlažu jer prijedlog izmjena Kaznenog zakona upravo finaliziraju i vrlo će ga brzo uputiti u Sabor, ali računaju na podršku lijevo-liberalnih stranaka, dakle i SDP-a i HNS-a kao i GLAS-a, predstavnika manjina, ali i “umjerene desnice”. Jedino ne očekuju podršku Mosta jer Boris Miletić, šef IDS-a, kaže da je Most još desniji od HDZ-a.

Bez kazne za komunizam

Iako Miletić kaže da formalno o konkretnoj podršci parlamentarnih stranaka njihovom restriktivnom prijedlogu izmjena zakona još nisu razgovarali (premda podršku očekuju), neformalnih je razgovora ipak bilo. Tako IDS-ov zastupnik Tulio Demetlika kaže da vjeruje u podršku petero HNS-ovih zastupnika, a to ufanje temelji na razgovorima s HNS-ovim saborskim zastupnicima.

– Vjerujem da će nas HNS podržati, tako proizlazi iz naših razgovora sa zastupnicima HNS-a – rekao nam je Demetlika. Iako IDS predlaže zatvorske sankcije za sve simbole koji se vežu uz ustaški režim, nijednu kaznu ne predviđa za simbole komunizma.

 

– Simbole zla komunizma, poput Golog otoka, svi smo osudili. Ne možemo izjednačiti komunizam s ustaškim režimom, pod zvijezdom petokrakom Istra je vraćena matici domovini – odgovorio je Miletić na pitanje o nepredviđenim restrikcijama za simbole komunističkog režima. IDS, nastavio je, u skladu s europskim primjerima Njemačke, Italije... predlaže zakon kojim, kako je rekao, napokon moramo osuditi zločinački režim. No teško da IDS-ov prijedlog izmjena Kaznenog zakona u Saboru može proći, pogotovo bez Mosta. HDZ pak, kako doznajemo u toj stranci, ne namjerava podržati nikakve prijedloge zakona, pa tako ni IDS-ov, s obzirom na to da Vlada kani predložiti svoj zakon kojim bi se regulirao odnos prema simbolima totalitarnih režima nakon što Vijeće za suočavanje s prošlošću izradi smjernice. U HDZ-u smatraju da bi bilo logično da se i HNS, njihov partner u Vladi, ponaša kao dio vladajuće većine i da svoju podršku daju zajedničkom zakonu koji bi trebala predložiti Vlada.

IDS se ubacio u show

Kada je riječ o zastupnicima manjina, premda su i oni dio parlamentarne većine, očekivano je da oni podrže IDS-ov zakon s obzirom na to da su manjinci, posebno SDSS, nezadovoljni rješenjem o preseljenju HOS-ove spomen-ploče u Novsku u čijem je grbu i dalje pozdrav “za dom spremni”.

– Ako budemo imali većinu, zakon će proći. Ako ne prođe, to će značiti da moramo još sazreti kao društvo – rekao je Miletić. Nakon mini krize vlasti zbog HOS-ove ploče i intervjua ministra pravosuđa u Večernjem listu, i IDS se ubacio u show.

Komentara 118

Avatar FrancJunior
FrancJunior
08:38 19.09.2017.

O komunistickim i cetnickim simbolima, kojih je Hrvatska prepuna....niti rijeci!!!

KR
kruti194
08:24 19.09.2017.

može drug miletić,takodjer onda za mahanje petokrakom i urlanje drugu zločincu titu isto ĆORKA, pa da vidimo!!!

CR
CrniMax
08:39 19.09.2017.

Miletića treba strpati u zatvor kao veleizdajnika jer ne priznaje suverenitet Hrvatske, lik izmišlja paraputovnice i blati RH gdje god stigne. Smrad od čovjeka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije