Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLIČNE VIJESTI

Horvat: Unutar mjesec dana imat ćemo domaći respirator

Darko Horvat
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
08.04.2020.
u 16:46

Maskice i respiratori koji su potrebni prije svega medicinskom osoblju, a potom i drugima, po njegovim riječima moraju imati posebnu filtarsku tkaninu čije pore moraju biti poroznosti manje od 0,125 mikrometara.

Ministar gospodarstva Darko Horvat rekao je u srijedu da će unutar mjesec dana u Hrvatskoj biti proizveden domaći respirator.

"Za otprilike ili unutar mjesec dana imat ćemo u Hrvatskoj proizveden respirator", rekao je Horvat nakon užeg kabineta Vlade.

Maskice i respiratori koji su potrebni prije svega medicinskom osoblju, a potom i drugima, po njegovim riječima moraju imati posebnu filtarsku tkaninu čije pore moraju biti poroznosti manje od 0,125 mikrometara.

"Tkanina je ključni dio, trenutno se ne može proizvesti u Hrvatskoj i nju ćemo uvoziti", rekao je Horvat.

Kako je izvijestio, s desetak hrvatskih kompanija razrađeni su 3D modeli svih sastavnih dijelova respiratora, a nekoliko je alata za proizvodnju je gotovo i isfinancirano.

"Siguran sam da ćemo do kraja sljedećega tjedna imati u kompletu razvijen hrvatski respirator za koji nam je potrebna tkanina određenih filterskih sposobnosti, kako bismo mogli filter ukomponirati u tijelo respiratora", rekao je Horvat.

Dodao je da Hrvatska nema ustanovu za certifikaciju takvih proizvoda, ali da će se to obaviti u suradnji s njemačkom "Dekrom".

"Ta nam je njemačka ustanova spremna izići u susret i čim prvi respirator bude proizveden, tamo će se testirati i siguran sam da će zadovoljiti sve parametre", rekao je Horvat.

Ocijenio je kako to može biti i vrlo interesantan izvozni proizvod.

 

Komentara 7

KO
Kokoiduhovi
17:34 08.04.2020.

Hvala novinaru što odmah uvodno piše tko je ta osoba. Pojma nemam. No dakle, blago nama. Da ste čemu, pa imali bismo firmu koja proizvodi maske, nazuvke, rukavice i kapice za cijelu HR, za sve bolnice, DZ, patronažu i td. td. Zbog čega uopće takve proizvode moramo uvoziti? Pa nije to blitva, mrkva, jabuke, šalata, češnjak - pa da baš moramo uvoziti iz Italije, Kine, Španjolske i td.

TT
TTjac
20:04 08.04.2020.

Respirator? Nikad, a možda ni tad.

Avatar EUJ-
EUJ-
17:08 08.04.2020.

Unutar mjesec dana imat ćemo domaći respirator, ulazak u Schengen, euro i Hrvatsku raketu za Mars i Hercegovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije