Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar Horvat

U INA-u dolaze novi članovi uprave, HBOR pretvaramo u državnu banku i ponovno objedinjujemo državni inspektorat

darko horvat
Foto: screenshot/Jabuka Tv
19.03.2016.
u 09:34

Horvat je tijekom emisije priznao kako smatra da je Hrvatskoj potrebno osnivanje ministarstva energetike, ali da se njegovo ministarstvo spoji s resorom ministra Panenića.

Gostujući u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je kako će se uskoro rekonstruirati HBOR u državnu banku koja će sama davati izravno poduzetnicima kredite po svojim ponudama kreditnih linija, a ne preko komercijalnih banaka te time postati konkurencija upravo tim komercijalnim bankama.

HBOR će postat ibanka. Neće biti agencija u koju stižu papiri, pa se onda oni nose u komercijalne banke na procjenu kvalificiranosti klijenta da dobije klijente. Bit će to državna banka i imat će svoje kreditne linije – rekao je Horvat koji smatra da je u ovom trenutku još prebrzo razmišljati o tome da se HBOR spoji s HPB-om, ali za dvije ili tri godine možda.

Ovim potezom će se, tvrdi, dati lakša prilika poduzetnicima u Hrvatskoj.

– Time će se omogućiti da lošiji i slabiji klijenti i koji žele drugu priliku dobiju kredite koje će im komercijalne banke odbijati, ali i zdrava konkurencija komercijalnim bankama. Siguran sam da će kamatne stope pasti – rekao je Horvat u emisiji Veto.

Ministar Horvat najavio je i kako će tijekom ove godine ponovno objediniti državni inspektorat što je protekla Vlada podijelila na tri ministarstva. Time će napraviti, tvrdi, efektniji državni inspektorat.

– Važno je na koji način ćemo u poduzetničkom sektoru eskivirati špekulativni odnos. Mi zakone o obveznim odnosima imamo. Mi smo se od samoga početka zalagali za to i radit ćemo na tome da dobijemo opet jednu kuću u kojoj će biti kompletni inspekcijski nadzor i imati jednog čovjeka na čelu koji će biti dominantna osoba. Znači mjenjat ćemo zakon o državnom inspektoratu i u tom trenutku će državni inspektorat pokazati puno učinkovitijim. Ono što je namjera ove vlade da onu represiju, kaznene i prekršajne odredbe počne primjenjivati na drugačiji način. Da državni inspektorima imaju segment edukativnog sadržaja, odnosno opomene i roka u kojem se nedostatak mora riješiti, a kada se vidi da se ta odredba svjesno krši onda dogodi kazna – rekao je Horvat.

Obzirom da za mjesec dana istječe mandat hrvatskim članovima uprave INA-e Vlada mora odlučiti hoće li imenovati nove članove uprave ili produljiti mandat sadašnjima. Horvat smatra da je potrebno imenovati nove kadrove.

–Ja sam za to da se radi jedna promjena. Ja sam jasno iskazao svoj stav da ako s nekim stvarima nismo bili zadovoljni u segmentu poslovanja i rađenja poslovne politike i razvojne politike kompanije, da su dobrodošle promjene u kojima ćete sa novim ljudima razvijati drugačiju filozofiju – rekao je Horvat koji smatra da će imenovanje tih članova biti dio dogovora Mosta i HDZ-a.

– Članovi uprava birat će se javnim natječajem. Na koji način će povjerenstvo propuštati imena, to nam prepustite da u miru odlučimo – rekao je Horvat koji smatra da ne treba MOL-u prodavati 19 posto dionica INA-e, ali i da je arbitražni spor Hrvatske i Mađarske oko INA-e nepotreban.

Horvat je tijekom emisije priznao kako smatra da je Hrvatskoj potrebno osnivanje ministarstva energetike, ali da se njegovo ministarstvo spoji s resorom ministra Panenića.

–Ako ćemo smanjivati broj ministarstava onda je jedna od logičnosti da se spoji ministarstvo poduzetništva i gospodarstva – rekao je Horvat.

Obzirom da početkom travnja dolazi do sniženja cijena plina za kućanstva, voditelj Španović upitao je Horvata zašto se ne snizi cijena plina i za poduzetnike.

– Moja želja je da se to dogodi, sniženje cijena plina i za poduzetnike. Ja ću intenzivno raditi na tome i osobno se nadam da će se to u Hrvatskoj dogoditi vrlo skoro – rekao je Horvat koji kaže da ovog trenutka još uvijek nije otvorio tu temu s ministrom Panenićem.

Horvat nije želio previše komentirati imenovanje Maria Antonića koji došao na mjesto pomoćnika zaduženog za razvoj i invensticije unatoč dugu svoje tvrtke većem od pola milijuna kuna zbog čega mu je Trgovački sud tvrtku prisilno poslao u stečaj i priznati kako je pogriješio i poslao tim potezom krivu poruku investitorima i poduzetnicima.

– Kolega Antolić će opravdati povjerenje budite u to sigurni, vidjet ćete koje su njegove vrline. Ja kolegu Antolića poznam i njegovu poslovnu aktivnost. Svi će ljudi koji će biti u segmentu dužnosničkih funkcija doći iz realnih i bankovnih sektora i na taj način ću birati ljude – rekao je Horvat.

>> Jelić o izboru za šefa Karamarkova stožera: Bilo je to sve iznenađujuće

>> 'Čuo sam od nekih kolega iz Mosta da neće podržati proračun'

Komentara 7

IC
iz.croatia@gmail.com
12:35 19.03.2016.

Drzavna banka u kojoj ne vrijede trzisni kriteriji privredjivanja je proslost, to smo imali u vrijeme bivse Yugoslavije. Samo i samo trzisno orijentirane banke koje u komercijalnom i profitnom smislu poslovanja imaju svoju orijentaciju, mogu i znaju da prepoznaju stvarne vrijednosti ulaganja kapitala u investicijske projekte. Sve ostalo je nastimavanje tebi, a za uzvrat daj nesto i meni. Ako je netkom trgovacki sud radi insolventnosti poslao stecajnog upravitelja, sto je tu dalje za kazati. Ako isto uzimamo na znanje, bez odredjenih konzekvenci za rukovodnu osobu, onda je drzava ta koja treba preuzeti odgovornost na sebe i reci da je ona ta koja je toga jadnika Antonica poslala u stecaj, a jadnik nije nikako kriv, nego drzava. Razmislite o postupcima svoga ponasanja!

OS
osica
14:33 19.03.2016.

INU ne mogu komentirati, znam samo nešto iz medija. No, inspekcijeske službe mogu. Razjediniti inpekciju bio je jedan od najvećih promašaja prošle vlasti u državnoj upravi. Očito je bilo na dijelu " podijeli pa vladaj" -" Neš ovoga , mošš onoga" , Suradnja svih inespekcija pod jednim kapom je niužnost, pojenostavnjuje rad, kolaju informacije i "gospodarstvenici znaju kome se obratiti za "informaciju prije velike kazne u šumi propisa" . Ako poslovni subjekt "uglavnom mali" velikima se često gledalo kroz prste, ima nekoliko puta u mjesecu inspekcijske nadzor , mora obustaviti zaustaviti svoje planirane i često neophodne poslove, da bi se ovi šetali jedan po jedan " naravno svaki mora napisati i bar jednu malu kaznu, jer inspekcija je to". Nekad su inspektori imali " dok još nije bilo kompjutera " evidenciju - kartoteku sobjekata pod nadzorom na njihovom području i obvezu zakonsku " da svaki sobjekat bude redovito pregledan jedanput u dvije godine , sa timom komletne inspekcije " insektora rada, sanitarnog, gospodarskog , turističkog.... " ne u smislu kazne ako propusti nisu bili veliki išla je usmeno rješenje o uklanjanju uočenih nedostataka... nakon toga kontrola..... Samo oni koji nisu reagirai, a takvih je bilo malo, jer gospodarstvenici žele raditi dobili su strože kazne. "Lokal se nije zatvarao za deset kuna, ali je kazna bila neizostavna za rad bez sanitarne knjižice, za neprijvljivanje radnika , za očite i veće propuste u zaštiti radnika na radu.... i sl Nitko nije znao, kad će doći u nadzor , šef je odredio rutu u "pet do dvanaest" , a "gospodarstvenicima nadzor nije bio mrzak, jer su dobili i upute , što to treba popraviti da dugi put bude bolje. No, obzirom da se svaka vlast koja dođe voli baviti otkrićima tople vode, dogode se i " lude stvari, prije mene nije bilo ništa vrijedno. "Ja sam doktor medicine ali sve znam čim sam sjeo u politku. Fotelja vas prosvijetli.

AN
antonelić
10:24 19.03.2016.

prvo o kolegi antoliću ; sad mi je lakše kad ministar horvat garantira da antolić ima vrline ... hvala ministru ... drugo o ini : smjeniti sve nesposobne i postaviti sposobne kao na hrt-u ... treće i to najvažnije : sektor pet ambalaže ... i nama trebaju poticaji za cipele , kišobrane ,tople kape i termos boce ... imam osjećaj da smo prepušteni sami sebi , što nije u redu ... nas ima 48.000 raznih profesija i bilo bi dobro da se osnuje odjel u gospodarskoj komori za nas ranojutarnje berače boca po kontejnerima ... kad bi nam trilaterala (tomo-vaso-rašo) podigla povratnu naknadu sa 50 lipa na 1 kunu , povećali bi bdp za 5% .... tako bi hrvatska ušla u eru blagostanja kao što je najavila dr.kolinda .... ps. ima li nade da hrvatska povuče sredstva iz fondova eu za branje boca ?? .. udruga "boca" ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije