Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULJANIK

Horvat: Reklo se "dosta" bezuvjetnom financiranju jedne gospodarske grane

Darko Horvat
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
28.03.2019.
u 15:50

Darko Horvat izjavio je u četvrtak da se bezuvjetnom financiranju jedne gospodarske grane reklo "dosta", no da je, pojave li se neki novi modeli ili potencijalno strateško partnerstvo za Uljanik, Vlada spremna razgovarati sa svima zainteresiranima

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da se bezuvjetnom financiranju jedne gospodarske grane reklo "dosta", no da je, pojave li se neki novi modeli ili potencijalno strateško partnerstvo za Uljanik, Vlada spremna razgovarati sa svima zainteresiranima.

Odgovarajući na pitanja novinara poslije sjednice Vlade, poručio je da je ovo prva Vlada koja je "pogledala realnosti u oči" i pred hrvatskog premijera iz različitih resora donijela vjerodostojne brojke, ustvrdivši kako se one egzaktne, od kojih "niti možemo niti želimo bježati".

Naime, kako je u četvrtak na Vladinoj sjednici poručio premijer Andrej Plenković, Vlada ne može podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države, no kako ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci.

Plenković je podsjetio da su prošli tjedan javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. Prema ponudi strateškog partnera, Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka, ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna. 

Horvat je poručio da je vrlo jasan stav gotovo svih Vladinih resora da je u ovom trenutku i za hrvatski proračun i porezne obveznike pragmatičnije ne više financirati ovakav model brodogradnje.

"No to ne znači da Vlada okreće leđa i Puli i Rijeci. I  kroz stečajni postupak i prestanak ovakvog modela financiranja, perspektiva i u Rijeci i u Puli postoji" poručio je Horvat. Upitan kada očekuje da će se pokrenuti stečaj ta dva brodogradilišta, Horvat je kazao da je imao prilike vidjeti da je ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno, a kako ćemo sutra vidjeti kakvi će biti rezultati ročišta u Puli.

Poručio je da se metodologiji bezuvjetnog financiranja jedne gospodarske grane reklo "dosta", a ističe da, pojave li se neki novi modeli ili potencijalno strateško partnerstvo, a nakon povrata svih državnih jamstava te skidanja tereta obveza s državnog proračuna, sa svim zainteresiranima opet može razgovarati. Na pitanje novinara da, s obzirom da se "borio kao lav" za restrukturiranje, doživljava li današnju odluku Vlade osobnim porazom, Horvat je odgovorio da su se protekla tri mjeseca "lavovski borili" za vjerodostojne i egzaktne brojke koje su na stolu i koje su svi imali priliku vidjeti - od hrvatske javnosti, koalicijskih partnera pa do oporbe.

"Polemika prvenstveno opozicije oko toga da s nekim stvarima treba nastaviti, mi jednostavno nismo na toj relaciji", zaključio je Horvat.

Horvat: Depolitizacija Državnog inspektorata nije nužna

Upitan predstavlja li današnje imenovanje Andrije Mikulića glavnim državnim inspektorom uplitanje politike, Horvat je kazao kako smatra da depolitizacija Državnog inspektorata nije nužna, svjestan činjenice da će državni inspektor biti u statusu državnog dužnosnika, znači dijela politike. Podsjetio je da će sjedište Državnog inspektorata biti u zgradi Ine u Šubićevoj ulici u Zagrebu, za koju je Vlada prije dva tjedna odlučila da će je zakupiti do kraja ove godine, a tada i kupiti od Ine.

Na novinarsko pitanje koliko nova zgrada košta, Horvat je kazao da će se to vidjeti nakon što vjerodostojne institucije naprave procjenu. Upitan hoće li se i njegovo ministarstvo tamo seliti, Horvat je kazao da još nije siguran, no kako postoji ideja da se u toj zgradi napravi gospodarski "hub", gdje bi bila koncentirana administracija Ministarstva gospodarstva, HAMAG-BICRO-a i Državnog inspektorata. 

Upitan zašto je objedinjavanje inspekcija bolje rješenje od dosadašnjeg, Horvat je kazao da je siguran da će, uz zasigurno drugačiju sinkronizaciju rada državnih inspektorata te drugačiji pristup inspektora poduzetnicima, jedna možda do sada prividna presija prerasti u više edukativni i preventivni karakter. 

To navodi s obzirom da je zakonom predviđeno i da se za lakše prekršaje neće pisati kazne, pogotovo one koji se mogu otkloniti na licu mjesta. Upitan znači li to da neće biti pečaćenja objekata zbog par kuna viška u blagajni, Horvat je odgovorio da je "siguran da takvih stvari više neće biti".

>>Radnici Uljanika blokirali promet ispred brodogradilišta

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Mi sami
Mi sami
15:55 28.03.2019.

Deseci tisuća radnika u Hrvatskoj su ostali bez posla pa nikome nije palo na pamet da ovako ucjenjuje Vladu da ih spašava novcem iz budžeta.

MO
moškov
15:53 28.03.2019.

nestalo ulje u uljaniku ...potop pule kao grada...

VB
vbn37
16:41 28.03.2019.

Bogu hvala na pametnoj odluci vlade RH!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije