Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastanak koalicijske većine

Horvat dobio zadatak izračunati koliko može koštati stečaj Uljanika

Koalicijski partneri žele donijeti konačnu odluku na temelju točnih izračuna o tome koliko će stajati stečaj, a koliko restrukturiranje Uljanik grupe
Foto: Grgo Jelavić/PIXSELL
13.03.2019.
u 12:23

Odluka o sanaciji Uljanik grupe odgođena za idući utorak do kada bi se trebale izraditi detaljne tablice o troškovima restrukturiranja

Na sjednici Vlade u petak, suprotno najavama, neće biti odluke o Uljaniku, odnosno o tome hoće li tvrtka koja upravlja sa dva škvera otići u stečaj ili će se spašavati restrukturiranjem. Tako su odlučili koalicijski partneri koji su inzistirali da se odluka donese na osnovi preciznih izračuna o tome koliko će stajati stečaj, a koliko restrukturiranje Uljanik grupe. Ministar Darko Horvat u ponedjeljak je istaknuo da je riječ o iznosu od oko 900 milijuna eura i u jednom i drugom slučaju, ali sada je dobio zadatak da do idućeg utorka izradi konkretniji prikaz troškova u dva scenarija.

Vlada, odnosno Andrej Plenković kao premijer, mora donijeti odluku, ali kako je riječ o milijardama kuna koje će se sliti u Pulu i Rijeku, HDZ želi podršku koalicijske većine za donošenje odluke s financijski zahtjevnim posljedicama. Informacije govore o tome da će se u izradu planova uključiti i ministar financija Zdravko Marić, koji ima najbolji pregled potencijalnog utjecaja Uljanika na proračun. Dosad je, podsjetimo, plaćeno 2,8 milijardi kuna državnih jamstava iz poreznih prihoda, a za ovu je godinu u proračunu rezervirano još 1,75 milijardi kuna bude li trebalo platiti još neke dubioze.

I Brodosplit, odnosno strateški partner Tomislav Debeljak, procijenio je troškove saniranja Uljanik grupe i stečaja, a one govore o tome da bi izravni i posredni troškovi stečaja bili veći od milijardu eura. Ipak, u te su procjene uključeni svi neuplaćeni doprinosi u proračun, gubitak uplata u budućnosti, isplata naknada za nezaposlenost i pad osobne potrošnje radnika koji gube posao te svi neizravni negativni efekti poput krize u tvrtkama kooperanata i dobavljača škverova. Utoliko je ta procjena troškova na gornjoj razini, dok je planirani iznos u proračunu ipak vrlo optimistična procjena.

Stvarni trošak negdje je u sredini, a hoće li biti jasniji u utorak, tek će se vidjeti. Zasad je jedino sigurno da nikakve odluke o Uljanik grupi neće biti do idućeg tjedna. Trgovački sud u Rijeci dobio je vrijeme za odluku s obzirom na to da je ponovno odgođena odluka o pokretanju stečaja pa je novo ročište sazvano za 28. ožujka, do kada će se pričekati dogovor o isplati plaća i nastavku proizvodnje, koji pokušavaju postići resorna ministarstva, odabrani strateški partner i Uljanik.

Sutkinja Ljiljana Ugrin kazala je da je jutros dobila podatke od Fine po kojima račun 3. maja nakon 200 dana blokade ima dug od 91 milijun kuna, od kojih se 18,7 milijuna kuna odnosi na plaće radnika. Radnicima nije isplaćeno čak šest plaća koje djelomično potražuju, a sindikati upozoravaju da više nema prostora za odgađanje njihove isplate. Uljanik grupa je na početku krize imala 4400 zaposlenika, a po procjeni sindikata, u njoj je ostalo oko 3000 radnika. Škverove su napustili uglavnom proizvodni radnici.

Strateški partner Tomislav Debeljak više je puta isticao da neće dati novac za sanaciju starih dugova, ali je u ponedjeljak nakon sastanka s ministrom Horvatom i upravom Uljanik grupe kazao da je spreman s 35 milijuna eura financirati nastavak proizvodnje brodova koji su ostali na dokovima. Ne traži državno jamstvo za taj novac, ali traži kolateral kroz garanciju u brodovima, što je i prije najavljivao. U slučaju da se Vlada odluči na stečaj Uljanika, morat će podmiriti sve dugove i platiti sva jamstva bankama, ali će se vjerovnici bez državnih jamstava, a to su radnici i dobavljači, naplatiti iz stečajne mase. Ako se Vlada odluči spašavati Uljanik grupu, morat će podmiriti veći dio dugova koje su kreirale nesposobne uprave jer to Debeljak ni Fincantieri neće platiti. Oni će osigurati dovoljno poslova za oba brodogradilišta i radnike da se nastavi proizvodnja i ubuduće isplaćuju plaće.

Odluka je, naravno, politička, a ne financijska, ali je dobra stvar da su koalicijski partneri inzistirali da se o njoj odlučuje na osnovi konkretnih brojki.

Pogledajte video usporedbe Hrvatske i Slovenije

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
14:21 13.03.2019.

Uopće me ne zanima koliko će koštati ta rupa bez dna... zatvoriti to ili pod hitno u stečaj , a IDS mafiju i direktore u Remetinec

Avatar comandante
comandante
15:27 13.03.2019.

jeli ovo onaj "stručnjak" koji je nakon srebra u Rusiji izjavio da će sada zbog nogometa hrpa investitora navaliti na Hrvatsku ali da mi moramo biti pametni i izabrati samo najbolje!!! Pa ga priupitajte..jeli izabrao te najbolje, klaun bjelosvjetski!!!

HB
hbhr
13:29 13.03.2019.

za milijardu eura možete kupiti 3 Podravke koja je 100%tni vlasnik Belupa i Žita iz Ljubljane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije