Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJEČ - DVIJE

Hollywoodski ratnici s Marsa

03.10.2006.
u 16:42

Vaši su ljudi prelijepi, baš kao i zemlja!" Koliko smo puta samo čuli tu rečenicu iz usta stranaca! Ponekad se ponosimo, ponekad nam beskrajno ide na živce jer se iza te rečenice krije tek puka kurtoazija mišljenje kojega nema, kompliment koji krije potpunu nezainteresiranost, gotovo ignoranciju.

Točno tako osjećali smo se slušajući (ili čitajući) izjave velikih hollywoodskih zvijezda koje ovih dana kod nas i u bliskom susjedstvu snimaju film o lovu na Karadžića. I Richard Gere i Terrence Howard ostavljaju dojam kao da su "pali s Marsa". Očito je da su očekivali dolazak na ratom opustošeni Balkan. K tome se, zamislite, glavna zvijezda filma Gere poželio susresti s Karadžićem ne bi li se bolje pripremio za ulogu?! Treba li se više smijati njihovu lupetanju ili spremnosti lokalnog stanovništva koje se pokorilo zahtjevu i zatvorilo sve lokale na Baščaršiji kako Gereovu profinjenom vegetarijanskom nosiću ne bi smetao miris ćevapa?

Podsmijeh u oba slučaja ima gorak okus jer 2006. godine u gostima su nam hollywoodski ratnici koji su očekivali ratom razoren Zagreb i balkansku bijedu. Oni nam sada olako komplimentiraju da smo svi lijepo odjeveni i dotjerani, a mi znamo da već sutra mogu doći oni koji će znati još manje od njih i imati još nebuloznije zahtjeve i ideje o tome tko smo i što smo.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije