Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa se ne zaustavlja

Hodočasnici se zbog korone ne smiju okupljati, papinu misu pratili na internetu

Papa Franjo
Foto: ©ALESSIA GIULIANI/Milestone Media/PIXSELL
1/2
13.03.2020.
u 13:27

U petak, na sedmogodišnjicu pontifikata, papa Franjo je tijekom mise pozvao da se bude ujedinjeni s bolesnicima, obiteljima oboljelih, svima koji pate ovu pandemiju

Papa Franjo se ne zaustavlja ni 13. ožujka da bi proslavio svoj sedmogodišnji pontifikat. Ne zaustavlja ga ni prehlada, a ni koronavirus koji je bacio na koljena mnoge zemlje. Svakodnevno, pa tako i na sedmogodišnjicu izbora za papu, Jorge Mario Bergoglio održao je jutarnju misu u kapelici doma Santa Marta u kojem živi u Vatikanu i koja se prenosi izravno. Nedjeljni angelus i katehezu za opću audijenciju srijedom drži iz papinske biblioteke i prenošene su izravno. Vatikan i talijanski biskupi se pridržavaju obveze neskupljanja, pa tako hodočasnici ne dolaze Trg sv. Petra pratiti papu, već ga mogu pratiti uz pomoć kompjutora, odnosno mrežnim strujanjem (streaming). 

- U ovo vrijeme pandemije zajedno nastavljamo moliti za bolesne, za obitelji i roditelje s djecom koji su kod kuće, a osobito vam preporučujem da molite za vlasti, kazao je Franjo tijekom homilije u kapelici doma Santa Marta. 

- Predstavnici vlasti često moraju odlučivati o mjerama koje se ne sviđaju narodu. No to je za naše dobro. Često se predstavnici vlasti osjećaju sami i neshvaćeni. Molimo za predstavnike naših vlasti koji moraju donositi odluke o tim mjerama, da osjećaju da ih narod prati molitvom, pozvao je Franjo.

Tijekom tih sedam godina pontifikata, Franjo je znao u homilijama na jednostavni način objasniti i složene situacije, te je tako osvojio srca ne samo vjernika. Propovijedima znade ohrabriti, upozoriti, pa i izgrditi. I uvijek upozorava kako treba biti brižnima prema najslabijima

U petak, na sedmogodišnjicu pontifikata, papa Franjo je tijekom mise pozvao da se bude ujedinjeni s bolesnicima, obiteljima oboljelih, svima koji pate ovu pandemiju. Molio je i za pastire koji prate narod Božji u ovoj krizi. Neka im Bog dade snagu i sposobnost da izaberu najbolja sredstva da im pomognu, kazao je Papa i naglasio kako “drastične mjere nisu uvijek dobre, ali zbog toga molimo Duh Sveti da podari pastirima sposobnost i pastoralno rasuđivanje kako bi proveli mjere koje neće ostaviti samim narod vjeran Bogu”.

Iako je papin rimski vikar kardinal Angelo De Donatis nakon dekreta premijera Giuseppea Contea kojim su pooštrene mjere za suprotstavljanje širenja koronavirusa prvotno donio odluku o zatvaranju svih crkava i suspenziji misa do 3. travnja, sada je tu odluku povukao kazujući kako crkve mogu biti otvorene za vjernike koji dolaze moliti.

Za neke vjernike živjeti u korizmi bez mogućeg pristupa euharistiji je možda i veći problem od opasnosti zaraze koronavirusom koji je u Italiji već pogodio više od 15.000 osoba i odnio više od tisuću života. Dakako ima i onih koji su odluke o zatvaranju crkava napali i okarakterizirali kao popuštanje diktaturi države. U novom priopćenju Talijanske biskupske konferencije se kaže kako je riječ o odgovornom ponašanju, a ne o popuštanju zapovijedima države.

Odluka je donesena “ne zato što nam je to odredila Država, već iz osjećaja pripadnosti ljudskoj obitelji izloženoj virusu čiju prirodu i širenje još ne poznajemo”. Cijela Crkva osjeća golemu odgovornost prema ljudskoj obitelji, prema zemlji, objašnjavao je CEI svoju prvotnu odluku netom nakon donošenja.

U međuvremenu papa Franjo je dobio meditacije za Križni put koje su ove godine napisali zatvorenici u Padovi.  

- Svake godine na Veliki petak navečer slavim pobožnost Križnoga puta u Koloseumu i u toj prilici, tako dragoj kršćanskom narodu, pratimo Krista na putu Križa. To je hod koji svake godine ima određenu temu zato što Bog govori unutar jedne priče, preko osoba, koristeći naše životne priče, poručio je Franjo u zahvali zatvorenicima padovanske kaznionice koji su zajedno s don Marcom Pozzom napisali meditacije na 14 postaja Križnog puta i naglasio kako je bio ganut kada je pročitao ta njihova razmatranja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
15:27 15.03.2020.

neuki su i danas u crkvama ugrožavali sve nas...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije