Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problem

Hoće li ugasiti područne škole u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji?

škola
Duško Jaramaz/PIXSELL
12.02.2014.
u 14:23

Posljednje najave Vlade o mogućem ukidanju malih i područnih škola, u ime štednje, daleko su od onoga što se gorljivo branilo predstavljajući Plan 21

- Otoci su veliko hrvatsko bogatstvo... usredotočit ćemo se na prometnu povezanost, gradnju infrastrukture i mogućnost zapošljavanja...držimo da hrvatski građani imaju pravo odabrati gdje žele živjeti, a onima koji odaberu otok, želimo osigurati uvjete kakve imaju građani na kopnu... pretvoriti škole u manjim mjestima u središta cjeloživotnog učenja, kulture, sporta...svakome obrazovanje učiniti dostupnim - obećanja su iz Plana 21 Kukuriku koalicije.

Posljednje najave Vlade o mogućem ukidanju malih i područnih škola, u ime štednje, daleko su od onoga što se gorljivo branilo predstavljajući Plan 21. Sve škole s manje od 150 učenika mogle bi tako biti ukinute, a na meti su i brojne područne škole. U Primorsko-goranskoj županiji deset je područnih škola, uglavnom na otocima Cresu, Susku, Unijama i Iloviku, te u Gorskom kotaru kojeg je primorsko-goranski župan Zlatko Komadina i sam nazvao "otokom".

U područnoj školi u Starom Lazu koja pripada matičnoj O.Š. "Dr. Branimira Markovića" u Ravnoj Gori tek je jedna učenik, koji će od iduće godine krenuti u peti razred matične škole, dok su u P.Š. Stara Sušica zasada dva učenika.

− Škola u Starom Lazu se prirodno gasi, učenik od iduće godine prelazi u našu školu u Ravnu Goru, ali su u Staroj Sušici prilike drugačije. Radili smo projekciju broja učenika do školske godine 2019./20. i ustanovili da se u Staroj Sušici u tom periodu broj učenika povećava, pa bi gašenje područne škole bilo štetno, ipak je ovdje dosta domicilnog stanovništva – kazala nam je Nada Ivančić, ravnateljica O. Š. "Dr. Branimira Markovića". Na specifičnost otoka upozorava i Olivela Franko, ravnateljica lošinjske matične osnovne škole "Maria Martinolića", kojoj pripadaju područne škole na Susku, Unijama i Iloviku sa po pet, šest i sedam učenika. U Valunu na Cresu tek ih je troje.

− Treba uzeti u obzir i vremenske prilike, odnosno neprilike koje ne dozvoljavaju da djeca s otoka pohađaju matične škole. Mi smo tehnološki dobro opremljeni, povezani video vezom. Naše su tri škole na Susku, Unijama i Iloviku specifične, razredi su kombinirani, zajedno su učenici nižih i viših razreda. Kada odu osmaši, razredi se popune novim učenicima. Ne bi nam bilo drago njihovo ukidanje, one nose život na otoku, čuvaju našu baštinu. Nikada se dosada nisu zatvarale – kaže ravnateljica Franko.

Područna škola Dobreč matične lovranske škole "Viktor car Emin" ima četiri učenika, u PŠ Kupjak troje, u Vratima i Crnom Lugu petero. U Istarskoj županiji pet je područnih škola s manje od sedam učenika, u Momjanu, Tupljku, Šušnjevici, Gologoici i Lanišću.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije