Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kolinda Grabar-Kitarović

Hoće li se zahvaliti NATO-u i ići u utrku za predsjednicu Hrvatske?

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Goran Kovacic/pixsell
20.12.2013.
u 15:53

Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, od vrha te vojno-političke organizacije dobila je ponudu za jednogodišnji produžetak mandata u Bruxellesu.

Kolinda Grabar-Kitarović, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, od vrha te vojno-političke organizacije dobila je ponudu za jednogodišnji produžetak mandata u Bruxellesu. Tu je vijest ekskluzivno potvrdila Večernjem listu u New Yorku, koji je službeno posjetila u srijedu, radi sastanaka u sjedištu Ujedinjenih naroda.

Pitaju je za Hrvatsku

– Od srpnja 2011. zadužena sam za javnu diplomaciju, odnosno za komunikacijsku strategiju i približavanje NATO-a običnim ljudima, i mandat mi službeno završava u srpnju 2014. godine. Točno je da sam dobila mogućnost nastavka rada u NATO savezu do srpnja 2015. godine i počašćena sam podrškom glavnog tajnika Andersa Fogha Rasmussena – izjavila je Grabar-Kitarović.

U Sjevernoatlantskom savezu doznajemo da se zbog štednje smanjuje broj ljudi u mnogim odjelima pa tako i kod pomoćnika glavnih tajnika, ali je bivša hrvatska ministrica vanjskih poslova promovirala novi stil rada i pokazala se uspješnom na terenu, posebno u Afganistanu, u promicanju strateških ciljeva NATO-a. Stoga žele da sudjeluje u pripremi sljedećeg summita koji će se održati u rujnu 2014. u Velikoj Britaniji.

Večernjem listu potvrđeno je da su produžetak mandata Kolindi Grabar-Kitarović, koja je prva žena na visokoj funkciji u NATO-u, najviše poticali SAD i Francuska poručujući drugim zemljama članicama da je hrvatska političarka, koja aktivno govori engleski, španjolski i portugalski, a pasivno njemački, talijanski i francuski jezik, potrebna u timu za uspješno organiziranje summita i završetka misije u Afganistanu krajem 2014. godine.

– Proteklih nekoliko dana službeno sam boravila i u Washingtonu, gdje sam razgovarala s američkim dužnosnicima, članovima Kongresa, think-tankovima, lobistima, a sve radi pripreme summita NATO-a. Znajući da sam iz Hrvatske, svi me pitaju i za političko i gospodarsko stanje u našoj zemlji. Naravno da bih voljela da možemo razmijeniti pozitivnije informacije jer su svi moji sugovornici složni da nam nedostaju investicije i optimizma – kaže Grabar-Kitarović.

Na pitanje da komentira nagađanja o predsjedničkim kandidatima HDZ-a i želi li se vratiti na domaću političku scenu, odgovorila je kako “ima odličnu suradnju s vrhom svoje stranke i članstvom te su otvorene sve opcije za njezinu pomoć i angažman”.

– O svemu razgovaram i razgovarat ću s predsjednikom Tomislavom Karamarkom i drugim dužnosnicima HDZ-a jer nikad nisam bježala od rada za stranku i svoju državu pa je to nepotrebno stalno ponavljati. Svima koji me poznaju jasno je da sam uvijek spremna podmetnuti leđa za dobrobit Hrvatske. Rano je još govoriti o izborima, ima vremena za sve dogovore i planove, a ja sam ponosna što u NATO savezu, gdje se radi doslovno 24 sata na dan, mogu promovirati svoju zemlju i stalno ponavljati da za Hrvatsku “ono najbolje tek dolazi”. Vrlo sam optimistična unatoč krizi i brojnim teškoćama koje pogađaju Hrvatsku i vjerujem da u interesu svih naših građana i međunarodnog ugleda naše zemlje imamo obvezu učiniti je uspješnijom i kao takvom još prepoznatljivijom u svijetu.

Na komentar da će mnogi produžetak njezina mandata u NATO-u komentirati kao odustajanje od utrke za Pantovčak i mogućnosti da bude prva žena predsjednica Hrvatske, nasmijala se i odgovorila da to nije točno jer se ona uvijek može pristojno i na vrijeme zahvaliti svom poslodavcu u Bruxellesu procijeni li, zajedno sa strankom, da je potrebna i da onda “idu na pobjedu”.

Ne bježi od novih izazova

– Hrvatskoj sam korisna i u Bruxellesu, ali ne bježim i od novih političkih izazova na domaćem terenu. Smatram da je nepotrebno građane unaprijed opterećivati nagađanjima i političkim kalkulacijama dok se oni bore za egzistenciju, radna mjesta, a često i za golo preživljavanje. Oni žele vidjeti gospodarski progres i svi mi koji možemo pomoći dužni smo to učiniti. Bili smo složni obraniti zemlju od agresora i takvi moramo biti i u obrani njenih strateških pitanja, a to su jačanje hrvatskog gospodarstva, nova radna mjesta i bolji standard građana. To smo zaista dužni našoj djeci. U NATO-u sam puno naučila, a njihovo zajedništvo kad imaju pravi cilj motivirajuće je i za Hrvatsku jer nema problema koji se ne može riješiti ako to želimo.

Na pitanje gdje će provesti blagdane Kolinda Grabar-Kitarović odgovara da sa suprugom i djecom za nekoliko dana dolazi u Zagreb jer za njezinu obitelj bez hrvatske blagdanske atmosfere nema pravog Božića. Naglašava da je to poručila i u božićnoj čestitki koju je poslala kao dužnosnica Sjevernoatlantskog saveza.     

Komentara 149

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
16:03 20.12.2013.

trebala bi...da više nemamo predispozicionirane genetske antifašiste, samoprozvanu elitu (na bazi zločinačkih ubojstava bez suđenja), lažnih diploma i kučnih prijatelja ubojica Hrvata po nalogu partije. nemojte sad reći da je ikakva sličnost sa postojećim "junacima" slučajna

Avatar ČEPlN
ČEPlN
16:11 20.12.2013.

Kako Kolinda lijepo priča o svojoj zemlji A kad čujem Pusiće Milanoviće i druge sličajnjake sramota

RO
Rooney
16:08 20.12.2013.

Fanasticna zena, postena, voli Hrvatsku, govori 5 jezika, ugledna u svijetu. A nama udbasi i komunjare predstavljaju zemlju, e moj narode. Ruza Tomasic Premijerka, Kolinda Predsjednica. Gotovina ministar odbrane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije