Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI

Hoće li se koronavirus u Italiji odraziti na hrvatski turizam i gospodarstvo?

Turisti u Dubrovniku
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
25.02.2020.
u 12:08

Pojedini talijanski domaćini već se suočavaju s drastičnim padom turističke potražnje.

Koronavirus i prve žrtve u Italiji tu su neugodnu prijetnju dovele i na naš prag.

Vijesti iz susjedne zemlje stižu jedna za drugom, neizvjesnost je velika, mogućih scenarija puno, ali za ekonomskog analitičara Ljubu Jurčića i dalje ima izgleda da sve završi bez većih poremećaja i za ekonomsku aktivnost Italije i za hrvatsku suradnju s tom zemljom. Pritom, upravo se Italija smjenjuje s Njemačkom na poziciji glavnog hrvatskog partnera u robnoj razmjeni.

– Stavi li Italija to pod kontrolu, čak i uz dvostruko više oboljelih nego što ih je trenutačno, neće biti značajnijih negativnih efekata. Dakako, kompanije koje imaju partnere u dvije talijanske regije koje su u svojevrsnoj karanteni imat će šteta, ali za nas je trenutačno sretna okolnost što poslove s Italijom nemaju naše velike kompanije, već se radi o puno manjih tvrtki i, da tako kažem, usitnjenijoj suradnji. Ni globalno gledano zasad zapravo nema drame. Svjetsko gospodarstvo svake godine zbog raznih pandemija gubi oko 600-700 milijardi dolara, a pod uvjetom da nas ne čekaju neka nova, velika neugodna iznenađenja, ni koronavirus neće znatnije povećati taj iznos. No, ako se virus i strah nastave širiti Europom, to će utjecati na putovanja, a onda može ugroziti i našu sezonu. Nepoznanica je puno, ožujak je ključan, tada će puno toga biti jasnije – kaže Jurčić

Pojedini talijanski domaćini već se suočavaju s drastičnim padom turističke potražnje. Za vlasnika njemačkog turoperatora ID Riva Tours, Selimira Ognjenovića, ništa čudno.

– Strah je loš suputnik, neki se boje jesti u kineskim restoranima i ovdje u Münchenu. Nama bi psihoza oko koronavirusa mogla uzeti nešto predsezonskih gostiju, za Uskrs i u svibnju. Nijemci koji ovih dana bukiraju odmor, ako biraju između predsezone i posezone, biraju posezonu. Oni, pak, koji će na odmor ljeti, nerijetko odgađaju konačnu odluku – kaže Ognjenović, koji smatra da će Hrvatska, kako se god stvari budu razvijale, proći bolje od većine konkurenata.

– Dostupni smo im i relativno blizu, k nama se može krenuti i u zadnji tren... 

Komentara 5

ST
stefj
12:30 25.02.2020.

Više će na BDP utjecati odluka o neradnoj nedjelji nego korona virus. Ono što politika dogovori sa sindikatima skoro uvijek je štetno za gospodarstvo... Uglavnom, to se dobro vidi jer nas je ta politika dovela na samo dno EU-a, te se sada uspoređujemo sa Srbijom i Afrikom. No ljudi tako žele, pa su to i dobili - uhljebistan gdje se ništa ne isplati raditi osim biti uhljeb...

HR
hrUsrcu
19:28 25.02.2020.

nece! jer lijek vec postoji i izaci ce na "trziste" vec za tjedan dana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije