Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kutinska tvrtka

Hoće li Petrokemija postati novi Uljanik?

Petrokemija Kutina
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
07.09.2018.
u 14:02

Dokapitalizacija se očekuje 15. listopada, ali još se ne zna hoće li do nje doći. AZTN, naime, još uvijek dopunjava kompleksnu dokumentaciju

Kutinska Petrokemija i dalje čeka nove vlasnike i restrukturiranje, a u međuvremenu slaže nove gubitke što je posljedica okolnosti u kojima posluje. Glavna skupština društva zakazana je za 15. listopad. Tema je dokapitalizacija, ali i dalje je neizvjesno hoće li do nje i doći.

Srbi dali pozitivno mišljenje

Naime, u nizu koraka koji su već napravljeni da bi došlo do injekcije 450 milijuna kuna svježeg kapitala u Kutinu, jedan od uvjeta za ulazak Ine i PPD-a u Petrokemiju je i pozitivno mišljenje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja. Iako je AZTN-u predmet predan početkom srpnja, i dalje se dopunjava kompleksna dokumentacija, a prije prikupljanja svih papira nema ni odluke o tome je li dokapitalizacija dobila zeleno svjetlo. Čeka se i mišljenje sličnih agencija iz regije. Naime, srpsko tijelo dalo je pozitivno mišljenje, a još se čekaju odluke iz Albanije, Crne Gore i BiH.

Svi napeto čekaju odluke agencija kako bi mogli krenuti u sanaciju kompanije jer svaka godina njezina poslovanja u sadašnjim uvjetima donosi 300-tinjak milijuna kuna novih dugova. Naime, u pola godine poslovanja odnosno do lipnja 2018. godine Petrokemija je poslovala s gubitkom od 177 milijuna kuna. Više od 70 posto tog gubitka posljedica je poskupljenja emisijskih jedinica ugljikova dioksida i plina.

Od početka godine, emisija CO2 skuplja je za gotovo 85 posto, a plin je poskupio 11,2 posto u odnosu na ostvarenu cijenu plina u istom razdoblju 2017. godine. Taj rast rezultirao je dodatnim troškom od 60,5 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje prethodne godine i predstavlja 34 posto ostvarenog gubitka u prvom polugodištu 2018. godine, stoji u komentaru Petrokemije. Istovremeno su ostvareni i lošiji rezultati prodaje.

Kutinska se tvrtka tako suočava s tržišnim disbalansom na kojem rastu cijene sirovine, a cijena proizvoda još uvijek nije reagirala rastom. U kontekstu izuzetno velikog problema s likvidnošću svako odgađanje dokapitalizacije moglo bi dovesti do krize u kompaniji u kojoj trenutačno radi 1700 radnika i cijeli kutinski kraj ovisi o njoj. Stoga se postavlja pitanje može li eventualna odgoda dokapitalizacije značiti novu eksploziju za predsjednika Vlade Andreja Plenkovića.

Preostalo malo vremena

Model dokapitalizacije dogovoren je još krajem svibnja, kad je Vlada donijela odluku da će otkupiti 450 milijuna kuna Petrokemijinih kredita. Kada se u izračun uključe i kamate, kutinska industrija ima oko 600 milijuna kuna manje obveze. Ina i PPD već su pristali uložiti po 150 milijuna kuna novog kapitala, a ulagati bi trebali i obvezni mirovinski fondovi. Uz novi kapital i vlasnike Petrokemija bi funkcionirala u olakšanim uvjetima, a u kompaniji se nadaju i da bi dobili bolju cijenu plina koji je najvažniji energent za proizvodnju. Iako nitko ne odugovlači, ključno je da proces završi do kraja godine jer u protivnom može doći do dodatnih troškova za državu i promijenjenih uvjeta za ulagatelje kojima bi cijela priča u novom kontekstu mogla postati manje privlačna.

Pogledajte video prosvjeda radnika Uljanika u Puli:

Ključne riječi

Komentara 10

KA
kažemja
17:25 07.09.2018.

Petrokemija je već godinama vreća bez dna . Država tj. mi porezni obveznici godinama krpamo njihove minuse samo zato jer nitko nema muda ili to zatvoriti ili nekome prodati pa neka radi samo ali po tržišnom principu.Zbog par tisuća glasova svi smo mi taoci Petrokemije i sličnih vječitih gubitaša.

RI
rightside
15:38 07.09.2018.

bas maloprije sam u jednom komentaru spomenuo tu mogucnost,, sad kad je agrokor kao rjesen, pa treba "rjesavat" uljanik,,naravno,po redu dolazi ina u sisku, a onda petrokemija,,)))) a clanovi vlade se "nemogu nacudit"otkud sad toliko problema..))))))i s tim onda nisu interesantni i uskoku ni dorhu jer "oni neznaju nista",,sve doznaju preko medija,,)))))

KR
Krotila
16:10 07.09.2018.

u pitanjU je veleizdaja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije