Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA AGRAM

Hoće li optužnica protiv Bandića i ostalih konačano biti potvrđena?

Milan Bandić
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/4
12.03.2018.
u 06:30

Na sjednici optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu raspravljat će se o optužnici protiv Bandića koja je podignuta prije dvije godine i još nije pravomoćna.

Više  od  dvije  godine  prošlo  je od podizanja optužnice u aferi Agram u kojoj su optuženi gradonačelnik Milan Bandić i još 14 osoba, a ta optužnica još nije pravomoćna. Možda postane, 12. ožujka, kada bi se o njoj trebalo raspravljati na sjednici optužnog vijeća na zagrebačkom Županijskom sudu.

No realno govoreći, male su šanse za to, jer se neslužbeno može čuti, da će obrana  opet  tražiti  izdvajanje  nekih  dokaza  kao  nezakonitih, a u tom slučaju,  bez  obzira kakva odluka suda bila, nezadovoljna strana ima pravo žalbe  pa  će  se  spis  vrlo  vjerojatno preseliti na Vrhovni sud. Tamo je cijeli  spis već jednom bio, nakon što je na prvoj sjednici optužnog vijeća u  ožujku  2016.  sud prihvatio zahtjev obrane te je iz spisa kao nezakonit dokaz  izdvojio snimke tajno snimljenih razgovora koje su nastale po nalogu suca  istrage. 

Obrana  je  tvrdila  da su snimke nezakonite jer nalog suca istrage   nije  dovoljno  dobro  obrazložen,  a  sud  je  tu  argumentaciju
prihvatio.  Sud  je tada odbio zahtjev obrane da se iz spisa kao nezakoniti dokazi  izdvoje  iskazi svjedoka koji su ispitani na USKOK-u bez nazočnosti odvjetnika, što je sukladno ZKP-u. Na te odluke suda žalili su se i USKOK i obrana.  USKOK  zbog  izdvajanja  tajnih snimki, a obrane zbog neizdvajanja iskaza  svjedoka.  Vrhovnom  sudu trebalo je gotovo godinu dana da odluči o tim  žalbama, a na kraju je odlučeno da su i tajne snimke i iskazi svjedoka zakonit  dokaz, pa je spis vraćen optužnom vijeću na novo odlučivanje. Nova sjednica  optužnog vijeća bila je zakazana za veljaču 2017., no odgođena je jer optuženi Slobodan Ljubičić nije primio poziv. Sljedeća je bila zakazana za  ožujak  iste  godine,  a  tada  je  problem nastao zbog optuženog Ivana Tolića,  koji  je  imao  ozbiljnih  zdravstvenih problema, pa ga se trebalo medicinski  vještačiti da bi se ustanovilo je li raspravno sposoban.

Sve to trajalo je do nedavno, a neslužbeno se čuje, kako su vještaci zaključili da je  Tolić raspravno sposoban, što znači da razdvajanja postupka u odnosu na njega  vjerojatno neće biti. No ne treba sumnjati da obrana ima još koji as u  rukavu,  koji će izvući na sjednici optužnog vijeća, kako bi proveli ono što   oni  zovu  legalnom  opstrukcijom  obrane,  a  USKOK,  odugovlačenjem postupka.  U  međuvremenu,  zahvaljujući činjenici da optužnica podignuta u prosincu  2015.  još  uvijek  nije  pravomoćna,  Bandić je tražio da mu sud odblokira  imovinu  -  kuće, stanove, vozilo i umjetnine - a sud je po sili zakona tom zahtjevu nedavno udovoljio.

Kada  su  Bandić,  Ljubičić,  Petar Pripuz i ostali osumnjičenici uhićeni u listopadu  2014. osumnjičeno ih je bilo 15. U međuvremenu je Dragutin Kosić priznao krivnju te se nagodio s USKOK-om pa je uvjetno osuđen na 10 mjeseci zatvora  uz  rok  kušnje  od dvije godine. USKOK Bandića i ostale tereti za razne  zloporabe  u  kojima  je  pričinjena  šteta  od  20 milijuna kuna. U međuvremenu  je  Bandić  optužen  i  u  aferi  Štandovi.  I ta je optužnica potvrđena  nakon podosta peripetija, no suđenje još nije počelo jer se spis po  žalbama  nalazi  na  Vrhovnom  sudu. Od početka afere Agram pa do danas pokrenuti  su  novi  postupci  protiv  još nekih Bandićevih suoptuženika iz afere  Agram. 

Pod dodatnim optužbama ili sumnjama tako su se našli Pripuz, Vidoje  Bulum,  Miljenko  Benko..., a njihovi novi postupci su u različitim fazama,  pa  tako  kod  Pripuza  istraga  još  nije okončana, dok kod Benka optužnica još nije potvrđena.

Komentara 22

EC
ecimis
09:33 12.03.2018.

Ovo su čiste političke optužnice i veze nemaju s zdravim mozgom. Kada se prašina slegla nakon bombastične akcije uskoka 2014. i kada su se analizirale opužbe, pravnici i novinari su shvatili da su to nebulozne optužnice koje na sudu uu Hrvatskoj i Strasbourgu ne prolaze. Pazite ovo, DORH optužuje grad za pogadovanje Pripuzu, a Pripuz od Ostojićevog MUP angažiran bez natječaja i plaćali 2000 kn po ton otpada, a Zagreb je plaćao pod Bandićem 520kn po toni, još zanimljivije je da je Švaljek u svom kratkom mandatu plaćala Pripuzu 650kn po toni za otpad,. Fond za zaštitu okoliša je plaćao 1500 kuna, KBC 1250 kuna po toni, Samobor 900kn i onda Bandić oštetio Zagreb, smijurija. DORH i USKOK su cirkusantske organizacije koje selektivno rade svoj posao i zloupotrebljava ih politika i zato njihovi smješni dokazi i način do kojih dolaze do navodnih dokaza ne prolaze na sudu u Strasbourgu. Europski sud za ljudska prava poništio je dvije presude hrvatskih sudova prošle godine jer su dokazi protiv okrivljenika pribavljeni prisluškivanjem za koje suci istrage nisu dali valjano obrazloženje. Poanta je poruke iz Strasbourga da se ne mogu kao dokaz koristiti one informacije do kojih se došlo prisluškivanjem telefona, mobitela, presretanjem mailova ili sms-poruka ako se to radilo na temelju sudskog naloga koji nije dovoljno obrazložen, a naši sudovi su prisluškivanja odobravali po smiješnoj špranci i naravno da će sud u Strasbourgu sve takve presude rušiti pa i domaći sudovi.

SJ
Sve je uzalud
07:34 12.03.2018.

......potvrdena u sferi zastare....

DO
doktorica
09:48 12.03.2018.

sve će na kraju platiti građani Zagreba,a ne Bandić i ekipa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije