Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mirotvorci godine

Nobelova nagrada za mir borcima protiv seksualnog zlostavljanja

Foto: Twitter
1/2
Autori: Hina, Vecernji list
05.10.2018.
u 11:07

Ove godine, čak 331 pojedinac i organizacija bili su predloženi za prestižnu nagradu, a popis ostaje tajan idućih 50 godina

Nakon što su objavljeni dobitnici Nobelove nagrade za medicinu i nagrade za fiziku te kemiju, danas je uručen i 'najpoznatiji Nobel' - onaj za mir.

Kongoanski ginekolog Denis Mukwege i jezidska aktivistica Nadija Murad dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za mir za svoju borbu protiv korištenja seksualnog nasilja kao oružja u ratu, objavio je u petak Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade koji je potvrdio kako nisu mogli doći u kontakt s laureatima te im ovim putem čestitaju. 

Prošle je godine Nobelovu nagradu za mir dobila Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN).  

Ove godine, čak 331 pojedinac i organizacija bili su predloženi za prestižnu nagradu, a popis ostaje tajan idućih 50 godina. 

Kladionice su velike šanse davale korejskim čelnicima zbog približavanja dviju država. Moon Jae In i Kim Jong Un napravili su veliki korak upostavljajući mir među Korejama, ali manjak ljudskih prava u Sjevernoj Koreji smanjile su šanse Kim Jong Unu, smatrali su stručnjaci za Nobela. 

"S jedne strane, napredak između dviju Koreja je, mislim, nešto najspektakularnije na tom području ove godine. S druge, pitam se ne bi li bilo preuranjeno dodijeliti za to nagradu", komentirao je direktor Međunarodnog instituta za istraživanje mira iz Stockholma (Sipri) Dan Smith.

S koeficijentom 7 prema 1, Donald Trump bio je među prvih troje kandidata kladioničara Betssona, a po Wallensteenu, nagrada je trebala otići etiopskom premijeru Abiyju Ahmedu zbog početaka pomirbe između Etiopije i Eritreje.

Nobelova nagrada za ekonomiju održat će se 8. listopada.



 

Komentara 5

LU
lunar777
12:17 05.10.2018.

Obama je dobio nobelovu nagradu za najviše ratova a Trump za sporazum na korejskom poluotoku? :-)

BL
bla3108
11:33 05.10.2018.

normalno da ljevicari nece dati Trumpu nagradu iako je sa susretom s Kimom napravio vise za mir u svijetu nego Osama, ups, Obama koji je dobio nagradu za prakticki nista...ali sto ocekivati od organizacije koja je proglasila islam najmiroljubivijom religijom na svijetu? haha

Avatar Observer
Observer
13:39 05.10.2018.

Nobelova nagrada sve vise postaje ljevicarsko-liberalni cirkus !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije