Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mjere štednje

Hoće li hrvatski pirotehničari u razminiranju upotrebljavati plavi dizel?

pirotehinčar,razminiranje,mine
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/4
22.01.2014.
u 17:07

Ministarstvo financija, uz potporu Ureda Vlade RH za razminiranje, pristupilo je iznalaženju načina oslobođenja od plaćanja trošarina, a za njegove izmjene potrebna je suglasnost iz Bruxellesa

U Središnjem uredu Carinske uprave održan je sastanak oko pokretanja procedure za oslobođenje ili sniženje visine trošarina na gorivo koje se koristi pri humanitarnom razminiranju. Takozvani plavi dizel koristile bi tvrtke na poslovima razminiranja kao pogonsko gorivo strojeva koji se upotrebljavaju u čišćenju minski sumnjivog prostora Hrvatske, javlja Ured za razminiranje.

Zbog potrebe za što bržim završetkom razminiranja te teške financijske situacije, navode, Ministarstvo financija, uz potporu Ureda Vlade Republike Hrvatske za razminiranje, pristupilo je iznalaženju načina oslobođenja od plaćanja trošarina s obzirom na to da je Zakon o trošarinama u potpunosti usklađen s regulativom EU i za njegove izmjene potrebna je suglasnost iz Bruxellesa.

Zbog toga je započeta priprema svih potrebnih podataka kako bi Komisija u roku od tri mjeseca mogla predložiti Europskom vijeću izdavanje ovlasti za mjere oslobađanja ili sniženja. Podaci, među ostalim, uključuju i prosjek potrošnje takvog goriva na godišnjoj razini za sve tvrtke, ali i podatke o samim tvrtkama i njihovom poslovanju, kao i broj strojeva kojima raspolažu.

Početkom ove godine stanje minski sumnjivog prostora iznosilo je 632 četvorna kilometra, a minama je zagađeno 12 županija i 91 grad i općina. U Hrvatskoj je za posao razminiranja trenutačno registrirano 36 tvrtki koje zapošljavaju 843 osobe, od čega 609 pirotehničara i 56 pomoćnih djelatnika.

>>Do travnja iduće godine Vukovarsko-srijemska županija bit će bez mina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije