Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lustracija svih iz oba režima

Hoće li haaški osuđenici postati državni dužnosnici u Srbiji?

braco selimović
Foto: Reuters
21.06.2015.
u 15:40

Kostreš je potpredsjednik oporbene Lige socijaldemokrata Vojvodine, a njegova će stranka predložiti parlamentu da se aktivira zakon o odgovornosti za povrede ljudskih prava, poznatiji kao zakon o lustraciji

Hoće li jednoga dana i Ratko Mladić i Radovan Karadžić biti rehabilitirani, kao što je to danas Draža Mihailović? Drastičnim primjerom vojvođanski političar Bojan Kostreš pokušava pridobiti javnost za lustraciju onih koji su se devedesetih ogriješili o ljudska prava.

Kostreš je potpredsjednik oporbene Lige socijaldemokrata Vojvodine, a njegova će stranka predložiti parlamentu da se aktivira zakon o odgovornosti za povrede ljudskih prava, poznatiji kao zakon o lustraciji. Propao pokušaj iz 2003. Srbija je taj zakon donijela 2003. godine i prema njemu dužnosnici bi morali proći ispitivanje jesu li povrijedili ljudska prava od 1976., kad je bivša Jugoslavija ratificirala konvenciju o ljudskim pravima do danas.

Zakon nikad nije primijenjen, čak nije ni popunjena komisija koja je trebala primijeniti lustraciju, imenovani članovi su dali ostavke, a zakon je bio vremenski ograničen na 10 godina i prestao je vrijediti 2013. Međutim, pitanje je koliki su izgledi za lustraciju, čak i ovu na srbijanski način, koja je trebala obuhvatiti sve koji su se ogriješili i u vrijeme bivše Jugoslavije i u vrijeme Slobodana Miloševića. – Jedina prava lustracija je upozorenje pojedincima u nekom povijesnom trenutku kad trebamo radikalan prekid s prethodnom politikom i koja ima podršku većine građana – ističe filozof Vladimir Milutinović, stručnjak za lustraciju, za BIRN, novinarsku istraživačku organizaciju iz Beograda.

Taj trenutak za Srbiju je prošao 5. listopada 2000. godine, kad je srušen Milošević, ali ni tada većina ne bi podržala lustraciju, ocjenjuje Milutinović. Svojevremeno se procjenjivalo da, ako se primijeni zakon, neće biti moguće formirati vladu. – Srbija se mora suočiti s prošlošću, jer bez toga ne možemo ići u budućnost – rekao je Kostreš, Nada se podršci svih parlamentarnih stranka koje su europski orijentirane, pa i onih izvanparlamentarnih, kao i nevladinih udruga. Kostreš je nedavno izjavio i da će njegova stranka predložiti promjenu srbijanskog ustava, jer nije definiran položaj Vojvodine. Tražit će i promjenu izbornog sustava, jer sadašnji nije dovoljno reprezentativan, mnoge stranke ostaju nepravedno izvan parlamenta, kaže Kostreš.

>>Ratni zapovjednik Srebrenice Naser Orić uhićen na temelju srpske tjeralice

>>Hadžić se vratio u Srbiju na neodređeno vrijeme

Komentara 18

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
15:53 21.06.2015.

Pa sto vec nisu? Cetnici na vlasti, Draza rehabilitiran, cetnici proglaseni nevinima, Vucic, Dacic? Kaj su ovo novosti?

Avatar grdoMudo
grdoMudo
16:43 21.06.2015.

Katolička Crkva u sred Zagreba dočekala ratnog zločinca Darija Kordića kao pobjednika Wimbledona.....samo što ga nisu proglasili svetim.....a on se vratio sa 1/4 stoljeća robija.......majke ti mile...da nije tragično bilo bi smješno..

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
16:22 21.06.2015.

Srbija se menjati neće, dobrovoljno. Takav je karakter...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije