Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podijeljena obitelj

Hoće li eutanazirati Vincenta Lamberta, odlučit će odbor UN-a

Eutanazija, ilustracija
Foto: Thinkstock
22.05.2019.
u 17:23

Sud naredio da se vrati na aparate nakon što su mu ih koji sat ranije isključili

Vincent Lambert (42), čovjek koji je nakon prometne nesreće 2008. ostao kvadriplegičar s minimalnom prisutnošću svijesti, podijelilo je i Francusku i njegovu vlastitu obitelj. Još prije šest godine liječnici, koji su se tada već godinama trudili poboljšati njegovo stanje, obitelji su savjetovali da donesu odluku o tome hoće li Vincenta i dalje držati na životu.

Njegova supruga Rachel, koja je ujedno Vincentova zakonska skrbnica, tada je kazala kao on sam ne bi želio živjeti u takvom stanju i pristala je da mu se prestane davati hrana i voda te da ga se stavi u stanje duboke sedacije. No njegovi roditelji i još dvoje braće na to nisu pristali i tada je započela pravna bitka koja još nije okončana. Sve je došlo i do Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je donio odluku u korist Vincentove supruge. Njega su liječnici u ponedjeljak prestali hraniti, no već jučer stigla je sudska odluka o tome da se vrati sonda i da on opet počne dobivati hranu i tekućinu.

Iako diše bez respiratora, oštećenja mozga su takva da nije moguće da mu ikada bude bolje. Hranu i tekućinu dobiva kroz gastičku sondu, razina svijesti je takva da ponekad otvori oči. Njegova supruga, željela je da ga se prestane umjetno održavati na životu, a u tome su joj se pridružilo i šestero njegove braće i sestara te jedan nećak. No roditelji Pierre i Vivianne i još dvojica braće tomu su se usprotivili i započeli sudsku bitku. Kao konzervativni katolici smatraju da se nijedan život ne treba okončati nasilno ili eutanazijom, a 2015. čak su ne jednom crkvenom kanalu na YouTubeu prikazali snimku na kojoj se navodno vidi kako otvara oči i reagira na članove obitelji. No liječnici su tada kazali da ta snimka ne pokazuje realno stanje stvari i kako služi isključivo tome da se stvori pogrešan dojam u javnosti.

Visoki prizivni sud u Parizu donio je odluku da Vincenta treba ponovno staviti na održavanje života sve dok se ne izjasni UN-ov Odbor za prava osoba s invalidnošću. Njegovi roditelji smatraju to svojom velikom pobjedom u bitki za sinov život.

Komentara 2

TO
Toni66
18:46 22.05.2019.

Nije vic zaista prije godine i godine govorim ženi ako se meni dogodi da sm koma i da veči dio liječnika smatra da nem šanse da se pojavim probudim i komuniciram svjesno . Ištekaj me iz zida nakon tjedan danana i gotovo evo ti na pismeno .. Ja bi tebi tu uslugu učinio da se ne mučiš u tom stanju . Što se nisam nadao odgovor ostavi ti moju utičnicu na miru uštekanu . Znači ako ne poštujete men koji sam se izjasnio i pismeno izrekao moj stav . Kakam se ja na sistem i demokraciju i ujedinjenu naciju i sve one pametne koji mi nemogu ne znaju pomoći ali me ostavljaju na mukama. A imaju moju odluku i gotovo riješenje . Čemu ovo umiranje od gladi i žeđi zar nema efikasnijih metoda otrova .koktela lijekova a prije narkoza da nema bolova svijesti uopće . bolesni sistemi u moderno doba da nemaš prava sam svoga tijela biti gospodar. barem kao zadnju želju .... Stra mačka bolesna nosim veterinaru dobro da nije rekao ja joj dam injekciju da bude paralizirana diše gleda te i miće se a ti je zatvori u kavez i gledaj kako polako crkava od gladi i žeđi . Osuđenike na smrt kriminalce ubojice riješe u par minuta "muke umiranja injekcijom " Najbolji život je oduzimanja života si metoda ... ne smijem bojim se zabrane kurtona ...koje dobijam jer sam jako zločest i super loš sa pravopisom .... Moja mačka ima pravo na skraćenje muka a meni budali ne daju pameti to mali to pravo ajde zbogom zdravo ...

LU
lukathereem
18:26 22.05.2019.

Mama je mama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije