Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Još godinu dana

Hoće li Britanci ipak pristati produljiti svoj europski život?

Michel Barnier
Foto: YVES HERMAN/REUTERS/PIXSELL
1/2
18.10.2018.
u 08:30

Michel Barnier ponudio im je da se prijelazno razdoblje nakon Brexita, za koje je sada predviđeno da traje od dana formalnog izlaska iz EU do kraja 2020., produlji za još 12 mjeseci

Vlakovi u tunelu ispod La Mancha mogli bi se zaustavljati zbog nužnosti promjene strojovođe, granične i carinske kontrole kojih dosad nije bilo što bi moglo izazvati nepregledne kolone kamiona i putnika od Dovera do Londona, Britanci bi mogli trebati čak i vizu za Francusku…

Sve su to mogući primjeri kaosa koji bi uslijedio u slučaju da Ujedinjeno Kraljevstvo izađe iz Europske unije bez dogovorenog sporazuma, a sinoć, do kad su lideri država članica EU očekivali da će nešto već biti ispregovarano i spremno za njihov politički blagoslov, mogućnost Brexita bez sporazuma činila se većom nego ikad prije. Jer, pregovori su zapeli i ne pokazuju znakove života od nedjelje, što je zabrinjavajuće, budući da se očekivalo da na ovom listopadskom summitu, koji je počeo sinoć i traje još danas, sve bude dogovoreno kako bi se ostavilo šest mjeseci za ratifikaciju sporazuma o povlačenju.

Svi se pripremaju za najgore

Kao gestu mogućeg kompromisa od ostatka EU (EU27), glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier ponudio je Britancima da se prijelazno razdoblje nakon Brexita, za koje je sada predviđeno da traje od dana formalnog izlaska iz EU (30. ožujka 2019.) do kraja 2020., produlji za još godinu dana.

Dakle, da Britanci pristanu ponašati se kao da su u EU još 33 mjeseca nakon što izađu iz EU, sve u nadi da će u tom razdoblju uspjeti ispregovarati povoljan odnos koji bi omogućio da se, i nakon Brexita i nakon tog prijelaznog razdoblja, ne dogodi tvrda granica između Sjeverne Irske (UK) i Irske (EU). Svi su suglasni da ne žele da se pojavi tvrda granica na irskom otoku, no nisu suglasni kako to izvesti. I upravo na tome je sve zapelo u pregovorima. I sve strane sada se pripremaju i za kaotičan scenarij u kojem bi Britanci izašli iz EU bez sporazuma.

– Mislim da će šefovi država i vlada večeras poručiti da žele da se učine dodatni napori da se ispregovara sporazum. Nikome nije u interesu da se s ovog summita raziđu s porukom da nema sporazuma i da ga neće biti. Dakle, poruka je da nije sve izgubljeno. Ali Europska komisija će i dalje nastaviti pripreme za mogućnost Brexita bez sporazuma – rekao nam je jedan diplomat u Bruxellesu uoči početka sinoćnjeg summita, na kojem se očekivalo da će britanska premijerka Theresa May imati pola sata da informira lidere 27 država članica o tome što kani učiniti da pomakne pregovore s mrtve točke.

Njemačka kancelarka Angela Merkel jučer je u Bundestagu rekla da se i njezina vlada priprema za mogućnost da ništa ne bude ispregovarano, ali da i dalje “postoji šansa za postizanje dobrog i održivog sporazuma”.

– Nažalost, nema pomaka po pitanju granice između Irske i Sjeverne Irske. Tu nije riječ samo o integritetu jedinstvenog tržišta nego o očuvanju mirovnog sporazuma koji je označio kraj nasilja na otoku prije 20 godina – rekla je Merkel.

Odgađa se za studeni?

Francuska vlada također je jučer objavila dijelove svojih priprema za slučaj da se Brexit dogovori bez sporazuma. Za EU27 ključno je da u sporazumu o povlačenju bude zapisan zaštitni mehanizam koji jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku, a taj zaštitni mehanizam znači da, ako se do kraja prijelaznog razdoblja (dakle do kraja 2020.) ne ispregovara neko kreativnije rješenje, onda Sjeverna Irska ostaje dio jedinstvenog tržišta i carinske unije s EU, dok ostatak UK napušta sve to. Premijerka May tvrdi da joj je to neprihvatljivo jer narušava integritet njezine zemlje.

Svi se nadaju da zaštitni mehanizam nikad neće morati stupiti na snagu, odnosno da će se do kraja prijelaznog razdoblja smisliti neko kreativnije rješenje za izbjegavanje tvrde granice, no nitko ne jamči da će takva nada postati stvarnosti. Zbog toga je Barnier uime EU27 predložio da se prijelazno razdoblje produlji za još godinu dana kako bi se ostavilo dovoljno vremena, do kraja 2021., za kreativnije rješenje za irsku granicu. Moguće je da, u slučaju neuspjeha sinoćnjih razgovora na summitu EU, novi sastanak Europskog vijeća bude zakazan za studeni.

A u predvečerje ovog summita, označenog i kao “trenutak istine” za Brexit, objavljeni su rezultati istraživanja javnog mnijenja u svih 28 zemalja EU, u sklopu kojeg su ispitanici odgovarali na pitanje: kako biste glasali da se sutra održava referendum o izlasku vaše zemlje iz EU? Hrvatska je među državama članicama s najtanjom većinom za ostanak: 52 posto hrvatskih ispitanika reklo je da bi se izjasnilo za ostanak, 19 posto za izlazak, a 29 posto reklo je da ne zna. Na pitanje kako to tumači, premijer Plenković nam je jučer u Bruxellesu odgovorio:

- Pomozite malo! Svi vi (pokazuje na medije, op.a.). Lijepo, pedagoški, tumačite što je europski projekt. Da je sutra referendum, mislim da bi većina bila za, ali naravno, mi takav referendum nećemo organizirati, vidjeli ste što znači i koliko je problema kad radite jedan takav nepotreban referendum - rekao je premijer.

Komentara 6

KA
KaraMarko
09:26 18.10.2018.

Jeste poludeli Englezi...da zive kao Njemacki rob...uvoze muslimane i ostalo smece kad im se kaze... kako da ne.

Avatar YJKAH
YJKAH
09:04 18.10.2018.

Nadam se da će propasti ovo zlo zvano Europska unija i anemični utovljenik Plenković zajedno s njom . To im od srca želim i obradovao bih se više nego glovnom zgoditku na lotu.

AA
aabbcc
11:40 18.10.2018.

Nema tu sporazuma jer i druge ravnopravne clanice bi se mogle pozvati na dobar sporazum i ko bi ostao u EU ?___ Zaustaviti vlakove, minirati pruge pa ko hoce neka ide iz EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije