Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zalihe su pri kraju

Hoće li bolnice zbog dugova ostati bez opskrbe lijekovima?

'10.11.2009., Zagreb - KB Dubrava, jedinica intenzivnog lijecenja, medicinsko osoblje bolnice pripremljeno je za povecani broj oboljelih od svinjske gripe, a cijepiva ne nedostaje. U vrijeme vikenda p
'Robert Anic/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
14.02.2013.
u 12:13

Zbog rokova plaćanja od 270 dana ljekarne teško dolaze do lijekova, a bolnice gomilaju novi dug prema dobavljačima

Predstavnici veledrogerija u utorak su se sastali s ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem kako bi pokušali dogovoriti plaćanje dugova koje bolnice imaju prema dobavljačima i dugova HZZO-a prema ljekarnama koji stalno rastu. Naime, ljekarne su, nakon djelomične sanacije u siječnju, ponovno na rokovima plaćanja od 270 dana iako je ugovoreno 180, a bolnice su dužne milijardu kuna samo za rokove iznad 180 dana, te 400 milijuna kuna za rokove dulje od godinu dana. Unatoč štednji, potrošnja lijekova u bolnicama stalno raste, a u posljednja tri mjeseca stvoreno je novih 160 milijuna kuna obveza. Veledrogerije stoga, tuže se, sve teže kupuju lijekove od proizvođača, te tvrde da na zalihama ima lijekova za oko dva tjedna. Šuška se da će, nastavi li se takvo stanje, već početkom ožujka doći do prestanka opskrbe bolnica lijekovima. Neke veledrogerije već sad imaju problema s tekućim poslovanjem jer im je dio proizvođača ograničio isporuku lijekova, a kredite dobivaju sve teže jer bankama već duguju stotine milijuna kuna.

Kada su ljekarne u pitanju, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan kaže da im HZZO mjesečno plaća 238 milijuna kuna, što pokriva tri tjedna u mjesecu, dok jedan tjedan ostaje neplaćen. Liekarnici se pitaju i kako će, s obzirom na ugovorene rokove plaćanja od 180 dana, sklapati ugovore s dobavljačima i poštovati Zakon o financijskom poslovanju koji propisuje plaćanje u roku od 60 dana. Ministar Ostojić, neslužbeno, dio bolničkih dugova planira platiti do kraja mjeseca, a nada se da će osigurati novac i za ljekarne.

>>HZZO ograničio potrošnju skupih lijekova za onkološke bolesti

 

Komentara 2

PP
Peter Petrovic
18:12 14.02.2013.

sto se to desava sa hrvatskom,od dana do dana uvjek nekanova losa vjest.dok se mi busamo u prsa,druge zemlje trce ispred nas,toliko da covjek nemoze ni vjerovati.kad bi normalni ljudi mogli se kretati po eu drzavama,nebi vjerova koliko smo zaostali, samo da mi ne ubraja neko bugarsku ili rumunjsku. jer tu nesmjemo se ravnati.

PP
Peter Petrovic
18:17 14.02.2013.

posto sam citao o isti kao naibogatija regija, pa ima staru bolnicu jos iz austrougarske,i odonda treba pogledati sto su napravili. odonda napravljeno da si moras poneti sobom papir za guzu ako ides u bolnicu. onda sato je sa drugimim siromasnijim regjama.?pitam te velike politicare koji se mjere sa njemcima itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije