Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi program vlade

HNS želi glasanjem o programu Vlade dokazati da imaju većinu

Ivan Vrdoljak
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.09.2018.
u 09:00

Hrvatska narodna stranka je vrhu HDZ-a predložila donošenje programa Vlade za naredne dvije godine

Žele da premijer Andrej Plenković novi program predstavi istodobno s godišnjim izvješćem o radu Vlade, koje se očekuje tijekom listopada. Aktualni program Vlade donesen je još u vrijeme klada je Plenković kao mandatar ulazio u koaliciju s Mostom, a kao temeljni programski ciljevi istaknuti su stabilan i trajan gospodarski rast, stvaranje novih i kvalitetnih radnih mjesta, zaustavljanje iseljavanja i demografska obnova te društvena pravednost i solidarnost.

Cilj je reforma obrazovanja

U HNS-u kao jedan od ključnih ciljeva ističu reformu obrazovanja, koja im je poslužila i kao glavni argument kada su odlučili ući u Plenkovićevu vladu pa bi se obrazovanje, pristane li HDZ na njihov plan donošenja novog programa, svakako našlo među prioritetima za naredne dvije godine. Ipak, stranka ne inzistira toliko na promjeni prioriteta, koliko na tome da se potvrdi stabilna parlamentarna većina, kako bi prestalo svako daljnje zazivanje prijevremenih izbora.

Unatoč prognozama da bi zbog najave povratka Darka Milinovića u saborske klupe Plenkovićeva većina mogla pasti na minimalnih 76 ruku, s početkom jesenskog zasjedanja ona se “podebljala” za dvije ruke bivših SDP-ovaca Zdravka Ronka i Milanke Opačić i HNS sada želi javnu i jasnu potvrdu novog stanja. Na spekulacije o prijevremenim izborima i oni su, doduše, reagirali osnivanjem izbornog stožera, no stranci se nipošto ne ide na izbore s teretom izborne prevare za koju ih zbog koaliranja s HDZ-om optužuju dojučerašnji simpatizeri.

>> Pogledajte žestoku svađu bivših koalicijskih partnera u Saboru

A najsnažniji argument protiv prijevremenih izbora bilo bi, smatraju, upravo novo prebrojavanje većine. No izbjegavanje izbora nije jedini cilj koji HNS time nastoji postići. Predsjednik stranke Ivan Vrdoljak jasno je prošlog tjedna poručio kako bi Vlada trebala osigurati “da ne bude više potencijalnih ucjena pojedinih saborskih zastupnika, nego da jasno znamo što su ciljevi u sljedeće dvije godine“.

Slabljenje utjecaja

U HNS-u su očito svjesni da prelazak novih zastupnika u parlamentarnu većinu, osim što umanjuje šanse za nove izbore, u određenoj mjeri slabi i njihov utjecaj u takvoj koaliciji. Pogotovo kada se uzme u obzir da je dio zastupnika koji je u teškim situacijama podržao Vladu to naplatio beneficijama za svoje specifično biračko tijelo. Primjer je zakon kojim je Marin Škibola naplatio glas za Gordana Jandrokovića na čelu Sabora. Uz to, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić polako povećava svoj klub, koji s Ronkovim dolaskom sada broji osam zastupnika.

Iako je pitanje koliki je doista Bandićev utjecaj na te zastupnike i bi li ga podržali baš u svakoj akciji u parlamentu, činjenica je da je njegov klub brojčano jači od Kluba HNS-a, koji kao strateški HDZ-ov partner u Saboru broji svega pet ruku. HNS vjerojatno dobrim dijelom i zbog toga inzistira da se utvrde jasni ciljevi koje bi koalicijska Vlada trebala ostvariti do kraja mandata, kako “ne bi bilo iskakanja“.

>> Pogledajte raspravu lidera dvije najjače hrvatske stranke u Saboru

 

Komentara 13

MO
Morany
11:18 24.09.2018.

HNS-u je panika jer znaju da samostalno ne mogu preći izborni prag, a više ih nitko ne želi u predizbornoj koaliciji.

IV
ivamatic69
11:20 24.09.2018.

Ako sam čemu zahvalna Plenkoviću a to da je rasturio HNS, usisao ih, iskoristio, prožvakao i ispljunio. Više nikad neće biti parlamentarna stranka

LB
lorena.benko2
11:21 24.09.2018.

HNSovci u predizbornoj kampanji

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije