Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREUZEO GRADITELJSTVO

Štromar otkrio što će biti s porezom na nekretnine

Predrag Štromar
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/8
13.06.2017.
u 12:57

Na upit novinara hoće li nastaviti s uvođenjem zakona o porezu na nekretnine, Štromar je kazao da će pravi zakon, koji će biti dio zakona o porezu na imovinu, na snagu stupiti poslije 2020. godine.

Novi ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar preuzeo je Ministarstvo od dosadašnjeg ministra Lovre Kuščevića te istaknuo potrebu spajanja katastra i zemljišnih knjiga.

Treba vidjeti kako spojiti katastar i zemljišne knjige te time olakšati građanima pristup njihovim dokumentima, rekao je Štromar. Želimo da to rade na jednom mjestu, da postupak bude vrlo jednostavan i transparentan i da građani imaju bolju javnu uslugu, dodao je.

Porez na imovinu

Kuščević, koji od danas preuzima dužnost ministra uprave, istaknuo je kako nasljedniku ostavlja dobro ministarstvo koje je završilo mnogo velikih projekata poput energetske obnove, informacijskog sustava prostornog uređenja, izgradnje nekoliko stotina stanova iz programa POS-a te pokrenulo spajanje katastra i zemljišnih knjiga. "Uvjeren sam da će Ministarstvo nastaviti raditi jednako kvalitetno te da novi ministar ima elan, radnu želju i potrebno znanje", rekao je Kuščević.

Na upit novinara hoće li nastaviti s uvođenjem zakona o porezu na nekretnine, Štromar je kazao da će pravi zakon, koji će biti dio zakona o porezu na imovinu, na snagu stupiti poslije 2020. godine, dok sadašnji zahvat nije pravi porez na nekretnine već transformacija komunalne naknade u porez.

"Sigurno da će ovaj porez biti bolji jer će obuhvatiti još neke aktivnosti, u smislu da građani koji imaju veće nekretnine manje vrijednosti ipak ne plaćaju komunalnu naknadu koju su do sada plaćali", ustvrdio je Štromar.  

Komentara 21

DU
Deleted user
13:30 13.06.2017.

Porez na nekretnine vam nece proci neradnici i paraziti politicki. Vec pripremamo referendum, sto mislite da ce ljudi zaokruziti porez na ono sto su sami stekli kako bi neradnici politicari mogli glumiti upravitelje feuda. Pljujem skupa sa 90 posto naroda na politicare. Paraziti, bakterije i krpelji, to ste svi po redu.

Avatar tituš
tituš
13:22 13.06.2017.

što je novo osim ovog nesposobnog ministra i podpredsjednika???

DU
Deleted user
13:39 13.06.2017.

Porez na nekretnine znači samo jedno - da smo svi de iure podstanari države Hrvatske jer u slučaju neplaćanja, to ima status poreznog prekršaja i slijedi ovrha, u konačnici i razvlaštenje od dotične nekretnine... Ne zaboravite, ovo je predigra s tom famoznom zamjenom za komunalnu naknadu - nakon toga tek slijedi "žešća igranka" gdje će biti ohoho opelješenih jer rijetko koja kuća ili stan ima vrijednost ispod 100 tisuća eura (o dubrovačkim nekretninama drugom prigodom), a kad ih dohvati neka stopa 1 do 1,5 % to će biti trošak tisuću kn mjesečno ili tu negdje. Sjetimo se kako su driblali financi u Sloveniji - prvo su podcijenili nekretnine, dakle da spriječe bunu širokih narodnih masa, onda su uduplali poreznu stopu pred sam kraj procesa donošenja zakona. Ali je to Ustavni sud tamo proglasio neustavnim potezom...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije