Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTRAJK SE NASTAVLJA

HNS traži i izmjenu koeficijenata, ali ne više po cijenu vlasti

Prijateljski pozdrav koalicijskih partnera Milorada Batinića i Branka Bačića
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
18.10.2019.
u 18:35

Milorad Batinić, šef Kluba HNS-a, jučer je rekao da štrajk sindikata učitelja nije problem HNS-a, ali da razumije sindikate i da razumije premijera

Sindikati koji zastupaju učitelje nastavljaju štrajk u srednjim i osnovnim školama pa će u ponedjeljak ponovno štrajkati sve osnovne i sve srednje škole u Hrvatskoj, a potom se nastavlja cirkularni štrajk.

Cirkularni štrajk

– Ne bojimo se da će podrška roditelja izostati. Svi oni vide što i kako se radi u školama i kolike napore ulažemo. Ovo što je napravljeno jest da se utječe na percepciju javnosti. Od cirkularnog štrajka ne odustajemo, nastavljamo dalje. U ponedjeljak štrajkaju sve škole u cijeloj Hrvatskoj kao naša poruka premijeru, a onda će sindikat nastaviti najavljivati koje županije sljedećih dana nastavljaju štrajk – kazala je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja. Štrajk traje već tjedan dana, a sindikati učitelja nisu zadovoljni premijerovom ponudom o povećanju osnovice plaća svima u državnoj i javnoj službi za šest posto jer se time još produbljuje razlika u visini plaća između učitelja i ostalih u javnom sektoru.

VIDEO Konferencija sindikalista o štrajku u školama

Sindikati, naime, traže izmjenu koeficijenta složenosti posla, što bi redefiniralo plaće učitelja. Izmjenu koeficijenta učiteljima tražio je i HNS, ali je od ucjena da će izaći iz Vlade ipak odustao kad je premijer ponudio povećanje osnovice plaće. Milorad Batinić, šef Kluba HNS-a, jučer je rekao da štrajk sindikata učitelja nije problem HNS-a, ali da razumije sindikate i da razumije premijera. Pozvao ih je na razgovor. Batinić je ponovio da je premijer najavio i analizu koeficijenata u državnoj i javnoj upravi te je napomenuo kako je to prilika za ispravljanje nepravde prema učiteljima. U vodstvu HNS-a neslužbeno pak kažu da premijer Plenković ima loše savjetnike umjesto da sluša svoje partnere.

– Povećanjem plaća svima napravio je dobro za sve, a učiteljima je napravio još veću nepravdu jer nije riješio koeficijente. Kao prvi korak podržali smo povećanje osnovice plaća svima, ali u drugom koraku treba riješiti koeficijente. No pustimo neka najprije sindikati sjednu s Plenkovićem – rekao nam je izvor iz vrha HDZ-a. Na pitanje uvjetuje li HNS da se koeficijenti učiteljima izmijene prije usvajanja proračuna, za što su HDZ-u potrebne ruke HNS-a, taj je izvor tek poručio neka HDZ najprije razgovara sa sindikatima. Iz toga je jasno da je HNS ipak spustio loptu na zemlju i da su objeručke dočekali bilo kakvu ponudu premijera kako ne bi morali ostvariti svoje ucjene o izlasku iz koalicije.

VIDEO Konferecija sindikata na temu izjave premijera Plenkovića o povišici plaće

Peruška za birače

Dok Plenković nije izišao s predizbornim darovima, jer povećanjem plaća svima u državnom i javnom aparatu Plenković peruškom gladi golemo i potencijalno HDZ-ovo biračko tijelo uoči izbora 2020. godine, HNS je prijetio da neće podržati proračun ako u njemu ne bude novac za veće plaće učiteljima. Premijer Plenković i jučer je poručio da nema nikakve potrebe za štrajkom učitelja, a takvu je poruku poslao i ministar financija Zdravko Marić čije će ministarstvo, u konačnici, morati namaknuti novac za Plenkovićeve predizborne darove.

Komentara 4

ST
stric7
21:23 18.10.2019.

... jučer su neki portali objavili informaciju da je vrdoljak kupio još jedan stančić .... od 165 kvadratića .... cijena prava sitnica .... kupljeno od pozajmice .... od prijatelja ..... ..... već viđeno .... ..... danas nema ultimatuma .....

OP
opapara
22:59 18.10.2019.

adeze je opljačkao, uništio i raselio hrvatsku a sad su pokupili najveći šljam u saboru da sastave korumpiranu-lopovsku-kuplerajsku koaliciju, sve je to ok, samo ne kužim kak se onda plenki čudi dok svi ljudi i svi mediji pišu samo negativno, a on se čudi pa kako to...

BB
Bruno_Bear1
09:46 19.10.2019.

HNS-u treba hitno dati nogom u guzicu. Izbori bi pokazali da li je narod nešto naučio ili dalje želi takve marginalce, uhljebe, parazite, kočničare kao što je HNS, most i brojni drugi štetočine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije