Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

HNS: Poljoprivredna komora služit će za uhljebljenje haesesovaca

Jozo Radoš
import
23.10.2008.
u 15:31

HNS-ovi dužnosnici oštro su se danas usprotivili Vladinu prijedlogu osnivanja poljoprivrede komore, ustvrdivši da on služi samo za uhljebljenje zaslužnog HSS-ova kadra.

- Vrlo je jasno da je ovaj prijedlog još jedno bacanje prašine u oči poljoprivrednim proizvođačima, u funkciji uhljebljenja zaslužnih i manje zaslužnih u stranci koja si uzima za pravo da isključivo brine o poljoprivredi - ustvrdio je HNS-ov zastupnik Zlatko Koračević na konferenciji za novinare u Saboru.

Ustvrdio je i da je Vlada odustala od okrupnjavanja posjeda i jačanja konkurentnosti poljoprivrednih proizvođača te da će predloženi zakon ići na ruku uvoznicima.

Nakaradnim smatra i način na koji se osniva komora budući da će se prvo osnovati središnjica, a tek potom podružnice koje predloženi zakon navodi kao osnivače Komore.

Sporna mu je i činjenica da članstvo u komori nije obvezno, a HSS smatra odgovornim i za izostanak revizije sustava poticaja, predviđene koalicijskim sporazumom između HSS-a i HDZ-a.

- Sustav poticaja i dalje je u funkciji uvoznika, kojima je omogućeno da upravljaju resornim ministarstvom i našom poljoprivrednom budućnošću - ustvrdio je Koračević te dodao kako je "otvoren niz mogućnosti političke trgovine u sustavu poticaja".

Uvjeren je da će od svega "profitirati nekoliko ovnova predvodnika, a stradati stado naivnih ovaca".

Potpredsjednik stranke Jozo Radoš u budućoj komori vidi paradržavnu i birokratsku i stranačku instituciju koja neće povećati konkurentnost hrvatske poljoprivrede.

Upozorio je da je riječ o udruzi s javnim ovlastima, koja će izdavati potvrde i uvjerenja, u čemu vidi "mogućnost sastavljanja lista onih koji će dobivati potpore".

Nelogičnim smatra i rješenje po kojem će jedinice lokalne samouprave tražiti mišljenje komore o stvarima koje se tiču poljoprivrede, a uvjeren je da se time županijskim skupštinama onemogućuje vođenje vlastite poljoprivredne politike.

- Stvara se paradržavna institucija s dominantnim utjecajem jedne stranke koja će smanjiti transparentnost poljoprivredne politike i cijelu je vezati uz jednu stranku - rekao je Radoš.

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije