Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon otkrića

HNS-ovi ministri u provjeri diploma: i Štromar kontrolira 1723 djelatnika

Provjera dokumenata u Ministarstvu graditeljstva počela je prije dva dana, a jučer je to zatraženo i od svih agencija u resoru
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
17.01.2019.
u 09:40

U Ministarstvu uprave posebno su ljutiti na HNS. Poručuju da provjeru diploma službenika provode još od travnja 2017. Provjeru su pokrenuli zbog učestalih pritužbi, a otkrili su 50 lažnjaka

Nakon ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, u rat protiv krivotvorenih diploma krenuo je i drugi ministar iz HNS-ove kvote Predrag Štromar. U Ministarstvu graditeljstva doznajemo da je provjera stručne spreme svih 397 službenika zaposlenih u Ministarstvu počela prije dva dana. Uz to, ministar je izdao i naputak agencijama u svojem resoru da provjere vjerodostojnost isprava o stupnju obrazovanja svojih službenika.

Riječ je o ukupno 1723 diplome zaposlenih u Ministarstvu, agencijama za pravni promet i posredovanje nekretninama te za ozakonjenje nezakonito sagrađenih građevina, u Zavodu za graditeljstvo i Državnoj geodetskoj upravi. U Ministarstvu kažu da za sada nema naznaka da među diplomama njihovih službenika ima krivotvorina te da se nadaju da ih neće ni naći, no poučeni iskustvom u resoru obrazovanja, gdje je provjera naložena nakon što je otkriveno da je službenica Ministarstva obrazovanja krivotvorila diplomu Hrvatskih studija, žele biti sigurni u stručnu spremu svih zaposlenih.

Provjera dokumenata u Ministarstvu graditeljstva počela je prije dva dana, a jučer je to zatraženo i od svih agencija u resoru
1/5

Diplome izvan Hrvatske

No, čini se da ministre iz HNS-ove kvote HDZ-ovi ministri ne namjeravaju slijediti. I dok neki odgovaraju da su provjeru stručne spreme svojih zaposlenika već proveli, drugi kažu da stručnost svojih zaposlenika ne namjeravaju provjeravati, osim ako se pojave informacije da je netko doista krivotvorio svjedodžbu ili diplomu. HDZ-ovi ministri ističu da se o potrebi sustavne provjere diploma u Vladi nije razgovaralo te da je riječ o priči HNS-a, koji je, uvjereni su, na ovome odlučio pokušati dobiti koji politički bod.

Na tu su stranku posebno ljutiti u Ministarstvu uprave, iz kojega poručuju da provjeru diploma službenika kontinuirano provode još od travnja 2017. Provjeru su pokrenuli zbog učestalih pritužbi, a do sada je otkriveno 50 nevjerodostojnih isprava u državnim i lokalnim tijelima, među njima i diploma službenice u Ministarstvu obrazovanja zbog koje je Blaženka Divjak naložila sustavnu provjeru svih diploma u sustavu. U državnim tijelima otkriveno je 25 krivotvorenih diploma i svjedodžbi, a unatoč raširenom mišljenju o sumnjivim diplomama iz BiH, u samo jednom slučaju bila je riječ o krivotvorenoj diplomi obrazovne institucije iz te države. Iz podataka Ministarstva uprave vidljivo je i da se krivotvorine mogu naći u svim strukturama – u ministarstvima ih je, primjerice, pronađeno sedam, u uredima državne uprave u županijama pet, na sudovima deset krivotvorenih svjedodžbi i diploma, a nema ih jedino u Državnom odvjetništvu i središnjim državnim uredima.

Na lokalnoj i razini županija pronađen je jednak broj krivotvorenih isprava kao i na državnoj razini, njih 25, i to sedam diploma i 18 svjedodžbi. Od toga se na četiri krivotvorine navodi da su izdane u obrazovnim institucijama u BiH, dok na ostalima piše da su ih izdale škole i fakulteti u Hrvatskoj.

Maksimalan broj krivotvorenih diploma i svjedodžbi po županijama je tri, koliko je pronađeno u Bjelovarsko-bilogorskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačkoj županiji, što na županijskoj, što na razini gradova i općina.

U Ministarstvu uprave pritom napominju da je provjera napravljena u 551 jedinici lokalne samouprave, dok je u njih 25 još u tijeku. Gradovi i općine koje još nisu provele provjeru pritom navode različite razloge za kašnjenje, od toga da su provjere tražene od Ministarstva vanjskih poslova, jer je riječ o diplomama izdanim izvan Hrvatske, do toga da su škole koje su izdale svjedodžbe spaljene u ratu, a s njima i sva dokumentacija.

Naplaćuju i po 200 eura

Međutim, neslužbeno se može čuti da je razlog kašnjenja u nekim slučajevima i to što neke siromašnije jedinice lokalne samouprave odbijaju platiti troškove provjere diploma, koji u nekim slučajevima nisu nimalo zanemarivi. Govore, tako, da neke institucije u BiH provjeru isprava kojima su stečene kvalifikacije naplaćuju i do 200 eura, a provjera se naplaćuje i u Sloveniji, što si neke općine koje jedva preživljavaju jednostavno ne mogu priuštiti.

S istim problemom suočavaju se i škole kojima je ministrica Divjak naložila provjeru svih diploma i svjedodžbi, za što se od učilišta do učilišta plaćaju naknade različite visine. Ravnatelji zbog toga pitaju tko će im pokriti troškove ovakve provjere, no u Ministarstvu obrazovanja u tome ne vide veliki problem.

– Neki fakulteti to rade besplatno, primjerice Sveučilište u Rijeci, na Fakultetu strojarstva i brodogradnje i još nekim fakultetima u Zagrebu diploma se može provjeriti online, a za one za koje će se provjera diplome morati platiti, ti troškovi iznose između 50 i 150 kuna, što nije tako puno – tumače u Ministarstvu obrazovanja.

Valjda neće dizati naknade da bi više zaradili

Ravnatelje svih škola u Hrvatskoj u drugom je polugodištu dočekao dopis ministrice Blaženke Divjak po kojem moraju provjeriti dokumente na temelju kojih su kvalifikacije stekli svi njihovi zaposlenici. Dio ravnatelja negoduje zbog troška takve provjere, koja bi, računaju, sve škole zajedno mogla koštati i više od dva milijuna kuna. U Ministarstvu, međutim, za sada nemaju namjeru te troškove nadoknaditi iz vlastita proračuna i očekuju da će ih škole same platiti. Po njihovim saznanjima, troškovi takvih provjera iznose do maksimalno 150 kuna, neki fakulteti potvrde o stečenim kvalifikacijama izdaju bez naplate, na nekima se to može učiniti i online. Iz Ministarstva poručuju i da se nadaju da ovu provjeru škole i fakulteti neće iskoristiti da bi povećali naknade i tako dodatno zaradili.

Pogledajte i video o tome kako će se u Hrvatskoj plaćati cestarina:

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar siva_sova
siva_sova
09:48 17.01.2019.

plenki se boji izbora pa nam ovaj sa 0.04% glasova vodi gospodarstvo...

Avatar nekineki
nekineki
09:59 17.01.2019.

ne mogu se načuditi kakav 'nos za politiku' taj Štromar ima...

MA
MAX127
09:57 17.01.2019.

Provjerite od besne vesne diplome

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije