Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati uprava

HNS-ovi direktori bolje poslovali od SDP-ovih

dragan kovacevic
Foto: arhiva VL
1/3
21.01.2013.
u 13:59

Analiza – Tvrtke iz kvote SDP-a u prvih devet mjeseci 2012. godine napravile su 187 milijuna kuna minusa, dok je u onima iz kvote HNS-a minus iznosio 126 milijuna kuna.

Vlada je tijekom cijele godine rješavala kadrovsku križaljku 21 javnog poduzeća, a nove se uprave nisu proslavile uspješnim rezultatima u prvih devet mjeseci 2012. godine. Kad se podvuče crta, uspjeli su stvoriti ukupni rezultat od 257 milijuna kuna gubitka, što je 835 milijuna kuna lošiji rezultat od onog u devet mjeseci 2011.

Umjesto minusa

Ipak, SDP-ovi kadrovi više su pridonijeli negativnom rezultatu nego predsjednici uprava koje je imenovao HNS. Simptomatično grupa od tri tvrtke u kojoj su do rujna ostali stari HDZ-ovi kadrovi napravila je najbolji rezultat. Umjesto minusa stvorili su dobit od 50 milijuna kuna. U međuvremenu smijenjen je dugogodišnji direktor ACI-ja Ante Violić, smijenjen je i Slavko Lončar, čelnik Jadrolinije, a Zlatko Šoštarić iz Vjesnika morao je pokrenuti predstečajnu nagodbu. Od starih kadrova ostao je tako samo Čedo Maletić koji vodi HPB, i to uspješno, i koji iz kvartala u kvartal povećava dobit unatoč gubicima vezanima za loše plasmane iz ere Josipa Protege. Iako kombinirati tvrtke po političkom podrijetlu njihovih čelnika znači miješati kruške i jabuke, jer su u istoj skupini i komunalci i cestari i tvrtke koje posluju na tržištu, 12 tvrtki kojima su čelnici SDP-ovi kadrovi napravilo je 244,5 milijuna kuna neto dobiti i 431,8 milijuna kuna gubitka.

Ukupno je to više od 187 milijuna kuna minusa. Hrvatske vode posebna su ustanova koja prenosi višak prihoda iz prethodnih razdoblja. U 2011. SDP-ova grupa tvrtki imala je 40,62 milijuna kuna neto dobiti što jasno pokazuje da su novi kadrovi lošije upravljali tvrtkama u kojima radi oko 46,5 tisuća ljudi na čije se plaće izdvaja oko 4,15 milijardi kuna. Samo je Croatia osiguranje napravilo rast neto dobiti, a najgori rezultat ove skupine tvrtki ostvarile su Hrvatske željeznice. HNS-ovi predsjednici uprava poslovali su bolje, ali su i oni na kraju stvorili gubitke. Minus u četiri tvrtke koje su vodili do rujna iznosi 126 milijuna kuna. Za to je odgovoran HEP koji ima 203 milijuna kuna gubitka. U eri HDZ-ovih uprava ove četiri tvrtke ostvarile su gotovo pola milijarde kuna zarade za državu.

Nominirati za bonuse

Hrvatske autoceste posluju uvijek s nulom, a Dragan Kovačević u Janafu i Petar Piskač s HNS-ovom upravom u Narodnim novinama mogu se nominirati za bonuse jer su napravili izvrstan rezultat u svojim tvrtkama. Obojica su povećala dobit i dokazala da problem javnih poduzeća nije u vlasništvu nego u kvaliteti menadžmenta.

>>U pola godine dug građana skočio četiri milijarde kuna

Komentara 36

FI
fico1
19:27 21.01.2013.

Minus u četiri tvrtke koje su vodili do rujna iznosi 126 milijuna kuna. Za to je odgovoran HEP koji ima 203 milijuna kuna gubitka. U eri HDZ-ovih uprava ove četiri tvrtke ostvarile su gotovo pola milijarde kuna zarade za državu. Zamisli da Hdz nije krao koliko bi to bilo + zamisli daje Hdz digo cijene kao ova bagra?

Avatar TAJSAM
TAJSAM
16:38 21.01.2013.

Prije izbora sam mislio da če biti manje krađe i minusa u Državnim poduzečima ali sam iznenađen da ih je više lopova nego što ih je bilo u HDZ-u. Svako poduzeče kao Hrvatske vode,Hrvatske šume , HEP i mnogi drugi u minusima više nego ikad iako su smijenili sve iz HDZ-a. Neznam ali je zaista više nego čudno pa sam siguran da če i svi ovi direktori za neko vrijeme praviti društvo svom prijatelju iz HDZ-a Ivi. Pozdrav dobrim ljudima

JO
jošnasima
18:44 21.01.2013.

Što su nam ovi napravili za samo godinu dana, to Sanader ne bi pokrao za deset godina. Uzmite za primjer Koračavića koji je na čelu HEP.a. Taj je upropastio sve gdje je bio bilo kakav šef.Ja bih ga postavio na čelo Sabora, možda uspije sve njih upropastiti, pa će Hrvatska puno uštedjeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije