Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne slažu se

HNS-ovci ministru zdravlja: Hitno povucite protokol za 'tablete za dan poslije'

Sonja König
Foto: Screenshot
1/2
30.04.2015.
u 13:16

Protokol o postupanju kod izdavanja "tablete za dan poslije" koji je odobrio ministar zdravlja je diskriminatoran, suprotan hrvatskom zakonodavstvu, suprotan direktivama Europske unije i suprotan zdravom razumu, kažu HNS-ovi zastupnici Sonja König i Igor Kolman

– Protokol o postupanju kod izdavanja "tablete za dan poslije" koji je odobrio ministar zdravlja je diskriminatoran, suprotan hrvatskom zakonodavstvu, suprotan direktivama Europske unije i suprotan zdravom razumu. U potpunom je neskladu s politikom za koju je ova Vlada dobila povjerenje hrvatskih građana i zato očekujemo da ga ministar pod hitno povuče – poručili su saborski zastupnici HNS-a Sonja König i Igor Kolman ministru Siniši Vargi.

– Provedbom protokola događa se da pri odlučivanju o ženskom reproduktivnom zdravlju svi imaju veća prava od same žene. Mi u HNS-u to smatramo nedopustivim. Zato očekujemo od ministra zdravlja da uputu o provedbi protokola pod hitno povuče i da u budućim odlukama konzultira Ustav, Zakon o ravnopravnosti spolova, ali i politike ove Vlade – rekla je Sonja König, predsjednica Ženske inicijative HNS-a.

– Protokol je u potpunom neskladu s vremenom u kojem živimo, u neskladu s već dostignutim standardima, kako u Hrvatskoj, tako i u Europskoj uniji. On je u neskladu i s politikom ove Vlade, politikom za koju je ova Vlada dobila povjerenje građana Republike Hrvatske – poručio je Igor Kolman.

– Umjesto da se onima kojima je medicinski proizvod potreban maksimalno ubrza i olakša njegova dostupnost, navedenim protokolom čini se upravo suprotno. Njime se smanjuju i ugrožavaju prava žena, a u zaštititi ljudskih prava i dostizanju ravnopravnosti spolova društvo mora ići naprijed, a ne nazad. Svatko ima pravo i mora imati pravo odlučivati o svome tijelu, seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Sve drugo je diskriminacija i kršenje ljudskih prava te ugrožavanje zdravlja i dostojanstva čovjeka, što je HNS-u neprihvatljivo – kazala je König.

>> 'Ministre Varga, povucite bezreceptno izdavanje tablete 'za dan poslije' '

Komentara 14

SA
santos008
13:49 30.04.2015.

Ovi sa 1% po Baginim anketama imaju obraza da se javljaju.

Avatar tituš
tituš
14:11 30.04.2015.

"On (protokol) je u neskladu i s politikom ove Vlade, politikom za koju je ova Vlada dobila povjerenje građana Republike Hrvatske" - zar je vlada ispravna, njena politika pogotovo, iako je dobila povjerenje građana. To govori i gospođa, koje bi se ovo više ticalo, a jednako razorno rezonira. Jadno od narodnog zastupnika, ja mislio pronaći ću u tekstu kako su oni protiv te tablete koja ubija, šteti ženskom zdravlju, kad ono krah!

Avatar Maslina
Maslina
16:21 30.04.2015.

Taj upitnik je produkt perverznjaka i ponižavajući je za žene..Vargu triba prijavit svim mogućim svjetskim organizacijama koje se bore za žensska prava!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije