Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ULAZAK JUGOSLAVENSKE VOJSKE

HNS osudio Esih: Jedini pad 8. svibnja je pad ljudskih standarda

Matija Posavec
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
08.05.2019.
u 15:05

Status Brune Esih na Facebooku o "padu grada" 8. svibnja 1945. izazvao je zgražanje i osude lijevog spektra javnosti

Hrvatska narodna stranka - liberalni demokrati (HNS) nazvala je sramotnom izjavu u kojoj je predsjednica stranke Neovisni za Hrvatsku Bruna Esih na svojoj facebook stranici navela da 8. svibnja predstavlja "obljetnicu pada Zagreba i tragičan dan hrvatske povijesti".

"Nepojmljivo je da netko u 2019. promovira ustaštvo i mi u HNS-u, kao liberalnoj stranci koja se zalaže za otvoreno i tolerantno društvo to najstrože osuđujemo", rekao je glasnogovornik HNS-a Maro Alavanja, reagirajući na izjavu Esih o 74. obljetnici oslobođenja Grada Zagreba od fašista.

Po njegovim riječima jedini pad koji se dogodio 8. svibnja je pad ljudskih standarda Brune Esih.

"Posebno je skandalozno što se gospođa kandidira na izborima za Europski parlament, gdje bi, pretpostavljam, promovirala fašizam? To je krajnje sramotno", zaključio je Alavanja.

Saborski zastupnik Arsen Bauk (SDP) poručio je u srijedu kako bi se o statusu zastupnice Brune Esih (NRH) na facebooku naslovljenom "Obljetnica pada Zagreba - tragičan dan hrvatske povijesti" morali očitovati predsjednica Republike, čija je bila posebna izaslanica, te predsjednik HDZ-a s čije je liste Esih ušla u Hrvatski sabor.

Naveo je da je tijekom okupacije grada ubijeno 18 tisuća Zagrepčana, da ih je u NOB-u poginulo 26 tisuća, od kojih je ubijeno i osam tisuća pripadnika židovskog naroda. Narodnooslobodilačkoj vojsci priključilo se 50 tisuća Zagrepčana, iz Zagreba je bilo 28 narodnih heroja, naveo je.

Bruna Esih koja je i zastupnica u Hrvatskom saboru i zagrebačkoj Gradskoj skupštini navela je u objavi naslovljenoj „Obljetnica pada Zagreba – tragičan dan hrvatske povijesti” da obljetnica ulaska Jugoslavenske armije u opustjeli Zagreb simbolizira pokolje i pljačku.

"Jugoslavensku okupaciju Hrvatske obilježilo je skidanje hrvatske i podizanje jugoslavenske zastave; zabrana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i obnova Jugoslavenske akademije; dokidanje studija hrvatskog jezika umjesto kojega se na Sveučilištu studira 'narodni jezik'; Društvo književnika Hrvatske stupa na mjesto dotadašnjega Društva hrvatskih književnika, a umjesto 'Lijepe naše', na radiju se izvodi 'Uz Tita i Staljina, dva junačka sina...' Ta okupacija dokinuta je krvlju tek u Domovinskom ratu, kad su Hrvati pokazali da se Hrvatsku može osloboditi samo pod hrvatskom zastavom, ni pod kojom drugom", napisala je Esih.

Silvije Tomašević o papi

Komentara 18

AN
Antiflašist
15:15 08.05.2019.

Partizanski zločinci su 'oslobođenjem' Zagrega oslobodili i masu ljudi od života, koliko grobnica oko Zagreba ima koje su napunili partizanski zločinci. HNS ocito slavi masovne pokolje nakon 'oslobođenja' FUUUUUUJ.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
15:32 08.05.2019.

Prokletstvo Hrvatske je u tome što su i pobjednici i poraženi bili zločinci. Danas je to svima jasno, osim takozvanim antifašistima, koji se kriju iza toga atributa, jer im je sva druga politika šuplja.

Avatar Admin smetlar
Admin smetlar
15:16 08.05.2019.

kaj je Bruna krivo rekla?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije