Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO

HNiP: Na agitpropovski način konstruiraju se svjetonazorske javne afere

Siniša Kovačić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
15.02.2016.
u 18:18

U pismu izražavaju zabrinutost zbog "potpunog odsustva želje za objektivnošću i jednoumljem"

Hrvatski novinari i publicisti (HNiP) danas su uputili otvoreno pismo hrvatskim europarlametarcima te članovima odbora nadležnih za medije u Hrvatskom saboru. U pismu izražavaju zabrinutost zbog "potpunog odsustva želje za objektivnošću i jednoumljem koje posljednjih godina hrvatskoj javnosti nameće glavnina velikih i srednjih medija".

"Posljednjih tjedana, svjedoci smo pojačavanja aktivnosti parapolitičkih skupina koje za svoje političke i materijalne probitke koriste vrlo uočljivu naklonost medija, a posebice Hrvatske radiotelevizije koja dnevno ugošćuje medijski sveprisutne političke aktiviste koji se u režiji HRT-a proglašavaju nezavisnim stručnjacima. Također se u najgledanije emisije pozivaju osobe koje su formalno potpuno nekompetentne za materiju o kojoj se raspravlja (npr. pozivanje članova feminističkih NGO-a za raspravu o smjeni ravnatelja SOA-e). Na ovaj, u stručno novinarskom smislu neprihvatljiv, tj. agitpropovski način iz nekih bivših vremena, svakodnevno se konstruiraju svjetonazorske javne afere koje onemogućavaju normalno funkcioniranje države. Taj konglomerat neprincipijelnih javnih politika koje je izdašno financiralo Ministarstvo kulture za vrijeme bivše Vlade, svoj najnoviji cilj pronašlo je u međunarodnom blaćenju Republike Hrvatske, njene Vlade i pojedinih njenih članova, pripisujući im presudnu krivicu za lošu situaciju po pitanjima medijskih sloboda i stanje opće demokracije u društvu", navodi HNiP u pismu.

"Hrvatski novinari i publicisti drže da su takve procjene netočne, lažne i manipulativne, te da one pogoduju isključivo malobrojnoj političkoj ili poslovnoj nomenklaturi u medijima koju je uspostavila prošla vlast zbog propagandnih potreba prošle vlasti, uključujući i predsjedničku", dodaju.

HNiP u pismu napominje da je "u mandatu prošle vlade opća recesija iskorištena za sužavanje prostora državnih medija, pa je tako nakon 72 godine ugašen dnevno politički list Vjesnik, tjednik Forum, a nije zaživio ni projekt dnevnika 21 stoljeće".  

"Tiskanim medijima prijetilo se poreznom represijom, odnosno uskraćivanjem niže stope PDV-a ukoliko u novinama neće imati 25 tisuća riječi. Pod optužbama da se bave copy – paste novinarstvom, politika je željela disciplinirati sve manje novinske izdavače, ali ih je odgodom odluke, u primjeni tog Zakona spriječio Ustavni sud ustvrdivši da svaka neopravdana razlika u postupanju prema novinama izravno utječe na slobodu tiska, kao dio ustavne slobode izražavanja misli, bez čega nema demokratskog društva. Istovremeno s gašenjem ovih medija, skandaloznim koruptivnim natječajima za "nezavisne" medije Ministarstva kulture, besramno je pogodovano političkim istomišljenicima prošle vlasti. Kako pisači predstavki EU tijelima traže i razne vrste međunarodnih sankcija koje mogu jedino biti na štetu svih hrvatskih građana, pozivamo hrvatske euro zastupnike da posvete dodatnu pažnju ovome važnom pitanju, te da u Europarlamentu po potrebi prikažu objektivnu sliku medijske situacije u Republici Hrvatskoj. Stoga danas galamiti, a tada šutjeti, o ugrožavanju slobode govora i izražavanja, ušutkivanju novinara i nezavisnih medija klasična je zamjena teza pojedinaca koji su očito sve ovo vrijeme u ime interesnih grupacija provodili navijačko novinarstvo", navodi HNiP.

>> Nismo oporba HND-u. U našem su članstvu novinari najrazličitijih političkih i svjetonazorskih opredjeljenja

>> HNIP prijavio Mirjanu Rakić Vijeću Europe i OSCE-u

Komentara 23

DU
Deleted user
18:36 15.02.2016.

Na zalost ovo je istina, Winston Churchill bio je u pravu najveci fasisti su antifasisti.

DU
Deleted user
18:34 15.02.2016.

Apsolutno su u pravu, zokina mašinerija upregla sve svoje uhljebe ne bi linekako vratili kotač povijesti u doba jednoumlja u kojem se živjelo od toga da si na liniji partije i jbta.

DE
derin
18:38 15.02.2016.

Svaka čast, pogodili ste u sridu, nažalost intencija je milanovica i ekipe prikazati Vladu kao zločinačku, fasisticku, i ne biraju sredstva, da im nije hasanbegovic, navalili bi na nekog drugog. Samo sto su ovaj put se toliko zaletjeli da ih je narod skužio da su histericna kvazi ljevica. Promjena na HRT-u sto prije, ne da veliča desnicu, nego da HRT bude objektivan i nepristran, da likovi kao alfier ne vode nista vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije