Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sloboda medija

HND o presudi RTL-u: Sud se opredijelio za cenzuru

Zdenko Duka
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
02.09.2014.
u 15:58

Smatramo da je riječ o odluci koja bi mogla biti negativni sudski presedan, poručuju iz HND-a

Hrvatsko novinarsko društvo neugodno je iznenađeno nepravomoćnom presudom Općinskog građanskog suda u Zagrebu RTL televiziji, prema kojoj taj televizijski nakladnik mora platiti zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odštetu od 50.000 kuna i sudske troškove zbog navoda iz prošlogodišnjeg intervjua uživo s predsjednikom Vlade i SDP-a Zoranom Milanovićem, a u kojem je Milanović povezao Bandića s klijentelizmom i korupcijom.

– Smatramo da se radi o odluci koja bi mogla biti negativni sudski presedan jer ono što premijer govori o jednom od također najmoćnijih ljudi u Hrvatskoj – o zagrebačkom gradonačelniku – to je javni interes, a intervju je vođen u dobroj vjeri da informira gledatelje. Eventualno odgovoran za izrečeno u ovoj slučaju može biti jedino premijer Milanović, ali ne i nakladnik, to više što je riječ o intervjuu uživo, time dakle i autoriziranom intervjuu. Smatramo da mediji – zbog informativnih obveza koje imaju prema javnosti – katkad ne samo da ne mogu nego i ne smiju izbjegavati točno citirati ono što javne osobe, a pogotovo najmoćnije, govore jedne o drugima.

Podsjećamo da je gradonačelnik Bandić zbog istog Milanovićeva intervjua RTL-u tužio još nekoliko medija i novinara samo zbog toga što su prenijeli navode tog intervjua. Hoće li i svi oni biti osuđeni?

Znači li to da je nama novinarima u Hrvatskoj sada odjednom zabranjeno prenijeti, na primjer, ono što ukrajinski premijer govori o ruskom predsjedniku Putinu, premda je to i te kakav javni interes za sve građane?

Znači li da će novinari morati izbjegavati izvještavati o onome što se govori u predizbornim kampanjama, koje znaju biti vrlo oštre?

Općinski građanski sud u Zagrebu ovom se presudom opredijelio za cenzuru, a protiv novinarskih i medijskih sloboda.

>> Bandić: Pa ja ću se skinuti u tange ako je to u interesu građana

Komentara 16

GE
genšer
16:40 02.09.2014.

hmmmm još bi ozbiljno shvatio priopčenje hnd ali da ga ne vodi DUKA"" Ipak je on iz onog sustava.....

CR
croat1899
17:13 02.09.2014.

Kako mi se gade novinari kad se udruže svi za jednoga jedan za sve. Nema se što objavljivati nešto što je laž. A i Milanović je zajedno odgovoran s RTL-om. Novinari su uz političare najopasnija skupina društva!

DU
Deleted user
16:39 02.09.2014.

a šta ovaj duka može kazat,pa stalno je pod ćokom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije